Keelpijn? 6 do's en dont's om de pijn te verlichten

Verkoudheid | Weerstand

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

Do 1. Op tijd naar bed

Voldoende slaap is één van de belangrijkste manieren om fit te blijven en te herstellen. Ook bij keelpijn. Pak je rust en kruip eerder onder de wol. Want wist je dat slaaptekort een belangrijke oorzaak is van een verminderde weerstand? En dat je met voldoende slaap je immuunsysteem elke nacht weer een boost geeft? Pak daarom tenminste 8 tot 10 uur slaap per dag om je lichaam goed te laten herstellen en rusten.

Do 2. Verkoel de keel met ijs en verzacht met een warme drank

Een ijsje werkt verkoelend voor de keel. Kies wel voor waterijs in plaats van roomijs en let op de suikers. Melkproducten en suiker hebben de neiging om slijm vast te houden, waardoor de kans groot is dat je gaat hoesten of de keel moet schrapen. Iets wat je niet wilt met keelpijn!
Naast verkoelen kun je de pijn ook verzachten met warme dranken. Een mok warme thee bijvoorbeeld. Lekker met wat honing.

Do 3. Verlicht de keel doelgericht op natuurlijke wijze met de A.Vogel Keelspray*

Zuigen op een pastille of zuigtablet kan niet prettig zijn als de keel erg pijnlijk is. Een natuurlijke oplossing bij keelpijn is de A.Vogel Keelspray. Deze spray verlicht de pijn doeltreffend, doordat de vloeistof direct op de plek komt waar het nodig is. De spray bevat extracten van Echinacea en Salvia. Deze planten helpen effectief bij keelpijn.

Don't 1. Fluisteren bij keelpijn

Het lijkt logisch: als praten zeer doet, kun je beter fluisteren. Niets is minder waar. Bij fluisteren forceer je je stem juist nog meer. Er komt meer spierspanning te staan op stembanden en keel. Je kunt beter normaal praten op een ontspannen toon. Maar nog beter? Zo min mogelijk praten. Dat geeft de keel past echt even rust.

Don't 2. Alcohol, koffie en roken

Roken, alcohol en koffie kunnen de keel irriteren. Als je al een zere keel hebt, zit je niet op nog meer ongemak te wachten. Roken is erg slecht voor je stem en keel. Tabaksrook irriteert niet alleen de keel, maar kan zelfs zorgen voor een verdikking of ontsteking van de keel. Veel koffie, alcohol en sterke zwarte thee drinken helpt ook niet mee bij keelpijn. Deze middelen kunnen het slijmvlies uitdrogen, waardoor het beschermende laagje zijn werk minder goed kan doen. Gevolg? Je bent sneller kwetsbaar voor een ontsteking of bacterie.

Don't 3. Door de mond ademen

Door de mond ademen bij keelpijn is niet zo verstandig. Het zorgt ervoor dat het slijmvlies uitdroogt en dus nog meer kan irriteren. Wel lastig als je naast keelpijn ook een verstopte neus hebt. In dat geval kan het helpen om te stomen of een lekker warm bad te nemen. Zo is de lucht die je inademt vochtiger en werkt dit verzachtend voor zowel neus als keel.

* Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Salvia officinalis en Echinacea purpurea. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik. Niet gebruiken bij kinderen en adolescenten jonger dan 18 jaar.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 15-11-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >