Lessen van de natuur: de herfst

Lifestyle

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Les 1: Oogsten

De herfst is het oogstseizoen bij uitstek en de natuur stort zijn hoorn van overvloed over je uit. In deze periode worden er dan ook volop oogst-feesten en -markten gehouden waarbij je van alle heerlijke producten van het land kunt genieten. Maar hoe staat het met jouw persoonlijk oogst? Welke ontwikkelingen zijn er allemaal geweest? Op welke gebieden heb je vooruitgang geboekt? 

Wees trots op jezelf

Het zit vaak niet zo in de aard van mensen om trots op zichzelf te zijn, en te ‘oogsten’ wat ze gezaaid hebben. Zeker in Nederland word je vaak een beetje raar aangekeken als je blij bent met jezelf, het is toch vaak: ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.’ Maar oogsten hoort erbij, wees trots op je successen en vier ze op gepaste tijden, dat geeft je energie en een boost om door te gaan. 

Maak nieuwe plannen

Naast je ‘oogst’ kun je ook kijken welke zaadjes je alvast wilt planten voor het volgende jaar. Misschien is er een project wat je op wilt starten, waar je alvast wat contacten voor kunt leggen. Of misschien wil je van richting veranderen op een aantal gebieden in je leven en kun je nu al kijken wie of wat je daarbij kan helpen. Welke zaadjes je ook plant, als je ze goed verzorgt dan weet je zeker dat je ook daar de vruchten van gaat plukken.

Les 2: Naar binnen keren

De herfst is het seizoen van de overvloed in de natuur, maar ook van het zich langzaam naar binnen keren. De bomen worden kaal en het bos wordt steeds stiller. Van de buitenkant lijkt het alsof er niets gebeurt, maar onder de oppervlakte zijn er allerlei processen bezig. Hoe vaak zit jij echt stil? 

Focus op de stilte in jezelf

In het leven van alledag zijn we toch vaak maar druk, druk, druk. Er moet gewerkt worden, de was moet gedaan en wat eten we vanavond? Door de dag heen zijn er daardoor maar weinig momenten van echte rust. Neem een voorbeeld aan de natuur en keer je af en toe naar binnen. Sluit je ogen en focus je niet op het lawaai van je gedachten, maar op de stilte in jezelf. Je zult merken dat er in die stilte niet niks gebeurd, maar juist heel veel. 

Les 3: Loslaten

De natuur heeft geen moeite met loslaten, je hoeft in de herfst maar in je tuin te kijken om te zien hoe makkelijk dat gaat. Je harkt tot je een ons weegt, maar de bladeren blijven vallen. Die blaadjes klampen zich niet met alle macht vast aan de tak, bang om los te laten, nee hup ze gaan gewoon. Voor ons mensen is loslaten toch heel wat lastiger. Zaken die je aan het hart gaan wil je vaak niet loslaten, terwijl dat in sommige gevallen wel beter is. 

Zoek afleiding

Soms verlang je bijvoorbeeld naar iets wat je heel graag wilt hebben. Dan zeggen mensen: ‘je moet het gewoon loslaten, dan komt het vanzelf.’ Maar loslaten is niet iets wat je actief kunt doen, het overkomt je op een gegeven moment gewoon.  Je laat dan los zonder dat je er zelf iets voor deed, net als de bladeren aan de bomen. Als je weet dat je bepaalde dingen in je leven beter los kunt laten, heeft het daarom geen zin je daarop te focussen en je best te doen. Je houdt daardoor alleen nog maar harder vast. Wat wel kan helpen is je aandacht op andere zaken te richten. Dat geeft afleiding en in de tussentijd zal het loslaten op een gegeven moment vanzelf gaan. 

Lessen van de herfst

Zo zie je maar dat je meer van de herfst kunt leren dan je misschien in eerste instantie had gedacht. Daarnaast kunnen bovenstaande lessen helpen om meer energie en rust te creëren.

Lees ook:

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 02-11-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >