Zo heb je de hele dag genoeg energie

Minder last van reuma

Spieren en gewrichten

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Ieder mens heeft dagelijks een beperkte hoeveelheid energie. En dat moet je verdelen over alles wat je die dag wilt doen. Om met zoveel mogelijk energie de dag te beginnen en te voorkomen dat je interne batterij te snel leegloopt, verzamelden we tips en adviezen voor mensen met reuma. Handig voor als je net wat minder ruim in je energievoorraad zit.

4 tips voor een gezonde basis

Genoeg energie hebben, begint bij een goede nachtrust, genoeg ontspannen en goed eten. Die dingen zijn je basis. En met reuma lukt het niet altijd om die basis op orde te krijgen. Soms lukt slapen niet vanwege de pijn. Soms ben je gefrustreerd dat je geen leuke dingen kunt doen, en die gevoelens zijn ook niet ontspannend. Als je basis wél op orde is, valt het je lichaam minder zwaar als je een keer slecht slaapt of minder beweegt. Het nastreven van een sterke basis geeft jou daarom altijd de mogelijkheid het hoogst haalbare energieniveau te krijgen.

Zo kan een gezonde basis eruit zien:

1. Voed je lichaam met gezond eten

Gezond eten verkleint de kans op ontstekingen, vermoeidheid en pijn. Vermijd het overslaan van maaltijden, eet bij elke maaltijd een stuk groente ter grootte van een vuist, vermijd snelle koolhydraten en suikerhoudende dranken, eet gezonde vetten (avocado, noten, ei) en drink voldoende water.

2. Pak elke dag wat tijd voor jezelf

Mensen die doorrennen, daar kijken we vol bewondering naar. Hoe houden ze het vol? Hoe houden ze al die ballen in de lucht? Grote kans dat ze dat op den duur ook niet lukt. De meeste mensen zitten in ieder geval niet zo in elkaar en dat hoeft ook niet. Je lichaam heeft de tijd nodig om te kunnen herstellen. Dus: respecteer je grenzen, bouw momenten van herstel in gedurende de dag en accepteer dat je soms meer energie hebt en soms minder.

3. Beweeg elk uur

Werk je elke dag in TL-licht? Hoog tijd om wat licht van buiten mee te pakken. Of het zonnetje nu schijnt of niet, je krijgt energie van buiten zijn. Eet je ontbijt buiten, maak een wandeling tijdens de lunch en voer al wandelend telefoongesprekken. Maak ongeveer elk kwartier de ruimte om je dertig seconden uit te rekken, je schouders op te halen, een paar keer rustig adem te halen of een beetje te wiebelen op je stoel.

4. Slaap op regelmatige tijden

Slaaptekort kan ervoor zorgen dat je in de spaarstand komt. Je krijgt niets productiefs gedaan en gaapt jezelf door de dag. Probeer er dus voor te zorgen dat je voldoende slaap krijgt, hoe moeilijk dat ook kan zijn vanwege pijn. Focus je op een slaaproutine. Het heeft tijd nodig om die te ontwikkelen, maar het is wel slim om op een vast tijdstip naar bed te gaan en eruit te stappen. Andere tips om beter te gaan slapen: stop met het drinken van cafeïne na de middag, drink minder alcohol, gebruik één tot twee uur voor het slapengaan geen electronica en maak een pre-bed ritueel om je lichaam en geest klaar te maken voor de nacht.

Maak een dagindeling

Een dagindeling met structuur geeft houvast en rust en dat levert meer energie op. Zo maak je voor jezelf een dagindeling:

  1. zorg voor een balans tussen activiteiten en rust. Ga voor jezelf na hoeveel rust jij nodig hebt - dat is vaak een kwestie van proberen. Heb je morgen een drukke dag? Plan de dag daarop dan minder in, zodat je kunt herstellen;
  2. ga na op welke momenten van de dag je meer energie hebt, zodat je dan activiteiten kunt plannen die sowieso gedaan moeten worden;
  3. maak niet alleen een dagstructuur, maar denk ook aan de langere termijn. Ontbijt bijvoorbeeld altijd, maak steevast om twaalf uur een korte wandeling of ruim voordat je naar bed gaat je spullen op;
  4. geef prioriteit aan taken. Denk na over het belang van een taak, de deadline en hoe je je meestal op verschillende momenten van de dag voelt.

Waar lekt je energie weg?

Ben jij er goed in om energie te besteden aan taken die er niet toe doen? Zoals veel piekeren, blijven rondlopen met stress, je lichaam overbelasten, uren surfen op internet. Het zijn allemaal redenen waardoor je batterij sneller leegloopt, terwijl dat niet nodig is. Wat veroorzaakt bij jou een sterke daling in je energieniveau? Waarvan raak je snel uitgeput? En wat zijn onnodige gewoontes? Breng die in kaart en zoek er een oplossing voor.

Overdrijf niet op goede dagen

Op de dagen dat je last hebt van je reumatische aandoening, is het soms onmogelijk om de meest eenvoudige taken uit te voeren. Voel je je beter, dan is het verleidelijk om juist al die dingen te doen die je eerder niet kon doen. Probeer dat laatste niet té enthousiast te doen. Ook al voel je je beter, je lichaam werkt nog steeds hard vanwege je ziekte en je energieniveau is wat gedaald. Overdrijven maakt je vermoeidheid in de toekomst alleen maar erger toekomst. Ken dus je grenzen en wees streng voor jezelf en voor anderen. Leer wat het maximale is voor je lichaam.

Heb je een overlevingspakket bij de hand?

Ben je aan het werk en voel je dat je net te lang aaneengeschakeld achter de computer hebt gezeten? Zorg voor een mogelijkheid om even bij te komen. Dat is niet altijd mogelijk, maar in de ideale situatie heb je een klein kussentje en dekentje onder je bureau, zodat je een rustig plekje kunt opzoeken om een kort dutje te doen. Voel je je bezwaard tegenover collega's? De lepel-theorie kan dit voorkomen. In dit artikel wordt deze theorie verder uitgelegd.

Praat met je werkgever

Het is niet voor iedereen een optie, maar als je denkt dat je baan het toelaat om flexibele afspraken te maken is het de moeite waard om ernaar te vragen. Met flexibel werken bedoelen we flexibiliteit in tijd, plaats en duur. Misschien heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om thuis te werken op de dagen dat de vermoeidheid je overweldigt. Je kunt ook denken aan flexibele begin- en eindtijden of een gecomprimeerde werkweek.

Profiteer van de technologie

Tegenwoordig hoef je amper een voet buiten de deur te zetten om je koelkast en kledingkast te vullen. En hoewel beweging gezond is, kan het fijn zijn om op de dagen dat je minder energie over hebt of andere belangrijke taken bovenaan je lijstje staan, de boodschappen online te bestellen en te laten bezorgen. Schroom niet om hulp in te schakelen.

Leven met Reuma

Wil je meer informatie, adviezen, tips en ervaringsverhalen van verschillende mensen met reuma ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Leven met Reuma nieuwsbrief.

Schrijf je nu in

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 22-06-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >