Wat je dus niet moet doen bij luizen

Lees deze vier essentiële luizenweetjes - ze besparen ons heel veel tijd én jeuk

Kinderen | Lifestyle

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

Hoofdluizen springen niet

Een hoofdluis krijgen we door direct haar-op-haar contact met iemand die hoofdluis heeft. De luizen lopen dus van het ene hoofd naar het andere. Ze kunnen niet springen. Kinderen krijgen dus vaker hoofdluis omdat ze tijdens het spelen letterlijk hun hoofden bij elkaar steken. Luizencapes op scholen zijn dus feitelijk niet nodig.

Hoofdluizen zijn bijtertjes

Luizen worden vooral doorgegeven op plaatsen waar mensen dicht bij elkaar staan: op scholen of in een volle trein. Deze parasieten leven op de huid en voeden zich met bloed. Een vrouwtje leeft ongeveer anderhalve maand en legt dan zo’n driehonderd eitjes. Binnen zes tot tien dagen wordt de larve gevormd, die in een zakje zit. Deze neet zit vast op de haarbasis en is lastig te verwijderen. Belangrijkste symptomen van hoofdluis zijn jeuk op hoofd en halsstreek en neten die vastkleven aan de haren.

Veel wassen hoeft niet

Een hoofdluis kan alleen op het hoofd overleven en niet in een bed of in een capuchon. Ze gaan dood als ze niet meer op een hoofd zitten; dan drogen ze uit en sterven ze. Vanaf het moment dat ze van het hoofd af zijn, zijn ze zwak en kunnen een ander hoofd niet meer ‘besmetten’. Overdracht via de borstel of kam van iemand anders, knuffels, kussens en jassen is dus onwaarschijnlijk.

Kammen tot je een ons weegt

Luizen bestrijd je het meest doeltreffend met dagelijks het (natte) haar te kammen met een netenkam (een fijne metalen stofkam). Zo krijgen de vrouwtjes geen tijd nieuwe eitjes te leggen. Consequent kammen is ook de enige methode om luizen te bestrijden, want de hoofdluisshampoos, -lotions of -sprays hebben geen preventieve werking en soms zijn luizen resistent tegen de ingrediënten. Kam met een speciale luizenkam het vochtige haar vanaf de hoofdhuid stevig en zorgvuldig (van oor tot oor). Gebruik wel een crèmespoeling, dat maakt het haar glad en de luis kan zich zo niet goed vastgrijpen.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 22-06-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >