Feiten en fabels over de jouw intieme verzorging

Je vagina verzorgen? Zo doe je dat (niet)!

Lifestyle | Intiem

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag


1. Je vagina ruikt naar bloemetjes

Iedereen weet toch vrouwen van onderen naar roosjes ruiken? Daar kunnen de meeste wasverzachters nog een puntje aan kunnen zuigen, toch? Ja daaaag! Dit is de fabel der fabels die helaas op de ene of andere manier toch in sommige hoofden terecht is gekomen. Zo zou je als vrouw zomaar het idee krijgen dat je vagina geen enkel geurtje mag hebben. En als je toch wat ruikt, dan zou je uit schaamte niet weten hoe snel je die geur moet verbloemen. Weg met die onzin! Je vagina ruikt naar.... precies: vagina. En die geur is bij een gezonde vagina helemaal niet onaangenaam. Het is gewoon volledig normaal dat je vagina iets ruikt. En als je bijvoorbeeld gesport hebt wat meer, dankzij alle zweetkliertjes die zich in dat gebied bevinden. Maar er zijn uitzonderingen. Als je een sterke, visachtige geur waarneemt en ook je afscheiding dun en waterig is, dan is de kans aanwezig dat je een bacteriële vaginose te pakken hebt. Dat betekent dat ongunstige bacteriën die overhand hebben genomen en een infectie hebben veroorzaakt.

2. PH neutrale zeep is geschikt voor je vagina

Dit is een fabel en gaan veel vrouwen nogal eens de mist mee in, want een PH-waarde die heeft je vagina toch ook? Dan is PH-neutraal perfect zou je denken. Maar PH neutraal is voor de vagina niet zo neutraal als het lijkt. De term PH-neutraal geeft namelijk aan dat de PH-waarde of zuurwaarde van de zeep aansluit op die van je huid en die zuurwaarde ligt rond de 5 of 6. De zuurgraad van je vagina is een stuk lager en dat moet ook, want in een licht zure omgeving vinden slechte bacteriën en schimmels het niet fijn vertoeven. Door het gebruik van een PH-neutrale zeep kun je de zuurgraad van je vagina verstoren en dit kan een schimmelinfectie of bacteriële vaginose veroorzaken.

3. Alleen met water wassen is voldoende

De meeste dingen in het leven zijn ingewikkeld genoeg, maar de verzorging van je vagina is dat gelukkig niet! Want het is een driedubbel dwars feit dat het wassen met wat lauwwarm water prima voldoet om je lady parts mee schoon te houden, de rest doet je vagina gewoon zelf. Natuurlijk mag je wel iets extra's gebruiken als je dat wil, maar het hoeft niet. Let er op als je wel zeepproducten voor je vagina wilt gebruiken, die zijn afgesteld op het vaginale milieu zoals de Femiwash van Multi-Gyn.

4. Afscheiding is normaal en gezond

Dit is een voldongen feit, afscheiding is heel normaal en sterker nog gezond. Die afscheiding zorgt er namelijk voor dat dode huidcellen en onschadelijke bacteriën je lichaam kunnen verlaten. Ook houdt die afscheiding de slijmvliezen van je vagina goed vochtig, zodat je vaginawanden tijdens het lopen of fietsen soepel langs elkaar heen kunnen bewegen. Hoeveel afscheiding je hebt verschilt per persoon en waar je zit in je cyclus maar gemiddeld is zo'n theelepel per dag. Over het algemeens is afscheiding kleurloos of wat wittig en heeft het geen geur of misschien heel licht zurig. Is je afscheiding anders dan normaal? Bijvoorbeeld vlokkerig en wit en heb je ook last van jeuk en branderigheid? Dan kan het zijn dat je een schimmelinfectie hebt.

5. Het is goed om te slapen zonder ondergoed

Dit is een feit, overdag zit je vagina behoorlijk opgesloten in strakke broeken en synthetische slipjes en panty's. Dat geeft een broei effect wat nou net niet ideaal is voor je vaginale flora. Ongunstige bacteriën zijn dol op warme en vochtige omstandigheden. Af en toe lekker luchten is dus het devies en daarom is slapen zonder ondergoed een goed idee. Wil je liever toch wat aan? Katoenen broekjes zijn ook ideaal en laten goed lucht door.

 

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 08-08-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >