Wat kan de fysio doen bij artrose?

8 feiten en fabels

Spieren en gewrichten

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Vijf feiten over fysiotherapie en artrose

Feit 1: beweeg minimaal 30 minuten per dag

Het aller-aller-allerbelangrijkste advies bij artrose: blijf in beweging. Het advies: beweeg minstens vijf dagen in de week minimaal een half uur matig intensief. Matig intensief bewegen houdt in dat je hartslag verhoogt en je sneller gaat ademhalen. Je krijgt het warmer, maar raakt niet buiten adem. Tijdens het bewegen kun je dus nog prima een gesprek voeren.
Door te bewegen kun je reumatische pijn verlichten en eventuele beperkingen verminderen. Bovendien houdt het je spieren sterk, je gewrichten soepel en de geest gezond.

Feit 2: bij mensen met artrose kan angst een rol spelen

Bewegen is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Waarom? Angst voor pijn kan ervoor zorgen dat iemand met artrose minder gaat bewegen. Het gevolg: meer pijn. Het is goed om te weten dat bewegen gezond is, ook bij artrose. Een fysiotherapeut kan helpen om de angst weg te nemen en oefeningen en sporten te zoeken die bij jouw situatie passen.

Feit 3: de fysio behandelt ook de gevolgen van artrose

De rol van de fysiotherapeut is door de jaren heen behoorlijk veranderd. Vroeger probeerde een fysiotherapeut vooral zwelling, pijn en stijfheid te behandelen. Tegenwoordig zijn daar allerlei mogelijkheden bij gekomen.
Zo is de fysiotherapeut vaak ook een coach die problemen behandelt als gevolg van artrose. Bijvoorbeeld als iemand artrose in de knie heeft en daardoor niet meer naar de supermarkt kan lopen. De oefeningen zullen dan vooral gericht zijn op het versterken van de spieren en het verbeteren van spiercoördinatie rondom het versleten gewricht.

Feit 4: de behandeling is vaak gericht op spierversterking en uithoudingsvermogen

Bij bewegen zijn er voor artrose vaak twee specifieke doelen: het versterken van de spieren en het vergroten of behouden van het uithoudingsvermogen. Dat tweede gebeurt door bijvoorbeeld te fietsen of te lopen op een loopband. Een fysiotherapeut kan niet iets doen aan de artrose zelf.

Feit 5: een fysiotherapeut kan helpen voor en na een operatie

Bij ernstige artrose kan een operatie nodig zijn: je krijgt dan een kunstheup of kunstknie. De fysiotherapeut komt zowel voor als na de operatie om de hoek kijken. Voor de operatie helpt die om je conditie te verbeteren zodat je sneller herstelt na de operatie. Na de operatie zal de fysiotherapeut tips geven over wat je wel en niet kunt doen.

Drie fabels over fysiotherapie en artrose

Fabel 1: de fysiotherapeut geeft mij alleen maar algemene oefeningen

Nee! Diverse fysiotherapiepraktijken hebben een individueel oefenprogramma van meerdere maanden. Dit begint met een intakegesprek en een onderzoek, waarbij persoonlijke doelen worden vastgesteld en de situatie in kaart wordt gebracht.
Onder begeleiding van een fysiotherapeut begin je met de training, die bestaat uit diverse soorten oefeningen, tips en tricks. Na het beweegprogramma is het de bedoeling dat je de activiteiten zelf voortzet. Daarvoor worden vaak handvatten aangereikt om dit te vergemakkelijken.

Fabel 2: fysiotherapie is hetzelfde als oefentherapie

De twee vormen van therapie lijken zeker op elkaar en hebben zelfs enige overlap. De fysiotherapeut kan je begeleiden als je problemen hebt met bewegen en dagelijkse bezigheden. Daarbij houdt de fysiotherapeut rekening met gewrichten die ontstoken of aangetast zijn.
Een oefentherapeut doet vrijwel hetzelfde, maar werkt vanuit de bewegingsleer Cesar of de methode Mensendieck. De oefentherapeut leert je bewuster met je lichaam om te gaan door houdings- en bewegingsoefeningen te doen. De fysiotherapeut kan daarnaast aanvullende behandeltechnieken toepassen, zoals massage of specifieke mobiliserende technieken.

Fabel 3: behandeling bij de fysiotherapeut wordt alltijd vergoed

Helaas is dat niet altijd het geval. Een behandeling door een fysiotherapeut kost tussen de €20 en €50 per keer. De behandeling wordt vaak niet vergoed vanuit de basisverzekering. Of dit wel vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed, hangt af van het type zorgpolis.
Patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen vanaf januari 2018 de eerste twaalf behandelingen met fysiotherapie en oefentherapie wel vergoed vanuit het basispakket. De vergoeding geldt voor maximaal twaalf behandelingen per periode van twaalf maanden.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 01-08-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >