Op vakantie hooikoortsvrij?

De beste allergievrije bestemmingen op een rij

Hooikoorts

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

Ik ga op vakantie naar.... en neem mijn hooikoorts niet mee!

In eigen land

In eigen land op vakantie? En zo min mogelijk last hebben van hooikoorts? Boek dan een vakantie naar de zee. De Waddeneilanden of de Zeeuwse kust bijvoorbeeld. De wind vanaf zee neemt de pollenvrije lucht mee en dat is goed nieuws voor hooikoortspatiënten.
No-go gebieden zijn de provincies Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant. Hier is de pollenconcentratie het hoogst. Ben je toch gebonden aan die regio? Ga dan cultuursnuiven in de stad. De pollenconcentratie in de bossen en op het platteland is namelijk drie tot vijf keer hoger dan in de stad.

Naar buitenland

Ga je naar het buitenland? Dan is een bestemming met bergen de beste optie. Bij een hoogte van 1500 meter komen namelijk geen pollen meer voor in de lucht! Maak dus lekker veel wandelingen in de Alpen bijvoorbeeld.
Daarnaast is de pollenconcentratie lager in gebieden met een droger klimaat. Denk aan Spanje bijvoorbeel of Marokko. Ook door het seizoen en de plantengroei per regio kan de pollenconcentratie per vakantiebestemming verschillen. In Australië en Nieuw-Zeeland is het bijvoorbeeld winter in ons zomerseizoen.

Hieronder het hooikoortsseizoen van de populairste vakantielanden:

België: april-juni. Net als voor Nederland geldt dat de concentratie pollen aan de kust lager is dan in het binnenland.
Frankrijk: mei-juli. De pollenconcentratie verschilt per gebied doordat elke regio weer zijn eigen 'mini-klimaat' en bomen en planten kent.
Duitsland: februari-augustus. De westelijke en zuidelijke gebieden hebben de hoogste concentratie pollen. Hier duurt het hooikoortsseizoen ook langer dan rond de kuststreek in het noorden. Verder lijkt het hooikoortsseizoen sterk op de onze in Nederland.
Spanje: maart-september. Spanje is redelijk droog, dus de pollenconcentratie ligt lager dan in de andere landen in Centraal-Europa.
Portugal: maart-juli. Portugal kent een piek van maart t/m juli. Maar ook van januari tot oktober bloeien er verschillende gras- en boomsoorten. Alleen in november en december is Portugal echt pollenvrij.
Engeland: juni-juli. In het noorden begint het pollenseizoen later dan in het zuiden. Vooral grassen en planten spelen de hoofdrol in de pollenconcentratie. Tip: in de bergachtige gebieden is de pollenconcentratie veel lager dan in de rest van het land. Denk aan gebieden in Wales en Schotland.
Zweden: april-september. De pollenperiode in en rond Stockholm is van maart tot september. De periode van de gras- en plantenpollen is van mei tot september.

Anderen bekeken ook

10ml

€ 11,49

8,6 (69)

In winkelwagen

Pollinosan Hooikoorts Oogdruppels

Snelle en langdurige verkoeling van rode, branderige en jeukende ogen.
Meer info >

Medisch Hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Laatste wijziging op deze pagina: 14-08-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Maandelijks tips van Joost in het hooikoorts-seizoen?

tip

Ontvang elke maand nieuws over hooikoorts

Aanmelden >>