5 tips tegen het lege nest syndroom

Geniet van de extra tijd die je hebt!

Lifestyle | Overgangsklachten

barbara Kuiper

Barbara Kuiper
WhatsApp je vraag

Het is niet zo dat in elk huishouden het lege nest syndroom een rol speelt. Maar vrouwen die veel thuis zijn of opvoeden als hun levenstaak beschouwen, hebben vaak sneller last van het lege nest syndroom. Daarnaast worden vrouwen in de overgang als een risicogroep gezien. Vrouwen zijn op dat moment vaak gevoeliger. In korte tijd komt dan vaak veel veranderingen op je af.

Er zijn twee soorten gevoelens die vrouwen ervaren als kinderen het huis verlaten:

  1. het fysieke gemis van je kinderen - je mist de vanzelfsprekende momenten aan tafel, de verhalen en de aanspraak;
  2. doelloosheid en nutteloosheid - je hebt het gevoel dat je zeeën van tijd over hebt en weet niet goed wat je daar mee moet doen.

5 tips tegen lege nest syndroom

1. Herontdek jezelf

Wat deed je met je tijd toen je nog geen kinderen had? Welke hobby's had je, wat vond je leuk om te doen en misschien wel belangrijker: wat heb je gemist? Kom er achter wat jij leuk vindt om te doen en onderneem stappen om je oude hobby te herontdekken.

2. Grote schoonmaak

Je hebt nu meer tijd om schoon te maken, want je hoeft niet meer te wachten tot je kinderen uit bed zijn. Perfect om weer een keer een grote schoonmaak te doen. En als je dan toch bezig bent, wat dacht je van het herinrichten van je huis. Wat ga je met alle kamers doen die nu leeg zijn? Wil je graag een hobbyruimte in huis hebben? Naast dat het huis opruimd is, zorgt het gelijk voor een opgeruimd hoofd. Twee vliegen in één klap.

3. Spreek af met vrienden en vriendinnen

Vaak merk je dat je minder tijd hebt voor vrienden en vriendinnen als je kinderen hebt. Ze moeten naar school, sporten, je zit vaak met het eten en ga zo maar door. Dat is nu verleden tijd en ineens heb je zat mogelijkheden om af te spreken. Daarnaast: gedeelde smart is halve smart!

4. Ga op pad met je partner

Plan een romantische date, maak meer tijd voor elkaar vrij en geniet van elkaar. Je hebt nu weer enorm veel tijd voor elkaar, benut die dan goed. Zoek samen uit wat jullie leuk vinden om te doen. Misschien een wandeling en ondertussen een goed gesprek. Of samen naar de film. De mogelijkheden zijn oneindig!

5. Neem een huisdier

Heb je het gevoel dat ondanks alles wat je onderneemt je nog steeds leegte voelt? Mis je de gezelligheid en heb je tijd over? Dan is een huisdier misschien iets voor jou. Dan heb je weer een klein hummeltje om voor te zorgen en als je voor een hond gaat, moet je die ook uitlaten. Dus naast extra gezelligheid vul je zo ook je vrije tijd wat meer in.

6. Plan afspraakjes met je kinderen

Wat natuurlijk niet kan ontbreken is een afspraakje met je zoon of dochter. Hoe leuk is het om op bezoek te gaan, een dagje te shoppen of samen koffie te drinken in de stad waar je kind woont? 

Probeer het lege nest niet te zien als iets vervelends, maar als een nieuw begin met nieuwe kansen. Benut die kansen en de vrijheid die je ervoor terugkrijgt. En geniet!

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 31-10-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

In de overgang? Ontvang maandelijks e-mails met tips van Ellen.

tip

In de overgang? Ontvang maandelijks gratis tips.

Inschrijven >>