De arts zei: "iedereen slijt, jij alleen iets eerder"

Twee nieuwe heupen en een nieuwe knie

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Aagje is 35 als bij haar artrose wordt gediagnosticeerd. Het is 1984. Een tijd waarin artrose nog niet onder reumatische aandoeningen viel en het algemene beeld was dat iedereen daar last van krijgt op latere leeftijd.
Bij Aagje zorgt die benadering voor boosheid. "Terwijl ik de trap bijna niet meer op kon lopen en de hele boel op slot zat, lachte de arts mij uit bij het zien van foto's van mijn gewrichten. Niets zat op zijn plaats, maar dat kwam door artrose en dat kreeg iedereen als je ouder wordt, was zijn redenering. Maar ik was 35 jaar."

Artrose? Dat heb ik ook

"Pas toen ik thuiskwam werd ik boos. Hoe kon iemand mij gaan uitlachen terwijl ik klachten had? En waarom zei iedereen: 'Oh artrose? Dat heb ik ook'. Ik was een jonge vrouw en ik kon niet lopen - dat was toch niet normaal?
Ik bleef naar artsen gaan; zo zat ik een keer televisie te kijken in de lotushouding, toen ik daar niet uitkwam. Mijn man heeft mij toen naar de eerste hulp gebracht, waar het een dag duurde voordat ik weer op mijn benen kon staan."

Een nieuwe heup

"Ik heb vijf jaar met krukken rondgelopen, tot ik bij een orthopeed langsging en die schrok van de ravage die de artrose al had aangericht. Toen kreeg ik snel mijn eerste nieuwe heup. Een gebeurtenis die ik maar wat graag vier: ik dank God op mijn blote knieën dat ik die heup heb gekregen.
Ik vond het in het begin wel eng om in de auto te zitten, omdat ik bang was dat mijn heup uit de kom zou gaan bij een verkeerde bocht of door hard te remmen. Ook was ik bang om te vallen; het duurde lang voordat ik durfde te fietsen. Maar toen ik dat weer kon en deed, ging er een wereld voor me open. Inmiddels heb ik twee nieuwe heupen en één nieuwe knie. In 2018 krijg ik waarschijnlijk mijn andere nieuwe knie."

Een hoge prijs

"De gevolgen van artrose zijn groot. Ik heb overal peesontstekingen en heb een tennisarm, hernia en hielspoor gehad. Overal in mijn lichaam is ernstige artrose te zien - alles is aangetast. Toch houd ik weinig rekening met mijn artrose. Te weinig, stellen artsen. Ik klaag weinig en probeer juist zoveel mogelijk leuke dingen te doen.
Daar betaal ik soms de prijs voor. Dan spreek ik van alles af, terwijl ik weet dat ik niet zoveel energie heb. Ik neem niet even pauze voor een kop koffie. Vervolgens kom ik thuis en heb ik zo'n pijn, dat ik die niet meer weg krijg. Ik ga dan op bed liggen en speel een luisterboek af. Zo komt mijn lichaam langzaam tot rust en ebt de pijn weg. De prijs die ik er voor betaal, is het me vaak wel waard."

Teken- en schildercursus

"Ik ben nu met pensioen en geniet daar elke dag van. Ik heb jaren in het bestuur gezeten van de reumavereniging en activiteiten opgezet, nu ondersteun ik de communicatiemedewerker en help ik mee met enkele activiteiten. Dat is ontzettend leuk om te doen. Thuis schilder en teken ik veel. Dat is een hobby die ik heb ontdekt door mijn artrose.
Ik boetseerde namelijk graag, maar dat lukte niet meer. De gewrichten in mijn handen zijn twee keer zo dik en doen pijn. Ik dacht dat ik niet kon tekenen en schilderen, maar heb de stoute schoenen aangetrokken en zo'n tien jaar geleden een teken- en schildercursus gevolgd. In het begin bakte ik er niets van, maar ik kwam erachter dat ik ontzettend veel voldoening en plezier haal uit deze hobby."

Reizen over de wereld

"Ook reis ik veel samen met mijn man. We kregen heel jong kinderen, ik was 22 jaar. We waren dus nog jong toen de kinderen uit huis gingen en wij konden gaan en staan waar we wilden.
Reizen, dat was (en is) onze passie. We hebben ruim de helft van de landen ter wereld gezien. Van Kroatië tot India. Midden-Amerika en Zuid-Amerika zijn mijn favorieten: het kleurenpalet, de lieve mensen en prachtige gebieden blijven me altijd bij. Nu zoeken we het, mede vanwege mijn artrose, wat dichter bij huis. We gaan vaak naar Texel en naar Spanje of Portugal."

Voorkom een neerwaartse spiraal

"Om me heen zie ik veel mensen in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Ik denk dat je dit deels zelf in de hand hebt, maar dat ook je karakter en omgeving een rol spelen. Mijn advies: probeer dingen te doen die je wel kunt doen.
En lukt het je niet? Meld je aan voor een cursus over reuma of ga praten met een psycholoog. Doe dat waar jij baat bij denkt te hebben; het is zo zonde om op de bank te blijven hangen en achteraf te weten dat je wel iets had kunnen doen wat je leuk vindt."

Laatste wijziging op deze pagina: 14-02-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >