Gezond ontbijten met havermout? Havermout-recepten voor een goede start van de dag!

Voeding | Energie

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Verschillende soorten havermout

Een haverkorrel is behoorlijk taai en niet geschikt om zo te eten. De haverkorrels worden dan ook eerst gewassen en gepeld en daarna gestoomd, platgewalst en in stukjes gesneden. Je zou maar een haverkorrel zijn ;-). In de winkel vind je havermout in verschillende stadia van bewerking terug. Onthoud dat hoe minder bewerkt de havermout is, hoe meer voedingstoffen en vitaminen het bevat. De beste variant is dan ook de lang kokende havermout die gemaakt is van hele korrels. Deze heeft ongeveer 15 minuten kooktijd nodig. Vervolgens heb je de snel kokende variant die qua voedingswaarde nog steeds prima is, de haverkorrels zijn hier al gebroken. De kooktijd hiervan is 5 minuten. En als laatste de instant havermout die vaak vol suiker en toevoegingen zit, deze kun je beter laten liggen. Lees veder over havermout en mijn tips om je havermout te pimpen;-) Gezond ontbijten met havermout? Havermout-recepten

Waarom is havermout gezond?

Veel mensen willen weten waarom havermout gezond is. Havermout is in vergelijking met andere granen eiwitrijk en dat is gunstig, want eiwitten geven een verzadigd gevoel en worden gebruikt voor allerlei opbouwprocessen in ons lichaam. Naast dat de eiwitten in de havermout je een verzadigd gevoel geven, doen de vezels die het bevat dat ook. De beta glucan vezels in havermout zwellen als ze in contact met water komen op en geven daarom uren nadat je ze gegeten hebt nog een vol gevoel. De bloedsuikerspiegel stijgt hierdoor heel langzaam. Geen wonder dat mensen die willen afvallen vaak havermout eten. Het houdt je verzadigd tot de lunch zodat de droppot en snoepautomaat op het werk veilig zijn. Ook zijn die vezels een lekker maaltje voor je darmbacteriën. Als die goed gevoed zijn, loopt je stoelgang soepel en profiteert je immuunsysteem er ook van. Voor het behoud van een goed cholesterolgehalte wordt ook aangeraden om havermout te eten De vezels die het bevat, binden zich met galzouten die ook cholesterol bevatten. Ze verlaten op die manier gebonden het lichaam, wat goed is voor het behoud van het cholesterolgehalte. Verder is havermout rijk aan vitamine B1, magnesium en fosfor.

Maar er zitten toch koolhydraten in?

Je hoort tegenwoordig zo veel over koolhydraatarm-eten dat je bijna zou gaan denken dat alle koolhydraten slecht zijn en je ze beter kunt vermijden om slank en gezond te zijn. Gelukkig ligt de waarheid in het midden en zijn niet alle koolhydraten slecht. Je lichaam gebruikt koolhydraten als brandstof voor je hersenen en spieren. De hoeveelheid koolhydraten die je nodig hebt, verschilt wel per persoon. Zit je elke dag op kantoor en rijd je met de auto naar huis, dan is het absoluut niet nodig je de hele dag vol te stoppen met koolhydraten. Maar heb je een lichamelijke zware baan of doe je veel aan sport, dan kun je gerust meer koolhydraten tot je nemen om de reserves in je spieren aan te vullen. Havermout is dan een goede optie.

Havermout kalmeert

Als je een emotie-eter bent en regelmatig een zak koekjes wegwerkt als je boos, angstig of verdrietig bent, dan kan havermout voor jou een uitkomst zijn. De langzaam vrijgegeven koolhydraten in havermout helpen bij de aanmaak van serotonine. Dit is een feelgood-stofje in je hersenen die voornamelijk in je darm wordt aangemaakt. Voel je een eetbui aankomen dan doe je er goed aan een troostende, warme kom havermout met honing te maken. Grote kans dat je kalmeert en je beter voelt.

Havermout is glutenvrij

Haver is van nature glutenvrij. Alleen de meeste havermout wordt in een fabriek gemaakt waar ook andere granen, die wel gluten bevatten verwerkt worden. Zo kan het zijn dat havermout toch wat gluten bevat. Heb je geen absolute gluten-intolerantie, dan kun je gewoon havermout uit de supermarkt nemen.

Waarom moet je havermout eerst weken als je havermout maakt?

Alle granen, maar ook bonen, noten en zaden bevatten phytinezuur. Dit is een stofje wat planten aanmaken om zich te beschermen tegen bacteriën en schimmels. In ons lichaam kan phytinezuur zich binden aan mineralen zoals calcium, magnesium en zink. Deze mineralen verlaten dan via de ontlasting het lichaam zonder te zijn opgenomen. Door granen zoals havermout te weken, vermindert het gehalte aan phytinezuur aanzienlijk. Zet je havermout de avond van tevoren met water in de koelkast en maak zo ‘overnight oats’. De volgende dag kun je het papje afspoelen in een zeef en bereiden met water of melk naar keuze.

Het recept: pimp je havermoutpap met deze ingrediënten voor een gezond ontbijt

Havermout is op zich dus al voedzaam en gezond. Maar je kunt er van alles aan toe voegen om je ontbijt compleet te maken. Naast de havermout zelf, voeg je sowieso toe:

  • water
  • amandelmelk
  • rijstemelk
  • kokoswater
  • kokosmelk
  • havermelk of
  • hazelnootmelk

Vervolgens kun je goede vetten toevoegen:

  • een klontje kokosolie
  • een klontje roomboter
  • geraspte kokos en/of
  • een handje ongezouten noten zoals: walnoten, hazelnoten, cashewnoten

En antioxidanten en vitaminen uit fruit:

  • appel
  • peer
  • blauwe bessen en/of
  • frambozen

Vervolgens spice je het met deze smaakmakers:

  • kaneel
  • kademom
  • gember
  • snufje cayennepeper en/of
  • merg van een vanillestokje

En wil je all out, voeg dan nog wat superfoods toe:

  • cacaopoeder/nibs
  • moerbeien
  • chiazaden en/of
  • gojibessen

Heerlijk recept voor havermoutkoekjes

Van havermout kun je de lekkerste dingen maken. De pap zelf is al heerlijk maar wat dacht je van havermoutkoekjes of een smoothie met havermout? De mogelijkheden zijn eindeloos. Hieronder een heerlijk recept voor havermoutkoekjes met maar 4 ingrediënten. Havermout-Banana Crunchies

Benodigdheden:

  • 2 bananen
  • 100 gram havermout
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1 flinke snuf kaneel

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden en beleg een bakplaat met bakpapier. Prak de bananen en meng deze met de havermout, het lijnzaad en de kaneel. Vorm er koekjes van en bak deze in 12-15 minuten. Eet smakelijk! Hetty Lees ook: Gezond ontbijten, welk type ben jij? Hemels en tongstrelend, tussendoortjes met klasse Koolhydraatarm-eten

Blogster Hetty

Als natuurgeneeskundig en orthomoleculair therapeut ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik schrijf voor A.Vogel en ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 26-10-2017

Heeft u een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

U kunt bij ons terecht voor al uw vragen over de uw gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of uw bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Gratis boek Vullen of Voeden bij bestelling > €20

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Wandel op 9 juni 40, 30, 20, 10 of 5 km tijdens de eerste A.Vogel Wandeltocht.

Schrijf je nu in >