Griep in de winter...waarom is de winter hét griepseizoen?

Strenge kou als kickstart voor een griepepidemie

Verkoudheid | Weerstand

Krista van der Horst

Krista van der Horst
WhatsApp je vraag

Wat is een griepepidemie?

In de winter is er eigenlijk jaarlijks sprake van een griepepidemie. Zo ook nu: Er heerst momenteel al zo’n zes weken een griepepidemie in Nederland, volgens het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg - 11 januari 2017). Maar wat bedoelen we daar nou eigenlijk mee? Een griepepidemie is een periode waarin er meer griepgevallen voorkomen dan normaal. In principe kun je het hele jaar door de griep krijgen. Maar wanneer er een epidemie is, grijpt het virus wat meer om zich heen dan normaal en worden veel mensen ziek.

Strenge kou als kickstart voor een griepepidemie?

Volgens recent Zweeds onderzoek begint de eerste griepgolf doorgaans ongeveer een week na de eerste vorstperiode in de winter. Althans, dit geldt in ieder geval voor Zweden, waar onderzoekers uit Göteborg drie jaar lang het weerpatroon en de griepcijfers volgden (bron: Time Magazine). Volgens de onderzoekers werkt de strenge kou als een soort ‘kickstart’ voor de griepepidemie.

Kinderen en ouderen hebben de meeste last van griep

Huisartsen zien momenteel vooral veel jonge kinderen (tot 4 jaar) met griep op het spreekuur en ouderen (65 plus).

En, wellicht een interessant feitje: vooralsnog lijkt de grafiek met de hoeveelheid griepgevallen die huisartsen op het spreekuur zien opvallend veel op die van de winter van 2014/2015; twee jaar terug dus (bron: NIVEL).

En als je de grafiekjes van de laatste twee jaar bekijkt, zou je kunnen zeggen dat de verwachting is, dat ergens tussen week 12 en week 14 de hoeveelheid griepgevallen weer onder de ‘epidemische grens’ zal liggen. En dat vanaf dan daarmee de ergste griepgolf voorbij is. Áls de griepepidemie dit jaar vergelijkbaar verloopt met de voorgaande jaren dus. Maar dat moeten we afwachten.

Waarom is de winter het griepseizoen bij uitstek? Heeft kou invloed op griep?

Het griepvirus kan beter overleven in de lucht wanneer de lucht droog is, dan wanneer deze vochtig is. In koude wintermaanden hebben we vaak te maken met droge lucht. Dit zijn ideale omstandigheden voor het griepvirus om te overleven en om zich te verspreiden. Het virus verspreid zich via mensen. Wanneer je ziek wordt, ga je hoesten en niezen. En zo komen er weer nieuwe virusdeeltjes in de lucht terecht. Deze deeltjes bevatten vocht, van je slijmvliezen. Hoe droger de lucht is, hoe meer vocht er verdampt en hoe lichter de deeltjes worden en hoe verder ze zich door de lucht kunnen verplaatsen.

Lekker warm bij de kachel

In de winter gaan we lekker binnen zitten bij de kachel of zetten we de verwarming aan. Het gevolg daarvan is dat de lucht binnen erg droog wordt. Een droge lucht zorgt ervoor dat de slijmvliezen dunner worden en dat je minder speeksel aanmaakt. Hierdoor hebben virussen meer kans om door deze slijmvlies barrière heen te treden en je ziek te maken.
Tip: Plaats een bakje water aan de verwarming om de lucht in huis te bevochtigen.

Een lage weerstand in de winter?

In de winter is het laat licht buiten en weer vroeg donker. We hebben weinig zonuren. En tijdens de zonuren die we hebben, zitten we binnen en zijn we aan het werk. Omdat we minder buiten zijn en minder zonnestralen opvangen met onze huid, maak je ook minder vitamine D aan. En laat vitamine D nou net belangrijk zijn voor een goede weerstand. Als je weerstand laag is, loop je meer kans om ziek te worden. Dus een griepje of een verkoudheid is zo sneller opgepakt.

Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor beweging. Ook bewegen doe je minder als het buiten koud en donker is. Stilzitten draagt niet bij aan een goede weerstand. In beweging blijven is dus ook van belang.

Tip: Pak dagelijks wat zonlicht mee en eet wekelijks vette vis voor je vitamine D voorraad. En zorg dat je dagelijks minimaal 30 minuten beweegt.

Wat is het verschil tussen wintergriep en zomergriep?

De winter mag dan wel bij uitstek het griepseizoen zijn; het betekent natuurlijk niet dat je in de zomer niet ziek kunt worden. Soms wordt er ook wel gesproken van wintergriep en zomergriep. Wat wordt daarmee bedoeld?

Wat is wintergriep?

Als we het hebben over de wintergriep, dan hebben we het over het influenzavirus, de ‘echte’ griep. Je kunt in principe het hele jaar door deze wintergriep krijgen. Maar hij wordt soms wintergriep genoemd, omdat hij in de winter een epidemie veroorzaakt. Deze wintergriep veroorzaakt klachten als:

  • hoofdpijn;
  • hoesten;
  • keelpijn;
  • een loopneus;
  • koorts;
  • algehele malaise.

Wat is zomergriep?   

Als er gesproken wordt over zomergriep, wordt meestal een buikgriep bedoelt. Een buikgriep noemen we wel zo, maar is eigenlijk helemaal geen griep.

Buikgriep is een maagdarminfectie die bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door een norovirus, een enterovirus of een rotavirus. Symptomen van de zomergriep, zijn onder andere:

  • buikpijn;
  • misselijkheid;
  • overgeven;
  • diarree.

Meer griep-blogs

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 26-10-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang 7 dagen gratis e-mails met tips van griepcoach Marcel

tip

Ontvang gratis grieptips van griepcoach Marcel

Inschrijven >>