Marjolein overleeft de supermarkt (niet)

Voeding | Brood | Lentekuur

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

Guitly pleasures everywhere!

Dat die reep chocolade toch in de kar belandt is eigenlijk geen wonder; overal liggen de verleidingen op de loer. De snackbar op de hoek, de loempiakraam op het marktplein en al die kleurige snoeprekken bij de kassa. Laatst kreeg ik zelfs de vraag - bij het afrekenen van een spijkerbroek - of ik er een pak koekjes bij wilde voor een euro. Bizar! Het maakt niet uit waar je bent: als je trek hebt is er altijd wel ergens wat te snaaien. Guitly pleasures everywhere!

Altijd smoesjes

Daarnaast heb ik altijd wel een smoesje paraat om te verantwoorden dat ik die reep chocolade best mag. En die vettige pastaschotel best kan. En die blik knakworsten er ook nog best bij kunnen. Een gezond voedingspatroon is lastig vol te houden als je haast hebt en te weinig tijd. Tja, ik heb net een huis gekocht en zit midden in een hysterische verbouwing. Tussen het sauzen, muren breken en tapijttrekken door, heb ik niet de puf om een verantwoorde salade in elkaar te draaien op de bouwput. Ik pak dan toch al snel terug op de grote zak met witte bolletjes en een paar flinke knakworsten. Hap, slik, weg en weer aan de slag.

De buiten en binnenring

Maar aan het einde van zo’n dag hoor ik altijd een stemmetje in mijn hoofd – die van mijn collega Hetty – dat nog even vertelt dat 80% van het eten in supermarkten kunstmatig is en vol stoffen zitten die vullen, maar niet voeden. Van haar weet ik welke afslagen ik wel en niet moet nemen in de supermarkt. Zo is de veilige zone de buitenring van de supermarkt. Hier kun je ongestoord je slag slaan. Je vindt er écht eten en seizoensproducten. In de binnenste ring vind je alle houdbare spullen en bewerkte producten. Kijk, en hier had ik dus als een gek doorheen moeten rijden en alleen hetgeen moeten pakken wat ik écht nodig had. Dus niet die frisdranken, blikken soep, pakken chocomelk en knakworsten… Maar waar het voor mij vroeger pas echt moeilijk werd? Het deel naar de kassa toe. Ook wel de sugar lane genoemd. Daar liep – met de nadruk op liep - ik altijd watertandend doorheen. Want sinds ik het volgende doe, loop ik zonder zorgen door deze gevaarlijke laan.

Gluren en glunderen na een geslaagde shopsessie

Het is heel simpel: ik doe de boodschappen nu in de ochtend. Vlak na het ontbijt. En met een boodschappenbriefje. Tijdens het ontbijt schrijf ik alles op wat ik die week nodig heb en haal alles vervolgens in één keer. Door het briefje braaf te volgen, kom ik nauwelijks in de verleiding om andere dingen te kopen. En trek op de vroege ochtend is er ook niet bij, dus die afgeprijsde appelkoeken bij de kassa? Die vallen me niet meer op.
Aan het einde van de rit is er dan niets zo bevredigend als het gluren in de karren van andere mensen. En dat doe ik dan ook graag. Eens even kijken, heeft mevrouw op links net zo’n berg verse groente in de kar als ik? Waarom heeft meneer op recht zoveel flessen frisdrank ingeladen? En die vrouw voor me kan volgens mij niet koken; alles in de kar is van blik of kan zo in de magnetron geschoven worden. Beetje slecht misschien, maar ik voel me na zo’n supermarkttripje altijd héél gezond…
Maar ook ik blijk mens te zijn. Moet ik tussendoor toch nog iets halen in de supermarkt? Dan zijn de verleidingen net iets te sluw en de negerzoenen, croissantjes, kletskoppen, worstenbroodjes en hamkaas-chips gewoon net iets té lekker. Ach, en al die hardwerkende bouwvakkers hebben toch ook iets lekkers nodig?

Cheers,
Marjolein

<< Terug naar Lentekuur dag 3

Andere Lentekuurblogs

 

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 22-06-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >