Het effect van kuren voor mensen met reumatische aandoening

7 vragen aan fysiotherapeut van Sanadome

Lifestyle | Spieren en gewrichten

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Een dagje sauna, dat kennen we allemaal. Sanadome Hotel & Spa Nijmegen, wellnessbedrijf in Nijmegen, verschilt in dat opzicht niet van andere wellnesscentra; sauna, ontspannen, dineren en slapen - het kan er allemaal.
Bijzonder is echter dat er ook speciale programma's zijn voor mensen met reuma, zoals reumatoïde artritis, artrose en fibromyalgie. Van een dagje ontspannen in de baden tot een een 8-daagse kuur waarbij je in het hotel overnacht. Ideaal: het hotel, de Thermen, de behandelruimtes en alle restaurants bevinden zich onder één dak. Maar waarom hebben zij het speciaal ingericht voor mensen met reuma? Wij vroegen het aan fysiotherapeut Carlo van Sanadome

Kuren, is dat alleen maar wellness en ontspanning?

"Nee, het kuurprogramma dat bij Sanadome wordt gebruikt bevat ook beweging. Het hangt af van de klacht hoe een programma eruit ziet, maar uiteindelijk gaat het erom dat je fitter en beweeglijker weggaat dan dat je binnenkomt. Daar proberen we voor te zorgen door massagemomenten in te plannen, maar ook door naar de sportzaal te gaan, een stuk buiten te lopen of oefeningen in het water te doen. Het is dus zowel zweten als ontspannen."

Wat kan Sanadome betekenen voor mensen met reuma?

"We hopen klachten te verminderen door professioneel begeleiding te geven bij het meer gaan bewegen. Bij reuma is het belangrijk om in beweging te blijven en het is fijn om hierover met iemand te kunnen sparren en de oefeningen goed uit te voeren. Daar kunnen wij bij helpen."

Hoe kunnen jullie helpen?

"Wij kunnen één op één of in een groep helpen. Bij Sanadome is een behandelkamer, sportzaal en een verwarmd zwembad. Wat we gaan doen en welke hulpmiddelen we gebruiken, hangt af van de wensen en doelen van de klant. Denk aan groepstherapie, meerdaagse kuren, een moorpakking, hydrotherapie, fysiotherapie of massage speciaal voor mensen met fibromyalgie. Bij een meerdaagse kuur overnacht je in het hotel en heb je de hele dag het Thermaalbad en de fitnessruimte tot je beschikking. "

Hoe ziet zo'n meerdaagse kuur eruit?

"Bij Sanadome is er een 8- en 12-daagse kuur. Je overnacht in het hotel en het eten is verzorgd. Er is eerst een intake om duidelijk te krijgen wat de beperkingen zijn. Naast dat je tijdens je verblijf gebruik mag maken van het Thermaalbad en de fitnessruimte, starten we met weer gaan bewegen op niveau. Elke dag zijn er minimaal twee beweegmomenten in de Thermaalbaden of in de fitnessruimte. Om de dag is er een behandeling gericht op de ontspanning en mobilisatie, zoals een lichaamspakking of massage."

Klinkt zowel intensief als ontspannen.

"Dat klopt. Het volgen van zo'n kuur kan intensief en zwaar zijn. Het is geen wellnessreis. Door intensief bezig te zijn met je lichaam, gezondheid en reumatische aandoening, kun je tijdens een kuur ook tegen je grenzen aanlopen. Uiteraard is hier ook begeleiding voor."

Wanneer kan reuma-fysiotherapie helpen?

"Bij bewegingsbeperkingen, pijn, stijfheid en het even niet meer weten hoe te starten met weer gaan bewegen. Vaak spelen onzekerheid en angst een rol; mensen weten niet hoeveel ze mogen bewegen, wat voor bewegingen ze kunnen maken en hoe ze de bewegingen goed uitvoeren. Om te voorkomen dat mensen dan maar op de bank neerploffen, bestaat er reuma-fysiotherapie. We raden af om deze sessies te volgen als je last hebt van koorts, blessures of breuken. Bij verergering van de reumatische klacht is het juist fijn om langs te komen."

Wat kunnen de effecten zijn?

"Meer energie! Alleen al door meer inzicht in wat wel en niet kan en het weer leren vertrouwen op je eigen lichaam tijdens het bewegen. Bewegingsbeperkingen kunnen deels worden opgelost door onder andere oefeningen. Vaak gaat je conditie erop vooruit, wat weer een boost geeft aan je weerstand. Dat maakt dat alles wat soepeler loopt. En ook niet onbelangrijk: het kan zorgen voor minder pijn, waardoor er meer ruimte is voor ontspanning. De programma's kunnen een mooie aanvulling zijn op de reguliere behandeltrajecten."

Zorgverzekering

Informeer bij je verzekering welke vergoedingen er zijn. Fysiotherapie zit in de aanvullende verzekering, maar de meerdaagse kuur niet. Een reumakuur wordt dus niet vergoed vanuit de basisverzekering. Vanuit de aanvullende verzekering kan soms wel een deel worden vergoed. Daar gaat iedere verzekeraar anders mee om. Lees dus goed je polisvoorwaarden en bel bij onduidelijkheid met je verzekering. Let daarbij op de volgende punten:

  • Krijg je een vergoeding per jaar, per twee jaar of per drie jaar?
  • Wat is de hoogte van de vergoeding?
  • Wat is de aanvraagprocedure?
  • Moet je de kosten eerst zelf voorschieten?

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 17-07-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >