Onderzoek spijsverteringsklachten

Lees 7 opvallende feiten

Ilze ter Heide
WhatsApp je vraag

Feit 1. Vrouwen zijn vaker de pineut dan mannen

Sorry dames, maar het is echt waar. Vrouwen zijn vaker de pineut waar het spijsverteringsklachten betreft. Waarom dat zo is weten we niet precies, maar waarschijnlijk spelen hormonen hierin een rol. De cijfers liegen in ieder geval niet. Zo'n 34% van de vrouwen gaf tijdens het onderzoek aan de afgelopen 3 maanden last te hebben gehad van spijsverteringsklachten. Bij mannen was dat zo'n 24%.

Feit 2. Winderigheid met stip op Nummer 1

Tja...winderigheid staat dus met stip op Nummer 1. Laten we maar zo zeggen, dan hebben we de meest gênante klacht maar meteen gehad ;-) Zonder gekheid, het is natuurlijk hartstikke vervelend als je vaak scheten moet laten. Zeker als je niet weet waardoor het komt of wat je er aan kunt doen. En feit is nou eenmaal dat die scheten ook altijd ongelegen komen. Tijdens het eten, als je bij de kassa in de supermarkt staat of gedurende die belangrijke vergadering op het werk. Maar hoe hard we ons er ook allemaal voor schamen, we hebben er ook met velen last van. Zo'n 53% van de Nederlanders.

Feit 3. Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen heeft met enige regelmaat obstipatie

Waar 'slechts' 20% van de mannen wel eens last heeft van obstipatie, ligt dat percentage bij de vrouwen onder ons stukken hoger. Zo'n 45% van de dames geeft in het onderzoek aan de afgelopen 12 maanden last te hebben gehad van obstipatie. Dat is bijna 1 op de 2 vrouwen! Ook daar spelen waarschijnlijk de hormonen weer een rol. Veranderingen in de hormoonhuishouding (tijdens zwangerschap, menstruatie of overgang) hebben namelijk invloed op de stoelgang. Herkenbaar?

Feit 4. Bijna 1 op de 5 Nederlanders gaat sociale contacten uit de weg

Hoewel het lijkt of spijsverteringsklachten zich vooral in je binnenste afspelen, beïnvloeden ze bij menigeen wel degelijk het leven in de buitenwereld. Bijna 1 op de 5 Nederlanders geeft namelijk aan dat hun problemen in de spijsvertering ervoor zorgen dat ze sociale contacten uit de weg gaan. Waarschijnlijk is dat een stukje schaamte. Neem die winderigheid: het is natuurlijk onprettig als je in gezelschap veel winden moet laten. En denk ook eens aan iemand die reageert op bepaalde voedingsmiddelen: heel begrijpelijk dat zo iemand liever niet in gezelschap uit eten gaat. Vervelend kan het echter wel zijn, als dit soort klachten je belemmert in wat je eigenlijk heel graag zou doen.

Feit 5. 64% van de Nederlanders beweegt niet dagelijks

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken, maar een gezonde lifestyle is een voorwaarde voor een gezonde spijsvertering. En bij een gezonde lifestyle hoort ook voldoende beweging. Dat hoeft niet eens verschrikkelijk intensief te zijn, áls je maar beweegt. Wandelen, fietsen, skeeleren, zwemmen...en dan een half uurtje per dag. Je zou denken dat het niet zo heel ingewikkeld is, maar toch liegen de cijfers er niet om: 64% haalt het advies van dagelijks een half uurtje bewegen niet. Dus een shout out naar heel Nederland: alsjeblieft, beweeg!

Feit 6. 2 liter drinken per dag? Dat doet bijna niemand.

Vezels, vezels, vezels. Als je spijsverteringsprobleem-klant bent, dan krijg je het advies waarschijnlijk met enige regelmaat om voldoende vezels te eten. Maar vezels zijn niks zonder vocht. Drink je namelijk te weinig? Dan hebben vezels eerder een tegenovergesteld effect. Ze kunnen zich gaan ophopen in je darmen, waardoor je verstopt raakt. Voldoende drinken dus. Maar we zijn me toch een portie hardleers. Want denk je dat wij Nederlanders het advies van 2 liter drinken per dag halen? Nee hoor. Slechts een kleine 30% van de mannen drinkt genoeg. En vrouwen doen het nog een beetje slechter: van hen drinkt slechts 17% genoeg. Werk aan de winkel dus!

Feit 7. Maar liefst 2/3 wacht tot het weer over gaat

Wij Nederlanders zijn toch ook wel een bijzonder volkje. Want onze klachten serieus nemen en vragen om of zoeken naar hulp? Dat doen we maar weinig. En een beetje moeite doen om leefstijl en voedingsgewoonten te veranderen...eerlijk is eerlijk, dat vinden velen toch ook een beetje lastig. En dus blijven we lekker met onze klachten rondlopen en wachten we tot ze vanzelf weer over gaan. Dat is namelijk wat de cijfers zeggen: 2/3 van ons doet niks bij spijsverteringsklachten. Terwijl het toch vaak het uitzoeken waard is wat je eraan zou kunnen doen. Want hoe lekker zou het zijn als je die klachten weer kwijt kunt raken?

* Cijfers zijn gebaseerd op Panelwizard onderzoek A.Vogel, juni 2019, n=1154

Laatste wijziging op deze pagina: 25-09-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >