Jeuk in de overgang

7 tips om die trekkende huid tegen te gaan

Overgang | Overgangsklachten

barbara Kuiper

Barbara Kuiper
WhatsApp je vraag

Dat je lichaam verandert als je in de overgang bent, is bekend. Maar dat je dan ook meer last van een jeukende huid kunt krijgen weet niet iedereen. Gelukkig hebben ook niet alle vrouwen dit verschijnsel, maar als je het wel hebt, lees dan snel verder. Ik geef je 7 tips om een jeukende huid in de overgang tegen te gaan.

7 tips tegen een jeukende huid in de overgang

1. Korter en kouder douchen

Hoe fijn het ook is en hoe ontspannend het ook werkt, een hete douche is niet heel goed voor je huid. Het warme water verwijdert de huideigen vetten en laat het vocht in je huid sneller verdampen. Hierdoor heb je dat trekkende gevoel van je huid na het douchen. Tip: neem een korte, lauwwarme douche.

2. Dep jezelf droog

Nadat je gedoucht bent, droog je je meestal af. Vaak gaat dit snel en ruw, we hebben nog meer te doen toch? Op zo'n moment denken we te weinig aan onze huid, want juist dat snelle en ruwe kan een geïrriteerde huid veroorzaken. Tip: dep  je huid droog. Het kost iets meer tijd, maar je huid zal je er dankbaar voor zijn.

3. Smeer dagelijks

Dat douchen iets met je huid doet is duidelijk. Daarom is het belangrijk om een gewoonte van smeren te maken. Tip: verwen je huid met een vette zalf of huidolie (in deze producten zitten de minste toevoegingen) na het douchen. Hierdoor zorg je ervoor dat je huid minder jeukt na het douchen.

4. Drink voldoende

Een voor de hand liggende, maar zeker belangrijk tip is: voldoende drinken. Zorg ervoor dat je vochtinname op pijl blijft. Maak er een gewoonte van om in ieder geval bij iedere maaltijd en tussendoortje een glas water te drinken. Dan zit je zo op die aanbevolen hoeveelheid water voor een dag.

5. Krab niet te hard

Kun je echt niet meer tegen de jeuk en zie je geen andere oplossing dan krabben? Doe het dan niet te hard. Zorg ervoor dat je bijvoorbeeld niet op de blote huid krabt, maar dat er een laagje van je kleding tussen zit. Probeer je nagels niet te gebruiken. Maak kloppende bewegingen, druk of knijp zachtjes op de plek waar het jeukt.

6. Koel je huid

Pak een washandje en doe die onder de koude kraan om het vervolgens op de plek waar het jeukt te leggen. Heb je ijsklontjes in de diepvries? Leg die op de jeukende huid, zodat het verkoelt.

7. Zoek afleiding

Geef je handen iets te doen, probeer afleiding te zoeken, zodat je niet meer aan de jeukende huid denkt. Was ophangen is misschien wel één van de beste afleidingen, je denkt aan totaal andere dingen en je hebt geen handen vrij om te krabben. Misschien niet het fijnste om te doen, maar het kan wel effectief zijn.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 17-07-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >