Lesje etiketten-lezen in de supermarkt

Voeding | Lifestyle

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

Tip 1: laat je niet misleiden

Geloof een product niet op zijn mooie verpakking en verleidende beloftes. Een grasgroene verpakking met een ik-kies-bewust-sticker is niet perse natuurlijk noch gezond. En trap niet in de grootste valkuil: de 0% vet of light-val. Veel mensen zien vet als vijand voor de gezondheid, maar we weten inmiddels al wel dat niet al het vet slecht is en dat suiker meer ellende geeft dan vet. Dus wat doen veel fabrikanten? Voor het vet dat ze weglaten (wat smaak geeft en  een verzadigd gevoel geeft) voegen ze een andere stof toe: suiker. Ook tarwe, soja, mais en zoetstoffen worden veel gebruikt. Dus draai de verpakking altijd om en lees het etiket grondig.

Lesje-etiketten-lezen-in-de-supermarkt-hetty-e-nummers

Tip 2: check de volgorde!

De grondstoffen waarmee het product is gemaakt staan bij het kopje ingrediënten. Het meest gebruikte ingrediënt staat vooraan, het minst gebruikte is de hekkensluiter. Zo is het meest gebruikte ingrediënt voor broodbeleg vaak suiker, kijk maar eens op je pot chocopasta, jam of hagelslag.

Tip 3: E-nummers en schuilnamen

Bewerkte producten bevatten E-nummers: toevoegingen die er voor zorgen dat een product bijvoorbeeld langer houdbaar is, mooi glanst, niet verkleurt en niet schift. Veel van deze toevoegingen zijn chemisch, een klein deel kent een natuurlijke oorsprong. Denk aan het conserveringsmiddel E300, oftewel: vitamine C. Omdat E-nummers voor veel mensen een slechte reputatie hebben, vermelden fabrikanten vaak de gewone benaming. Verdwaal je bij het lezen van een etiket in een wirwar van E-nummers of ‘schuilnamen’? Check onze E-nummer checklist hieronder om te zien of je dit product wel wilt kopen.

De tien meest bediscussieerde toevoegingen:

 1. aspartaam (E951)
 2. glucose-fructosesiroop
 3. monosodium Glutamaat (MSG/E621)
 4. transvetten (geharde of gehydrogeneerd plantaardig vet)
 5. natriumsulfiet (E221)
 6. natriumnitraat (E251)
 7. BHA en BHT (E320)
 8. zwaveldioxide (E220)
 9. kaliumbromaat
 10. azo kleurstoffen

 

De 10 meest onschuldige toevoegingen:

 1. curcumine (E100)
 2. bietenrood (E162)
 3. anthocyaninen (E163)
 4. tocoferol (E306)
 5. pectinen (E440a)
 6. ascorbinezuur (E300)
 7. argon (E938)
 8. citroenzuur (E330)
 9. stikstof (E941)
 10. waterstof (E949)

 

Tip 4: checklist schuilnamen voor suiker

Etiketten weten suiker vaak goed te verstoppen. Maar kom je één van de volgende schuilnamen tegen, dan weet je dat je het met the real deal te maken hebt.

 • sucrose
 • maltose
 • dextrose
 • lactose
 • galactose
 • fructose
 • glucose-fructose
 • sacharose
 • mout melasse
 • malt
 • kandij
 • muscovado
 • panocha
 • panela
 • treacle

Tip 5: kijk naar het totale plaatje

Veel mensen zijn geneigd om alleen naar de calorieën te kijken. Ze checken dan met name de specifieke voedingsstoffen en hun voedingswaarden, denk aan het vet-, zout- en calciumgehalte. Maar wat zegt dit? Is een laag gehalte altijd goed? En als iets veel calorieën bevat, is dat dan slecht? Nee, dit is per product anders. Griekse yoghurt bevat bijvoorbeeld meer calorieën, maar zit ook bomvol essentiële voedingsstoffen. Een droge cracker bevat soms weinig calorieën, maar ook weinig voedingsstoffen. Leer daarom goed de verbanden te zien.

Verder lezen? In de Lentekuur van 2015 hebben we ook aandacht besteed aan etiketten!

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 20-11-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >