Koolhydraten minderen? De basics!

Voeding | Lentekuur

Ilze ter Heide

Ilze ter Heide
WhatsApp je vraag

Heel veel eruit. Maar wat mocht erin?

En als ik ergens voor ga, dan ga ik ervoor. Dus: lijstje maken. Brood? Eruit! Crackers? Eruit! Pasta? Eruit! Rijst? Eruit! Aardappelen? Eruit! Koekjes? Eruit! Snoep? Eruit. En o ja: gele M&M’s (ja, ze stonden apart genoemd op mijn lijstje)? Eruit! Holy moly, mocht ik überhaupt nog iets eten? Oftewel: wat mocht erin? Ik had mazzel. Want ik had collega’s Hetty en Sundriya in de buurt. En er ging een wereld voor me open.

Geluk is niet te koop. Maar chocola wel. En dat is bijna hetzelfde.

Ik heb gedanst. De radslag gedaan. Een driedubbele salto op de trampoline van de buurvrouw gemaakt. Toen ik erachter kwam dat chocolade in de categorie ‘erin’ viel. Ok, pure chocolade, dan. 72% cacao of meer. Maar daar zou ik – witte chocolade liefhebber van onderuit mijn tenen – wel aan kunnen wennen. Het was even zoeken, maar als je 72% pure chocolade met hazelnoot proeft … dat doet het verlangen naar witte chocolade als sneeuw voor de zon verdwijnen. Althans, bij mij. Nog iets wat erin mocht? Macadamia’s. As if they were sent from heaven. Yummie. En trouwens, niet alleen macadamia’s, heel veel noten konden ‘erin’. Amandelen, walnoten, pecannoten, pistachenoten, hazelnoten (ok, om los te eten not my favourite, maar toch) en paranoten bijvoorbeeld. En eieren, snoeptomaatjes, worteltjes. Ook ‘erin’. Nou, op deze manier had ik in ieder geval mijn tussendoortjes al in beeld. Ook niet onbelangrijk.

Ontbijten zonder brood, crackers en beschuit…

Ook ik at een aantal jaren geleden nog dagelijks boterhammen, beschuitjes en crackers bij mijn ontbijt en lunch. En eerlijk: ook ik zat er enorm mee in mijn maag hoe ik deze voedingsmiddelen moest vermijden. De basics die ik tegenwoordig sowieso in huis heb voor mijn ontbijt: amandelmelk, kokosmelk, cottage cheese (met de staafmixer blijven dit geen brokken), volle yoghurt, A.Vogel Molkosan fruit en diverse soorten (diepvries)fruit. En wat makkelijk mee te mengen groente, zoals bleekselderij, verse spinazie of boerenkool. En zo hussel ik drie of vier ochtenden per week een smoothie in elkaar. Iedere keer een andere combi. Die Molkosan gaat er trouwens altijd doorheen, daar krijgt m’n smoothie zo’n heerlijke friszoete twist van. Mijn smoothies wissel ik af met havermoutpap of volle kwark/biogarde met bijvoorbeeld appel en kaneel. En heel af en toe een zilvervliesrijstwafel. Of een 100% speltbroodje. Waar ik dan even extra van geniet.

Lentekuur-2016-dag-3-Scrambled-Eggs-and-Greens

Wat te doen met lunch en diner?

‘Maar wat eet je dan op je werk?’ Deze vraag krijg ik meerdere malen per week. Mijn antwoord is bijna altijd: salade. Klinkt saai, is het niet. Want weet je wat je allemaal door een salade kunt gooien? Ik zorg dat ik aan het begin van de week een grote tas met allerhande ‘saladeingrediënten’ in huis heb. Twee soorten sla en verder een selectie van komkommer, tomaten, paprika in alle kleuren, olijven, feta, makreel, tonijn, gerookte kip, geitenkaas et cetera. Die tas gooi ik aan het begin van mijn werkweek in de koelkast op kantoor. En net zoals ik ’s ochtends steeds met verschillende ingrediënten een smoothie in elkaar hussel, hussel ik tussen de middag met steeds wisselende ingrediënten een salade in elkaar. Ik pak gewoon elke dag wat anders uit die tas. Nooit brood? Nou, heel af en toe. Dan haal ik zo’n lekker dik belegd pistoletje (wel een bruine) bij de bakker. Pure verwennerij is dat dan. Brood is bij mij dus simpelweg niet meer zo dominant aanwezig als vroeger.

Avondeten de grootste uitdaging?

Ik dacht aanvankelijk dat avondeten zonder koolhydraten zo’n beetje onmogelijk was. Dag lasagne. Dag spaghetti. Dag stamppot in de winter. Dag pizza. Lieve, lieve, lieve pizza. En dahaag wraps. Het viel mee. Heel erg mee zelfs. Ok, het is even ‘omdenken in de keuken’, maar je kunt bijna alle koolhydraatbommen vervangen door groente. En dat zul je deze week aan den lijve ervaren met de verrassende Lentekuur-recepten. Ennuh…pizza is nog altijd mijn lievelingseten. Hoe ik een pizzabodem maak? Met amandelmeel. Dat is prijzig, klopt. Maar je hebt er weinig van nodig omdat het snel vult. En daarom gun ik het mezelf zo nu en dan. Ik zal je mijn recept (bodem voor 3 ‘normale’ eters) verklappen:

Recept voor een koolhydraatvrije pizzabodem

  • 175 gram amandelmeel
  • 1 ei
  • ¼ theelepel Herbamare kruidenzout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 flinke eetlepels Italiaanse kruiden
  • 2 tenen knoflook (geperst)

Hussel alles door elkaar en kneed tot een stevige bol. Rol de bol tussen 2 vellen bakpapier uit tot een bodem van 2-3 mm dikte. Doe deze bodem in de oven; 10 minuten op 175 graden. Haal hem vervolgens uit de oven, beleg hem naar keuze (veel groente!) en doe het geheel nogmaals 10 minuten in de oven op 175 graden. Eet smakelijk.

Ilze

Ilze ter Heide-Lammertsen is getrouwd en moeder van twee prachtige meisjes. Gezond en lekker eten is een van haar dagelijkse missies. Niet altijd makkelijk met een 5-jarige in huis die liever lolly's dan broccoli eet, maar het lukt haar aardig om dagelijks 'leuke' groente op tafel te toveren. In een vorm die ook haar aanspreekt én in te passen is in haar drukke leven.

Meer lezen?

Lentekuur-blogs>

Dag 1 volg je natuur doe gewoon gezond
Dag 2 kleur bekennen met groenten
Dag 3 lego op je bord eiwitten
Dag 4 vandaag is het d day sapdag
Dag 5 het geheim van koolhydraten

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 22-06-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >