Lessen van de natuur: Lente

Lifestyle | Alfred Vogel

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

De lente is voor veel mensen het favoriete seizoen van alle vier. Want hoe heerlijk is het om na die lange, donkere, koude winter eindelijk de natuur weer te zien ontwaken? De temperaturen stijgen, de bloemetjes groeien en daarvan krijg je vanzelf ook schoonmaak kriebels en zin om de ramen wagenwijd open te gooien. Prachtig om te zien hoe elk seizoen zijn weerslag op ons heeft. Daarom in de reeks lessen van de natuur, dit keer drie lessen van de lente.

Les 1: Fris is goed voor je

De lente is groot grossier in fris, want waar de bomen er de hele winter kaal bij staan, lijkt het of ze in de lente in één nacht ineens een nieuw bladerdek krijgen. Ook het gras en alle struiken tooien zich in de mooiste tinten groen. Het lijkt wel alsof de natuur een grote schoonmaak heeft gehouden; Out with the old, in with the new! En daar kun je zeker een voorbeeld aan nemen.

Huis opruimen

Niets lekkerder dan een schoon huis, daar kun je thuiskomen en uitrusten. Bovendien scheelt een schoon en overzichtelijk opgeruimd huis je een hoop tijd. Als alles een vast plekje heeft, hoef je nooit meer te zoeken naar je sleutels als je al te laat bent. Ook bedenken wat je aan gaat doen of gaat eten, is heel wat makkelijker als je kledingkast en koelkast op orde zijn. Dus doe lekker mee met de lente en houd een grote schoonmaak.

Zo'n voorjaarsschoonmaak kan je het beste stapsgewijs aanpakken. Begin met eens kritisch te kijken naar alle spullen die je in je berging en opslagruimten hebt. Gebruik je ze allemaal? Heb je al die spullen eigenlijk nog wel nodig? Wanneer was het voor het laatst dat je ze gebruikt had?

Vaak stal je je berging of kelderkast tjokvol en wordt het een rommelhok waar je uiteindelijk niets meer kan vinden. Maar als je alles eruit haalt en er kritisch naar kijkt zal je zien dat kilo's en zakken vol spullen weg kan gooien of naar een goed doel kan brengen. De volgende stap zijn rommellaatjes en keukenkastjes. Ook deze slibben in de loop van een jaar behoorlijk dicht. Sop ze lekker schoon en gooi alles weg wat over datum is.

Het klinkt een beetje raar om te beginnen met je kelderkasten en rommellaatjes, maar door daar te beginnen creëer je veel meer ruimte. Als je dan de rest van je huis gaat opruimen, heb je plek om dingen die je uit het zicht wil bewaren daar te stallen. Ga vervolgens lekker verder en jaag op stof in hoeken en gaatjes. De ramen open en een lekker ruikend schoonmaakmiddel geeft extra goede moed. Klaar? Een bos verse tulpen op tafel en genieten maar van je blinkende paleis. Ik vind opruimen zelf veel voldoening geven. Als ik 1 x in de zoveel tijd de keukenkastjes heb gedaan, kijk ik er s 'avonds wel een paar keer in en doe ze dan met een zucht van tevredenheid weer dicht.

Lichaam opruimen

Naast je huis is de lente ook de ideale tijd om je lichaam wat op te schonen. Aan al die zware winterkost heb je geen behoefte meer en de salades en fruit lonken. Niet gek dat allerlei reinigingskuren in de lente starten, het is de ideale tijd om dat te doen.

Zo'n schoonmaak van je lichaam kan je op allerlei manieren aanpakken. Vaak hoeft dat niet rigoureus met een sapkuur. Door je hoeveelheden groenten flink te verhogen en een tijdje alle suiker, alcohol en witmeelproducten te laten staan ben je al een heel eind. Hier bij A. Vogel hebben we je graag! Kijk eens op deze pagina van de Lentekuur. Daar vind je een aantal complete lentekuren die je heel makkelijk thuis kan volgen.

Les 2: Er is altijd hoop

Na regen komt zonneschijn zeggen ze en na een lange winter komt er altijd weer die verlossende lente, althans aan deze kant van de evenaar. In de winter lijkt het alsof er niets gebeurt in de natuur alles is koud, kaal en dor. Ook in je eigen leven kun je soms momenten hebben waar je niet vooruitkomt, of het gevoel hebt dat je vastzit. Je gevoelsleven is wat dat betreft net zo veranderlijk als de natuur. Die perioden van stagnatie kunnen heel vervelend voelen, het lijkt dan of er geen schot in de zaak zit en je niet verder komt. Maar af en toe een tijd wat langzamer gaan en wat meer tijd hebben voor introspectie is helemaal niet verkeerd. Je komt daar altijd met nieuwe inzichten uit die je ineens een heel stuk verder kunnen brengen. Kijk maar naar mensen met een burn out, die gaan na zo'n fase vaak iets heel anders doen met hun leven, iets wat ze echt gelukkig maakt.

De lente laat dit proces als geen ander zien, na al die ogenschijnlijke stilstand van de winter, barst de kiemkracht ineens los en bruist het aan alle kanten. Zo ook met je gevoelens. Vertrouw erop dat er na rottige gevoelens, zich altijd weer nieuwe, gelukkiger gevoelens aandienen. Een tijd van stilstand kan net zijn wat je nodig hebt om daarna te knallen als nooit daarvoor.

Les 3: De kracht van het begin

Niets zo lekker als een nieuw begin. Denk maar aan nieuwjaar, hoe heerlijk is het om goede voornemens te verzinnen en daar lekker mee aan de slag te gaan. Een begin van iets nieuws geeft altijd energie, je bent gemotiveerd, je hebt er zin in, je gaat ervoor. In het begin zit heel veel kracht. Dat zie je ook in de lente, vooral de jonge kiemen van planten zijn heel sterk en zitten boordevol geconcentreerde voedingsstoffen. Ze duwen met al hun kracht hun tere blaadjes door de aarde heen totdat ze lekker de zon kunnen opvangen. De lente is net als nieuwjaar een ideale periode om te beginnen met nieuwe, frisse plannen. Wat wil je de komende periode bereiken? Waar wil je op focussen? Wat had je je begin van dit jaar voorgenomen? Maak een lijstje van frisse, nieuwe, leuke plannen en gebruik je schone huis, frisse lijf en de lente om je aan te sporen!

Meer inspiratie op doen? Lees ook:

 

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 13-03-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >