Bikinilijn ontharen of scheren zonder irritatie: Hoe doe je dat?

Tips voor een gladde bikinilijn!

Lifestyle | Intiem

Krista van der Horst

Krista van der Horst
WhatsApp je vraag

De bikinilijn en vagina ontharen of scheren

Veel vrouwen ontharen of scheren rondom de vagina. Sommigen doen het uit schoonheidsideaal. Anderen vinden het hygiënischer als de haren weg zijn. Het ontharen van de bikinilijn kan bijvoorbeeld door te scheren, harsen of epileren. De meeste vrouwen gebruiken een scheermesje om het gebied rondom de schaamlippen te scheren.

Bultjes of roodheid rondom de vagina na het scheren van je bikinilijn

Bij het scheren kunnen, als je niet oppast, vervelende wondjes ontstaan. Als er bacteriën in de wondjes komen kunnen deze ook nog geïnfecteerd raken. Bovendien kun je als gevolg van het scheren van de bikinilijn last krijgen van ingegroeide haartjes (dit ziet eruit als een rood bultje). En roodheid en irritatie van de huid.

Tip bij jeuk en irritatie van de huid rond de vagina na het scheren

Multi-Gyn IntiSkin* is een spray die jeuk en irritatie van de huid rond de vagina verlicht (bijvoorbeeld na het scheren) en onaangename geurtjes neutraliseert. De spray is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten, is verzachtend en geeft een fris gevoel.

Tips bij irritatie na het scheren of ontharen van de bikinilijn

  • ga je je bikinilijn scheren, zorg dat je altijd een goed scherp en schoon scheermesje gebruikt. Gebruik niet eindeloos hetzelfde scheermesje, want ze worden al snel bot;
  • scheer als je net uit bad komt of als je onder de douche staat. Door het warme water kun je gemakkelijker gladder scheren;
  • scheer nooit tegen de haargroei in, maar altijd met de richting van de haargroei mee. Dit voorkomt ingegroeide haartjes;
  • gebruik een goede ongeparfurmeerde en PH-neutrale scheergel;
  • Multi-Gyn IntiSkin* is een spray die jeuk en irritatie van de huid rond de vagina verlicht (bijvoorbeeld na het scheren) en onaangename geurtjes neutraliseert. De spray is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten, is verzachtend en geeft een fris gevoel;
  • doe rustig aan en haast je niet, te snel willen scheren resulteert vaak in vervelende wondjes en irritatie van de bikinilijn of vagina;
  • zijn de haartjes te lang? Knip ze dan eerst een stukje korter, dat scheert een stuk gemakkelijker;
  • spoel goed na met lauwwarm water om ervoor te zorgen dat alle scheergel en alle haartjes weg zijn.

Schaamhaar epileren

Je kunt het gebied rondom de vagina epileren met een epileerapparaat (eventueel met een speciaal hulpstukje erop). Bij epileren verwijder je de haartjes met haarzakje en al. Dit zorgt ervoor dat haartjes langer weg blijven dan wanneer je scheert. Het kan echter wel behoorlijk pijnlijk zijn, omdat de huid in de intieme zone erg gevoelig is. Voorzichtig scrubben (bijvoorbeeld met een scrubwashandje) van de huid voordat je gaat epileren, verwijdert dode huidcellen en verkleint de kans op ingegroeide haartjes. Gebruik alleen producten die speciaal geschikt zijn voor de schaamstreek. Voorkom de eerste dagen na het epileren dat je de huid blootstelt aan te veel zonlicht. En gebruik Multi-Gyn IntiSkin* voor je huid.

Bikinilijn niet scheren of epileren maar harsen

Behalve scheren of epileren kun je je schaamhaar ook harsen. Hier zijn speciale (kleine) waxstrips voor verkrijgbaar. Ook harsen verwijdert haartjes met haarzakje en al, net als bij epileren. Alleen dan meerdere haartjes tegelijkertijd. Ook dit kan een pijnlijk klusje zijn. Voor een goed resultaat is de juiste lengte van de haartjes belangrijk, namelijk zo’n vijf millimeter. Om irritatie te voorkomen is het belangrijk het eerste etmaal na het harsen of waxen geen heet bad of hete douche te nemen. Ga ook niet in de zon zitten of zwemmen.

Waarom hebben we eigenlijk schaamhaar?

Als iedereen het liever kwijt dan rijk is, wat is dan eigenlijk de functie van schaamhaar? Schaamhaar krijg je als je in de puberteit zit, het is een teken dat iemand geslachtsrijp wordt. Het schaamhaar heeft van oorsprong ook een beschermende functie voor de vagina en de plasbuis. Verder zitten er in de schaamstreek kliertjes die feromonen (geurstoffen die belangrijk zijn het bepalen van wat je seksueel aantrekkelijk vindt) afscheiden. De feromonen blijven in het schaamhaar zitten en worden op die manier verspreid.

Schaamhaarmode: ontharen en scheren volgens de laatste mode

Het ontharen van de bikinilijn is onderhevig aan mode. Vroeger was het mode om veel schaamhaar te hebben en tegenwoordig hebben veel mensen het juist graag kaal ‘van onderen’. Ook figuurtjes zoals een hartje, een driehokje of een streepje zijn veelgeschoren motiefjes. Maar je hoeft de mode natuurlijk niet te volgen. Het is belangrijk dat je jezelf er prettig bij voelt.

Wees lief voor de poes - 7 verzorgingstips voor de vagina

Muts, sneetje, mossel, poes, punani: hoe je je vagina ook noemt, behandel haar goed. En neem haar klachten serieus. Veel vrouwen denken al snel: ‘ach, gaat wel weer over’ of schamen zich zo dat ze niet naar de dokter durven. Niet doen! Lees hier de 10 belangrijkste verzorgingstips voor de vagina.

Multi-Gyn IntiSkin

Bij jeuk en irritatie van de huid rond de vagina, ook na het scheren Multi-Gyn IntiSkin* is een spray die jeuk en irritatie van de huid rond de vagina verlicht (bijvoorbeeld na het scheren) en onaangename geurtjes neutraliseert. De spray is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten, is verzachtend en geeft een fris gevoel:

  • verlicht jeuk, irritatie en branderigheid;
  • neutraliseert onaangename geurtjes en geeft een fris gevoel.

Dosering en gebruik

Spray kort 1-2 maal op de geïrriteerde plek(ken). Minimaal 2-3x per dag of zo vaak als gewenst is. Schudden voor gebruik. Niet gebruiken op een beschadigde huid.

Producthulp bij vaginale klachten

Kies hier het juiste product bij vaginale klachten als een vervelende geur, jeuk, droogheid of afscheiding. Productadvies>  

* Medisch Hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 31-10-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >