Veel gestelde vragen over libido, potentie en de prostaat

Geen zin in seks? Wat erectieproblemen, potentie, libido en de prostaat met elkaar te maken hebben

Prostaat

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Wat is het libido?

Het woord libido komt uit het latijn en geeft aan hoeveel zin in seks je hebt. Het libido verschilt van persoon tot persoon en is van vele factoren afhankelijk. Meestal neemt het libido in de loop der jaren wat af, maar dat is zeker geen wet van meden en persen. Zo zijn er ook zat mensen van in de tachtig die nog steeds een hoog libido hebben.

Door welke factoren wordt het libido beïnvloed?

  • Hormonen. Het hormoon Testosteron speelt een rol bij het aanwakkeren van het libido. Testosteron wordt aangemaakt in de zaadballen en bijnieren en heeft niet alleen invloed op het libido, maar zorgt ook voor een goede spieropbouw en daadkracht in stresssituaties. Als men ouder wordt, neemt het gehalte aan testosteron af. Sommige medicijnen zoals cholesterolverlagers, antidepressiva, maar ook slecht slapen en veel stress kunnen ook zorgen voor een lagere aanmaak van testosteron.
  • Stemming en sfeer zijn heel belangrijk voor het libido. Vervelende ruzies, een rotsfeer, maar ook licht, geluid en geur kunnen het libido beïnvloeden.
  • Prestatiedruk kan het libido laten zakken. Voor sommige mannen is seks geen moment van ontspanning maar een moment om te presteren. Als er erectieproblemen zijn, of bij te snel klaar komen kan de druk erg hoog worden, waardoor men dan soms seks gaat vermijden en de zin in seks ook vermindert.
  • Lichamelijke conditie: overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk en depressiviteit kunnen het libido verminderen. Een goede conditie kan daarentegen juist het libido verhogen.

Hoe kun je het libido boosten?

Er zijn verschillende manieren om het libido te boosten. Allereerst is het van belang om een goede basisconditie te hebben. Gezond eten, regelmatig bewegen, stress vermijden en voldoende slapen helpen daarbij.
Daarnaast zijn er nog extra maatregelen die ingezet kunnen worden. Zo kan zware krachttraining helpen om meer testosteron aan te maken.
Qua voeding is het voor mannen belangrijk om voldoende Zink en de juiste vetzuren binnen te krijgen, waaronder een kleine portie verzadigde vetten zoals in roomboter.

Wat is potentie?

Potentie betekent het overeind komen en stijf kunnen houden van de penis.
Dit gebeurt doordat er bij seksuele opwinding bloed naar de zwellichamen van de penis stroomt wat een erectie veroorzaakt. De afvoerende bloedvaten sluiten zich juist deels, zodat het bloed ook vastgehouden kan worden.

Wat zijn oorzaken van erectiestoornissen?

De oorzaken van erectiestoornissen zijn heel divers. Zo kan er een puur lichamelijke oorzaak zijn zoals een probleem met de bloedvaten of zenuwen, maar ook psychische factoren kunnen een rol spelen.
Bij erectiestoornissen is het dan ook altijd verstandig naar de huisarts te gaan. Deze kan de situatie beoordelen en eventueel doorsturen naar een geschikte specialist.
Vaak zit er veel schroom op om bij erectiestoornissen hulp te zoeken, maar dat is zonde, want er is vaak veel mogelijk. Altijd doen dus.

Hieronder de meest bekende oorzaken van erectiestoornissen op een rijtje:

  • problemen met de bloedvaten in de penis door roken, diabetes of hart- en vaatziekten;
  • psychologische factoren zoals stress, faalangst, relatieproblemen, traumatische ervaringen enzovoort;
  • te veel alcohol en/of drugs;
  • aantasting van de zenuwen die langs de prostaat lopen, door zenuwziekte, operaties of bestraling;
  • medicijngebruik o.a. antidepressiva, en medicijnen voor hart- en vaatziekten.

Wat te doen bij erectiestoornissen?

Bij erectiestoornissen is het dus verstandig eerst langs de huisarts te gaan. Verder kan een gezonde leefstijl heel veel uitmaken. Dat betekent niet roken, heel matig drinken en veel bewegen met af en toe een flinke sessie krachttraining.

Wat doet de prostaat?

De prostaat is een klier ter grootte van een walnoot die vlak onder de blaasuitgang en om de plasbuis heen ligt. De prostaat maakt vloeistof aan waarin de zaadcellen vervoerd kunnen worden. Bij een ejaculatie worden zaadcellen vermengd met het prostaatvocht, de prostaat trekt vervolgens samen en perst het sperma via de plasbuis naar buiten. De prostaat groeit langzaam naarmate men ouder wordt. Daardoor kan deze de plasbuis wat dichtdrukken en voor allerlei klachten zorgen. Dit noem je goedaardige prostaatvergroting.

Kunnen prostaatproblemen het libido en de potentie beïnvloeden?

Een goedaardige prostaatvergroting of de behandeling daarvan hoeft in principe geen erectiestoornissen of een verminderd libido te geven.

Behandeling vergrote prostaat

A.Vogel ProstaforceMed*. Dit is een 100% natuurlijk geneesmiddel dat plasproblemen als gevolg van een vastgestelde, goedaardige vergrote prostaat vermindert. Het helpt bij vaak, moeilijk en onvolledig plassen, nachtelijk plassen, nadruppelen en een zwakke urinestraal. De capsules bevatten 320mg extract van de zaagbladpalmvrucht.

*Traditioneel kruidengeneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter. Toepassing is uitsluitend gebaseerd op reeds lang bestaand gebruik. Lees ook dit blog over de prostaat

Meer prostaat!

Anderen bekeken ook

90st

€ 42,99

8,6 (109)

In winkelwagen

ProstaforceMed


Meer info >

Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Sabal serrulata. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 31-10-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >