De oorzaak van hooikoorts symptomen

Hooikoorts

Zijn pollen de oorzaak van hooikoorts?

De symptomen van hooikoorts worden veroorzaakt door een pollenallergie. Deze pollen zijn microscopische stuifmeelkorreltjes afkomstig van gras, bomen, bloemen en allerlei kruidachtige planten. De meeste pollen zijn tussen de 10 en 30 micron groot (één micron is een duizendste van een millimeter).

Hooikoorts heeft dus niets met hooi zelf te maken, maar de naam is afkomstig van de allergische reacties op de pollen die vrijkomen tijdens het hooiseizoen.

Welke soorten pollen veroorzaken hooikoorts?

Van de duizenden planten die hun pollen via de lucht verspreiden, zijn er slechts enkele honderden soorten die allergische reacties kunnen veroorzaken.

Wat betreft de boompollen zijn het de pollen van de berk die de meeste allergische reacties veroorzaken. Ook de pollen van de els en de hazelaar kunnen hooikoorts patiënten best vermijden. In het voorjaar hangen vooral de pollen van de els en de hazelaar in de lucht; in april gaan de berkenbomen bloeien.

Hooikoortspatiënten ondervinden doorgaans het meeste last van graspollen. Er bestaan ruim 150 grassoorten die allen hooikoorts kunnen veroorzaken. Onder meer Engels raaigras, kropaar, grote vossenstaart en timotheegras zijn grassoorten die na elkaar in bloei komen, waardoor de periode waarin graspollen in de lucht hangen relatief lang duurt. De eerste graspollen verschijnen begin mei.

Kruidenpollen die hooikoorts kunnen veroorzaken zijn bijvoet, zuring, weebree en ambrosia. Deze kruiden bloeien in de zomer of het najaar.

Wat is een pollenkalender?

De hooikoortsperiode kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de pollen waarop iemand allergisch reageert. Om te weten te komen welke pollen wanneer in de lucht hangen, kan je een pollenkalender raadplegen. Ook kan je op onze nieuwe hooikoorts-special snel en gemakkelijk vinden welke pollen er in de lucht hangen en de hooikoortsverwachting bijhouden.

Hoe is contact met pollen te vermijden?

Als hooikoortspatiënt is voorkomen beter dan genezen. Daarom kan je Pollinosan hooikoorts oogdruppels op voorhand innemen om rode, branderige en jeukende ogen als gevolg van een pollen allergie te voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk om zoveel mogelijk contact met pollen te vermijden. Ideaal is om tijdens het pollenseizoen met vakantie naar de bergen of de zee te gaan. In Skandinavische landen begint het pollenseizoen pas in juni. In Zuid-Europa worden de hoogste concentraties pollen rond april en mei gemeten.

Kan je niet op vakantie gaan tijdens het pollenseizoen, dan is het raadzaam om bij ongunstige weersomstandigheden (warm, droog en winderig weer) zo veel mogelijk binnen te blijven met gesloten ramen en deuren. Vermijd bossen en weilanden, maai geen gras en ga niet kamperen of picknicken in de vrije natuur. Haal daarnaast geen boeketten bloeiende planten in huis waarop je mogelijk allergisch reageert. Sportievelingen sporten het best zo vroeg mogelijk in de ochtend en wassen de kleren liefst zo snel mogelijk na het sporten, want pollen kunnen aan de kleding hechten.

Laatste wijziging op deze pagina: 17-07-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Maandelijks tips van Joost in het hooikoorts-seizoen?

tip

Ontvang elke maand nieuws over hooikoorts

Aanmelden >>