Fris en sprankelend in de liefde?

Boost je relatie met mijn 7 tips

Intiem

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Wat gebeurt er als je verliefd bent?

De hormonale cocktail die in je vrijkomt als je verliefd bent, voelt als het winnen van een eerste klas ticket naar de zevende hemel. Je loopt op wolken, hebt energie voor twee en loopt de hele dag met een aanstekelijke lach te stralen. Naast al die heerlijkheid heeft verliefdheid ook een andere, enigszins maniakale kant. Al je gedachten richten zich op je wel of niet gewillige slachtoffer, je zit geplakt aan je telefoon, eten en slapen lijken geen functie meer te hebben, en je vrienden? Die hebben afgesleten oren van het luisteren naar al je verhitte verhalen. Is de liefde eenmaal veroverd dan kom je na maanden hemels geluk, schoorvoetend terug op planeet aarde. Het hevige vuur is gedoofd en gaat over op een knusse, stabiele waakvlam. En ook al is zo’n waakvlam best fijn, na een paar jaar relatie kan je ook wel eens het gevoel hebben, is dit het nou? In plaats van verliefd naar elkaar te staren en uren te praten zoals in het begin, zijn het eerder rollende ogen en diepe, onverholen zuchten van irritatie. Ken je het boekje van Yvonne Kroonenberg: het zit op de bank en het zapt? Nou zoiets. De eigenschappen die je eerst zo leuk vond aan je partner, beginnen je nu mateloos te ergeren. Wat zonde is dat toch! Een relatie is een werkwoord zeggen ze weleens, en al is het een dooddoener die ligt te schimmelen op de bovenste plank, waar is het wel! Dus huppakee aan het werk!

couple love - iStock_000034109650Large1. Wees de ware

Ik las ergens een keer: zoek niet naar de ware, maar wees de ware en dat vond ik zo’n mooie zin dat deze me altijd is bij gebleven. Een beter milieu begint bij jezelf en zo is het in de liefde ook. Zet zelf de eerste stap in plaats van dat je stampvoetend eisen aan je partner stelt. Wil je dat je partner je meer knuffelt? Deel zelf de eerste knuffel uit. Wil je dat je partner beter naar je luistert? Luister zelf beter. Wil je meer spanning in je relatie? Onderneem zelf iets pikants. Je zult zien dat kleine veranderingen in je eigen gedrag een wereld van verschil maken.

2. Scoor punten

Elke relatie bezit een geheime bankrekening in Zwitserland, je ziet hem niet maar hij is er wel. Ergens in jullie beider brein, wordt de debiteuren en crediteuren rekening nauwkeurig bijgehouden. Die bos bloemen die je mee bracht: honderd euro waard, de vuilniszak buiten zetten? 10 euro, die keer dat je partner je verjaardag was vergeten? 200 euro eraf enzovoort. Het probleem met deze bankrekening is, dat beide partners de waarde van elkaars stortingen niet inzien. Wat voor de een heel waardevol kan zijn is het voor de ander niet. Hier komen dan ook de meeste ruzies uit voort. De een heeft het gevoel dat hij heel veel voor de ander doet, maar die dingen zijn misschien voor de ander minder waard. Vind uit waar je punten mee kan scoren bij je partner en doe er je voordeel mee. Misschien zegt een luisterend oor en een welgemeend: ik begrijp het, wel meer dan die citytrip die je hem of haar cadeau deed!

3. Onderhoud jezelf

Dankzij Roy Donders zitten we massaal in het huispak en hoe heerlijk dat ook is op een regenachtige avond, laten we eerlijk zijn: echt sexy is het niet. Weet je nog toen je net verliefd was? Als vrouw kon je uren besteden aan het uitzoeken van kleding en make-up. En als ik het van mijn manlijke vrienden hoor, kwam er een extra likje aftershave en deodorant aan te pas. Ook keken ze wel even extra of de boxershort die ze aantrokken echt schoon was. Natuurlijk hoef je er niet altijd helemaal opgedirkt bij te lopen, een gedeelde huispak-ervaring is ook een teken van intimiteit en je op je gemak voelen bij elkaar. Maar als je jezelf goed verzorgt, voel je je in de eerste plaats beter over jezelf en dat maakt je aantrekkelijker voor de ander. Dus laat je niet verslonzen en slib niet samen dicht op de bank!

4. Spice it up!

In het begin van je relatie kreeg je er niet genoeg van, en na verloop van tijd staat het vaak op de To Do list: seks. Vrijen met elkaar is de beste lijm voor je relatie. Tuurlijk hoef je niet elke dag een stomende sessie te hebben. Maar elkaar regelmatig beminnen, houdt de band innig en brengt je letterlijk en figuurlijk in contact met elkaar. Als je libido laag is, kan het juist helpen toch te beginnen met een vrijpartij, want meestal krijg je na een tijdje wel zin. Ook knuffelen en lieve gebaren door de dag heen zijn uitingen van liefde voor elkaar. Verras de ander en jezelf en doorbreek af en toe eens de routine. Is je sexdrive echt met de Noorderzon vertrokken? Probeer dan eens Maca, deze knol staat erom bekend je meer energie en zin te geven. Ook krachttraining is een boost voor je libido.

5. Blijf verwonderd

Als je langer bij elkaar bent, denk je maar al te goed weten hoe je partner in elkaar zit. Je kan als het ware al uittekenen hoe je partner zal reageren in verschillende situaties. Maar pas op, zo’n vernauwd blikveld, maakt je blind voor allerlei leuke zaken die onder de oppervlakte verscholen liggen. Niets zo grillig en interessant als een mens. Maak niet de fout, dat je na jaren samen alles denkt te weten over de ander. Dan kan je de ander namelijk makkelijk als saai gaan zien. Bekijk je partner met frisse ogen; als een persoon die je net ontmoet. Stel vragen, wees geïnteresseerd en bovenal, sta open voor het antwoord, want dit zou je na al die jaren nog wel eens kunnen verrassen.

6. Respecteer de ander

Ik vind het altijd verwonderlijk om te zien, ook van mezelf, hoe je soms om kan gaan met degene waar je het meest van houdt. Het lijkt wel of hoe dichter iemand bij je staat, hoe meer dat een excuus is om af en toe helemaal tekeer te gaan en al je frustraties op de ander te botvieren. Tegen een vriend of vriendin zou je niet durven om zo bot en gemeen te zijn, maar je partner krijgt er flink van langs. Als ik iets geleerd heb in het verleden, dan is het wel dat woorden kunnen schaden. Een kwetsende opmerking in de hitte van de strijd, vormt een mini scheurtje, wat na verloop van tijd en met wat goed gemikte trappen onder de gordel, uitscheurt tot een ramp van formaat. Let op ruzies in je woordkeuze, je boosheid uiten kan ook zonder harde woorden. Of wat denk je van kritiek uiten op de ander in het openbaar? Niets zo dodelijk voor je relatie als de ander in het openbaar te kijk zetten. Laatst zei mijn vriend iets heel moois en liefs. Hij praat tegen anderen over mij alsof ik er zelf bij ben. Dat betekent niet, dat hij irritaties of dingen over mij niet kan bespreken met bijvoorbeeld zijn beste vriend, maar hij probeert het zo te formuleren, dat ik er ook bij zou kunnen zitten.

7. Heb realistische verwachtingen

Als het om de liefde gaat kunnen wat mij betreft alle romantische films en sprookjesboeken op de brandstapel. Al op jonge leeftijd wordt er bij ons ingestampt dat er een 1 grote romantische liefde bestaat. Een droomman of -vrouw die op magische wijze in al jouw behoeften zal voorzien. En dat je samen leven lang en gelukkig leeft in de zevende hemel. Maar wake up and smell the coffee. Geluk begint altijd bij jezelf, natuurlijk is het heerlijk als iemand van je houd, je bevestigt en waardeert. Maar al deze dingen moet je in de eerste plaats aan jezelf geven. Anders loop je het risico dat je afhankelijk gaat worden van je partner om jouw geluk te geven. Dat is wel een heel grote verantwoordelijkheid om de ander mee op te zadelen. Hij of zij is ook maar een mens met zijn gebreken net als jij. Verwacht van je partner niet dat hij je de wereld geeft, maar vervul allereerst je eigen behoeften, alles wat je dan extra krijgt is de spreekwoordelijke kers op de taart. Die cursus die je altijd al wou doen? Doen! Die gekke hobby waar je partner een hekel aan heeft, maar waar jij van geniet? Doen! Jezelf gelukkig houden, maakt je een leuker mens voor jezelf en je partner. Zo, dokter Love heeft gesproken, Happy Valentine! Liefs Hetty

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 12-07-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >