Mama, mag ik een snoepje?

Voeding | Kinderen

Ilze ter Heide

Ilze ter Heide
WhatsApp je vraag

Goed bedoelende buren

Wat het probleem is? IK kan nog wel iets van snoepjes en koekjes – suikerbommen dus – vinden, maar helaas vindt niet de hele wereld dat. En dus worden kinderen op een gegeven moment – of je het nou wilt of niet – geconfronteerd met ongezonde ‘troep’. Ze maken er kennis mee via traktaties op school of kinderdagverblijf, krijgen het van goed bedoelende buren of winkelmedewerkers in de handen gedrukt of hebben vriendjes of vriendinnetjes waar het thuis wél normaal wordt gevonden dat ze de hele dag door snoepen.

Geen volledig ontkomen aan…

Maar zelfs volslagen vreemden werken je tegen. Zo stonden we laatst in Avonturenpark Hellendoorn in de wachtrij voor de wildwaterbaan toen een wildvreemde man vroeg of Elin zo’n fluorescerende zure mat mocht hebben. En nog voor ik antwoord kon geven, werd hij al in haar handen gedrukt. “Het wachten duurt ook zo lang voor ze hè”, was zijn verweer. Zucht. Ja, en door te snoepen wordt die wachtrij écht korter. Het moge duidelijk zijn, ik vind het ronduit irritant. Maar ik realiseer me – groeiende in mijn moederrol – óók dat er geen volledig ontkomen aan is. En dus tel ik tegenwoordig in mijn hoofd maar tot 10…

Allebei blij

Dat betekent echter in de verste verte niet dat ik lukraak snoepen goedkeur. Ik vind het simpelweg belangrijk vind dat ze leert dat het niet normaal is om altijd en overal maar te snoepen. Maar ik merk meer en meer dat de boog op dit vlak niet altijd gespannen kan zijn. En daarom heb ik een paar snoeptrucjes bedacht. Trucjes om Elin blij te maken en mezelf blij te houden. De eerste is: ze mag 1 keer per dag – als middagtussendoortje – zelf iets ongezonds kiezen. Dat kan een snoepje zijn óf een koekje (die ik dan zo gezond mogelijk probeer te kiezen, dat wel). Waar ze zin in heeft. Geloof me, daar is ze dolblij mee. Ook al is het maar 1 keer per dag.

Heel gezonde snoepjes

Dan is er nog een trucje: ik heb bij ons thuis 2 dingen tot snoep verheven. Dingen die hartstikke lekker zijn. Die écht naar een snoepje smaken. En die ook nog eens supergezond zijn. Ik heb het over de A.Vogel Echinaforce junior kauwtabletten met frambozensmaak (omdat de weerstand van kinderen het ’t hele jaar door flink te verduren heeft op crèches en scholen) en een speciale kindermulti met aarbeiensmaak. Van beide krijgt Elin er iedere ochtend na het ontbijt eentje. Zodra het laatste hapje in haar mond zit, vraagt ze het al: “Mama, mag ik een snoepje?” Ja lieverd, je mag er 2. En een onbetaalbare glimlach verschijnt er op haar gezichtje. Om nog maar te zwijgen over de weken dat er veel zieken op de crèche zijn en ik de Echinaforce-dosis verdubbel. “Wooooow, 3 mama?” Ja schat, 3…maar dan is het ook écht genoeg hoor!

Buurvrouw over gezonde snoepjes

Elin weet dat er thuis andere regels zijn dan buiten de deur. Bij opa en oma vraagt ze bijvoorbeeld vaker om ‘wat lekkers’ dan thuis. Maar feit blijft: ik ben – samen met mijn man uiteraard – in de eerste plaats verantwoordelijk voor de gezondheid van onze dochter. En dus hebben wij thuis regels. Regels die haar basis vormen. En ach, die paar keer dat het dan buiten de deur anders gaat... Hoezeer ik me er ook aan erger, de intentie van mensen die Elin ongevraagd snoep geven is niet verkeerd. Dus krijgt ze iets van een buurman of buurvrouw? Dan knik ik vriendelijk en meestal lukt het me wel om tegen Elin te zeggen dat ze het ‘na de groente mag opeten’. Ik berg het vervolgens op in een pot en ze vergeet het 9 van de 10 keer weer. Toch maakte ik laatst wel iets heel moois mee. Een buurvrouw gaf Elin een handje yoghurtgums. Die buurvrouw weet wat ik van snoep vindt, dus ze zei meteen: “Deze zijn gezond hoor, ze zijn gemaakt van yoghurt!”. Ik glimlachte vriendelijk, telde in mijn hoofd tot 10 en dacht… de intentie is niet verkeerd.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 22-06-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >