Ik ben vegetariër, behalve voor… - Lisa Koster blogt voor A.Vogel

Voeding | Lentekuur

Gast Blogger
WhatsApp je vraag

Waarom geen vlees eten?

Waarom geen vlees eten? Daar zijn volgens mij vele redenen voor. Om er een paar te noemen:

  • om dierenleed tegen te gaan
  • omdat het beter is voor het milieu en
  • omdat we veel meer mensen kunnen voeden als we graan en soja zelf eten, i.p.v. aan dieren te geven om ze vervolgens te slachten.
  • En: omdat er in mijn ogen maar een geldige reden is om het wel te eten: de smaak. Maar met zo gigantisch veel lekkere, voedzame gerechten waar geen dieren voor zijn gedood, vind ik dat argument te verwaarlozen.

Een wereld aan gerechten zonder vlees

lenteweek_pumpkin-soup-a-la-provenceJuist doordat ik vlees niet meer als de basis voor een maaltijd nam, ben ik mij gaan verdiepen in de verschillende keukens van over de wereld. Het typische Hollandse aardappels, groenten en vlees wordt zonder vlees namelijk wel erg karig. Maar in andere landen kom je heerlijke, voedzame gerechten tegen waar geen vlees aan te pas komt. Italiaanse lasagne melanzane, Marrokaanse couscous, Mexicaanse bonenschotel, Peruaanse Locro... In 2009 woonde ik een poosje in India: het paradijs op aarde voor vegetariërs. De helft van de restaurants is vegetarisch en de restaurants waar ze wel vlees serveren (non-veg noemen ze dat) hebben een gigantische lijst aan “veg” gerechten. Bij het schrijven alleen al loopt mij het water weer in de mond.

Vegetarische KOST

Inmiddels proef ik af en toe weer vlees omdat ik bij mijn restaurant KOST wel alle gerechten wil voorproeven om ze goed op smaak te brengen. We gebruiken bij KOST wel uitsluitend biologisch vlees, zodat de dieren een redelijk bestaan hebben gehad. Maar eigenlijk voel ik mij veel prettiger bij vegetarisch eten: ik voed mij het liefst met eten waar geen dieren in zitten. Dat voelt beter en inmiddels weet ik: het smaakt geweldig. KOST heeft eigenlijk ook maar een paar gerechten waar wél (biologisch) vlees in zit. Voor wie het echt niet kan missen. Maar de vegetarische en veganistische gerechten? Die zijn het populairst!

Wat ik verder nog als tip wil meegeven: ga experimenteren!

Je hoeft niet meteen te kiezen tussen wel of geen vlees eten. Je kan ook heel goed kiezen om een paar dagen per week geen vlees en vis te eten. Ga die dagen lekker experimenteren met vega gerechten. Op de blogs van bijvoorbeeld de Groene Meisjes, Vegan Richa en Jamie Oliver vind je heerlijke gerechten waar je het vlees helemaal niet bij mist. Zo ontdek je vele lekkere vega recepten en draag je meteen al je steentje bij aan het milieu, dierenwelzijn, eerlijke wereldvoedselverdeling. Bovendien is het goed voor je portemonnee en gezondheid om een paar dagen per week vegetarische of plantaardig te eten.
Dus, wat eet jij vanavond?

Cheers!
Lisa Koster, Zwolle

Logo KostLisa Koster was internet marketing manager bij een internetbureau en gaf leiding aan een tiental redacteuren. Ze verruilde het bedrijfsleven voor haar passie en richtte haar eigen gezonde fastfood restaurant KOST op. Betaalbaar, snel, gezond, biologisch én lekker: dat zijn de gerechten van KOST. Te vinden in de binnenstad van Zwolle, aan de Sassenstraat 26. www.kostfood.nl

 

<< Terug naar Lentekuur dag 6

Onze andere Lentekuurblogs!

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 20-08-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >