Urban farming: kweek je eigen Superfood-kiemen met biosnacky

Voeding | Energie | Spijsvertering

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Wat zijn kiemen?

Kiemen zijn jonge, groene plantjes die uit zaden ontspruiten. Elke plant, boom, struik of gras begint als een kiem. Een zaadje wat voldoende water krijgt, ontkiemt binnen no time. Je ziet dan een ieniemieplantje uit het zaadje tevoorschijn piepen. Ik zit elke dag met mijn oog bovenop mijn kiemplantjes om dit wonder van dichtbij te aanschouwen. Tegelijkertijd denk ik dan aan het sprookje Sjakie en de bonenstaak en hoop ik dat straks mijn dak er nog op zit;-). Alle noten, zaden, bonen, peulvruchten en bepaalde grassoorten als gerstegras en tarwegras kunnen gekiemd worden.

Waarom zijn kiemen superfoods?

Kiemen zijn extra krachtig omdat ze alle voedingsstoffen voor het nieuwe plantje bevatten. Ook worden er tijdens het kiemen enzymen in het plantje vrijgemaakt. Deze enzymen zorgen er voor dat als je de kiemen eet, ze supermakkelijk te verteren zijn.
Kiemen bevatten ook veel anti-oxidanten. Deze anti-oxidanten beschermen het jonge plantje tegen vrije radicalen. In jouw lichaam doen ze hetzelfde en beschermen je cellen en DNA tegen schade.

Vrije Radicalen

Vrije  radicalen zijn deeltjes die  je een beetje kan vergelijken met hooligans. Ze kunnen in korte tijd veel schade aanrichten. Bij veel normale lichaamsprocessen komen deze radicalen vrij. Maar ook luchtvervuiling, overmatige blootstelling aan zonlicht, tabaksrook en alle chemische toevoegingen in ons voedsel zorgen voor extra vrij radicalen. Je lichaam maakt zelf anti-oxidanten aan in de lever om de vrije radicalen weg te vangen. Maar extra inname van buitenaf is zeer welkom.
De kiemen bevatten verder veel vitaminen, mineralen, vezels, DNA en RNA, eiwitten en vezels. Bovendien hebben ze positieve invloed op de zuurgraad van je lichaam.
Kiemen vallen onder de groene superfoods en gaan goed samen met de inname van spirulina, chlorella en tarwegras.

Detox smoothie:

Als je je lichaam wilt reinigen kun je 2x daags een 'detoxsmoothie' nemen (genoeg voor 2 volle glazen):
Blend 500 ml water met;

1 theelepel chlorella
1 theelepel sprirulina
een handje kiemen
een halve avocado
een kwart eetlepel Steviapoeder

Aan de slag met het Biosnacky kiemglas

Helaas is de Biosnacky niet meer verkrijgbaar in Nederland. Probeer het anders eens met de weckpot-methode! Uiteindelijk lijkt het Biosnacky kiemglas daarop. Kijk hier hoe je zelf kiemen kunt kweken met een weckpot.

18891_3_biosnacky-klein-kiemglas

Stap 1 spoelen:
Spoel de Biosnacky af met koud water. Doe de zaden in het glas, schroef de zeef op het kiemglas en vul met vers, koud water en laat dit door de zeef weer weg lopen.

Stap 2 weken:
Schenk water in het kiemglas tot de zaadjes onder staan. Laat dit een aantal uren staan en schud af en toe om, om de zaden te beluchten. Op de achterkant van de verpakking van de Biosnackyzaden staat bij het kopje 'einwechen', hoe lang de zaden moeten weken.

Stap 3 water geven:
Laat het kiemglas leeglopen na het weken. Vul het glas met vers water en laat ook dit meteen door de zeef weglopen.
Plaats het kiemglas dan met de zeef naar beneden op een bord. Zo kan het overtollig water goed weglopen. Zet het glas op een lichte, warme plaats. Liefst niet in direct zonlicht. Vul het glas elke dag met vers water, schud goed om de kiemen los te krijgen en laat het water dan weer weglopen.

Stap 4 oogsten:
Na 3- 7  dagen zijn de kiemen volgroeid en kan je genieten van je eerste oogst! De kiemen zijn in de koelkast nog 2 tot 3 dagen te bewaren. Spoel ze met koud water af voor gebruik.

Hoe te gebruiken:
Met de kiemen die je oogst kun je eindeloos variëren. Ben je een held en drink je 's ochtends groene smoothies? Een handje kiemen verhoogt de voedingswaarde nog extra. Doe door je verse salades een handje kiemgroenten. Eet je een boterham, cracker of rijstwafel? Top deze met wat kiemen, ziet er fantastisch uit en smaakt heerlijk.

Bij het avondeten kun je de kiemen als garnituur gebruiken. En wil je tussendoor een energieboost? Eet ze dan zo uit het knuistje.

Eet je consequent elke dag zo'n 2 handjes kiemen, naast 2 stuks fruit en 4 ons groente, dan ben jij een groene held! Je lichaam zal je zeer dankbaar zijn.

Dus: urban farmers unite, en sla aan het kiemen!
>> aan de slag met supersmoothies

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 31-10-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >