Kokkerellen met onkruid

Voeding | A.Vogel Tuinen | Kruiden

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

Eetbaar onkruid

Maak eens een lekkere salade of soep met bijvoorbeeld met de paardenbloem, de vogelmuur, zevenblad, zuring en de brandnetel. Hieronder komen deze kruidige vrienden aan bod. Verras je bezoek eens met de cadeautjes uit de natuur!

Paardenboem-Taraxum_officinale2Paardenbloem

Heerlijk in een zomerse salade of een winterse stamppot: de jonge bladeren van de paardenbloem. De smaak doet denken aan fris bittere andijvie. Recepttip: combineer een hand jong paardenbloemblad met romaine sla, rucola en tuinkers. Maak een friszoete dressing van honing en mosterd en top de salade af met walnoten en geitenkaas. Bon appétit!

Paardenbloem ondersteunt de reinigende werking van de lever

Paardenbloem ondersteunt de reinigende werking van de lever. Ook ondersteunt de paardenbloem het functioneren van de maag, bijvoorbeeld bij een vol gevoel in de maag na het eten. A.Vogel verwerkt extracten van de paardenbloem in A.Vogel Boldocynara.

grote-brandnetel-urtica2_Brandnetel

Brandnetel is een heel veelzijdig en prachtig plantje. Van je jonge toppen kun je brood en kaas een verfijnde kruidige smaak geven, soep maken en zuiverende thee zoals we bij A.Vogel in het Kruidentheehofje doen. Ons recept?  Combineer brandnetel met pepermunt voor een heerlijke tintelfrisse thee. Gebruik hiervoor  1 takje pepermunt en enkele topjes brandnetel. Overgiet de melange met kokend heet water en laat de thee 10 minuten trekken om de brandnetel te ontdoen van zijn brandharen.

De brandnetel is rijk aan mineralen

De brandnetel is rijk aan mineralen en bevat onder andere kalium, calcium, ijzer en kiezelzuur. A.Vogel verwerkt de jonge toppen in A.Vogel Urticalcin!

vogelmuurVogelmuur

Deze plant heet niet voor niets vogelmuur. Van oudsher werd vogelmuur aan kippen, kalkoenen en eenden gevoerd. En welkome maaltijd, want vogels halen er een rijke bron van voedingsstoffen uit. Vogelmuur is namelijk erg voedzaam en rijk aan vitamine C. Het is heerlijk om (kruiden)boter en roomkaas te spicen, als garnering van een broodje én als pesto. Vervang voor de pesto de traditionele hand basilicum door een hand vogelmuur. Voeg daar wat geroosterde pijnboompitten aan toe, een teentje knoflook, wat olijfolie om het smeuïg te maken en schaaf als laatste wat Parmazaanse kaas af en mengen maar!

Goede long-, blaas- en nierfunctie

In oude volksgeneeskunde werd van vogelmuur thee gezet voor een goede long-, blaas- en nierfunctie. En omdat het goed zou zijn bij jeuk.

zevenbladZevenblad

Tuinverdriet, zo wordt zevenblad ook wel in de volksmond genoemd. Een pittig plantje met sterke wortelstokken. Laten we bij het verwijderen van dit onkruid één klein stukje zitten? Dan groeit zevenblad gewoon weer vrolijk verder. Eigenlijk maakt dat zevenblad een heel lucratief plantje. Het is gezond, bevat veel mineralen en vitamines en we kunnen het gratis en haast onbeperkt uit de tuin halen. Beste recepttip? Zevenblad stamppot. Kook een pan aardappelen en kook het zevenblad op het laatst nog 4 minuten mee. Giet af en stampen maar! Heerlijk met een klontje boter, scheutje melk en uitgebakken spekjes.

Monnikenwerk...

Eeuwen geleden gebruikten monniken zevenblad voor soepele spieren en gewrichten. Van de pulp maakten ze hiervoor een kompres.

zuring3Zuring

De smaak en bereiding van zuring lijkt op die van spinazie. Dat maakt zuring een prachtig ingrediënt voor soepen, sauzen, pannenkoekjes, omeletten en quiche. Ook is het een belangrijk ingrediënt in het Vlaamse gerecht ‘paling in het groen’: zoetwaterpaling met groene saus. Kijk hier voor het recept.

Veel ijzer en vitamine C...

Zuring bevat veel ijzer en vitamine C. De bladeren werken zuiverend, vochtafdrijvend en laxerend.

Blogster Hetty

Als natuurgeneeskundig en orthomoleculair therapeut ben ik gespecialiseerd in de (medicinale) werking van voeding, kruiden, vitamines en mineralen en supplementen. Dat is echt mijn passie. Ik adviseer klanten op het informatiecentrum van A.Vogel. Daarnaast schrijf ik artikelen, stel ik met het lentekuurteam de kuurweken samen en ben ik vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s. Ook begeleid ik kuurweken in Portugal. Mijn favoriete producten zijn Aciforce Probioticum en Hyperiforce Forte.

Blogster Krista

Ooit aan de Universiteit van Maastricht als gezondheids-wetenschapper afgestudeerd, ben ik nu werkzaam als webredacteur van www.avogel.nl. Op dit blog wil ik mensen informeren over gezondheid en aanmoedigen gezond te leven. A.Vogel zei altijd al: “Gezondheid is leven in harmonie met de natuur” en daar kan ik me van harte in vinden!

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En produceer dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Online, offline, in print en in video. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook. Veel van de gezonde tips & tricks waar ik over schrijf, vind je hier op het blog weer terug.

Laatste wijziging op deze pagina: 13-12-2016

Heeft u een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

U kunt bij ons terecht voor al uw vragen over de uw gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of uw bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!

Onze tip bij griep en verkoudheid

Echinaforce tabletten. Deze tabletten krijgen maar liefst een 9,2 als waardering van meer dan 800 gebruikers.

Bestel Echinaforce tabletten

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Ontdek de principes
van Alfred Vogel

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek A.Vogel Wereld
Natuurlijke stoelgang bevorderen? Vraag gratis een probeerverpakking Linoforce aan! Vraag gratis linoforce aan