Daarom is de zon zo gezond

De zon is een belangrijke motor voor onze gezondheid en welbevinden

Lifestyle | Energie

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

Door zon een beter humeur

Eigenlijk voorspelt de weerman iedere dag ons humeur. Als hij het heeft over een zonnige dag, is het humeur van de meeste Nederlanders ook zonnig te noemen.

De zon verbetert ons humeur namelijk aanzienlijk. Dat heeft te maken met de invloed van de zon op je hormoonstelsel. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van endorfine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Endorfine stimuleert de schildklier en pijnappelklier, waardoor je meer energie krijgt en meer ontspannen bent.

Winterdepressie - diep onder de dekens

Vertelt de weerman ons dat het de hele dag gaat regenen, waaien en onweren, dan gebeurt er iets anders. We kruipen het liefst zo ver mogelijk onder de dekens. Is het gebrek aan zonlicht de oorzaak?

Wat we weten, is dat het lichaam ontregeld raakt door de korte, donkere dagen. De biologische kok van het lichaam loopt dan niet meer gelijk met het natuurlijke dag- en nachtritme, waardoor het lichaam op verkeerde tijden bepaalde stofjes activeert of juist stopt.

Wat kan helpen is een goed ontbijt en veel bewegen. Andere remedies: fruit eten, een optimale luchtvochtigheid en rustig ademen. Elke dag vijf minuten bewust ademen - rustig, regelmatig en diep via je buik - kan veel energie opleveren.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 22-06-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >