Ervaringsverhaal: Marijke Dekker (43) heeft fibromyalgie en reumatoïde artritis

Spieren en gewrichten

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

“Lange tijd had ik last van vage klachten. Mijn hele lichaam deed pijn, maar wat de oorzaak was… geen idee. Ik werkte als ziekenverzorgster, wat een behoorlijk intensief beroep is. Dus ik dacht dat het daardoor kwam en ging naar de fysio om van de pijn af te komen. Maar dat gebeurde niet en uiteindelijk constateerde de huisarts fibromyalgie. Ik werd doorverwezen naar een andere fysiotherapeut, bij wie ik drie keer in de week ging sporten en die mij bindweefselmassages gaf. Ook ging ik zelf op onderzoek uit. Zo ben ik naar een homeopaat gegaan die mij een streng dieet aanraadde wat ik een tijd lang heb gevolgd.

De diagnose fibromyalgie en reumatoïde artritis

Op deze manier viel met de fibromyalgie prima te leven. Maar op een dag, nu zo’n tien jaar terug, werd ik wakker met zo veel pijn dat ik me niet meer kon bewegen. Ik leek wel tachtig jaar, zo stijf! Na verschillende onderzoeken bleek dat ik ook reumatoïde artritis had ontwikkeld. Toen de reumatoloog mij de diagnose vertelde, was ze haast verbaasd over mijn opluchting. Maar ik had me zo’n zorgen gemaakt! Als je lichaam op je tweeëndertigste aanvoelt als dat van een hoogbejaarde vrouw en je weet niet hoe het komt, is dat hartstikke eng. De diagnose bracht rust. Het was reuma en ik kon nu gaan kijken wat ik eraan kon doen.

Het heeft nog wel een jaar of drie geduurd, maar uiteindelijk vonden we het medicijn dat bij mij paste. En daar heb ik tot op de dag van vandaag baat bij. Nu gaat het gewoon echt goed met me. Ik merk heel af en toe een terugslag als ik mentaal of fysiek wat minder in balans ben. Dan is je weerstand slechter en dat heeft invloed op je lichamelijke gesteldheid. Het is allemaal minder dan bij iemand die geen last van reuma heeft, maar ik denk echt: Marijke, tel je zegeningen!

Bewegen is belangrijk

Als ik iets heb geleerd, dan is het wel hoe belangrijk bewegen is – zeker wanneer je reuma hebt. Ik ben continu in de weer. Toen ik stopte als ziekenverzorgster, ben ik aan de slag gegaan als gastouder. Voor mij de perfecte baan. Ik kan gewoon vanuit huis werken en mijn eigen tijd indelen. Het is minder belastend dan mijn vorige werk, maar ik blijf toch lekker actief. En ik vind het heerlijk om met de kinderen bezig te zijn. Elke dag fiets ik op en neer van school naar huis. We gaan naar de speeltuin of de kinderboerderij, of we zijn een middag gezellig aan het knutselen. Daarnaast heb ik op aanraden van mijn reumatoloog een elektrische fiets gekocht. Wat een uitkomst! Ik wilde dat ik dat tien jaar eerder had gedaan. Nu kan ik lekker heel de dag van hot naar her fietsen, zonder ’s avonds uitgeput te zijn.

Ook ben ik dol op warmte. Dat is echt een weldaad voor mijn lichaam. Thuis heb ik het altijd lekker warm gestookt. Drie keer per week ga ik onder de zonnehemel. Niet om bruin te worden hoor, ik ga er gewoon met kleren en al onder liggen! De warmte heeft een heel ontspannen effect op mijn spieren en gewrichten. Eens in de week neem ik ook een lekker bad met fijne oliën. Wat extra verwennerij.

Ja, ik heb reuma, maar er valt in mijn geval prima mee te leven. Tuurlijk kan ik niet meer de hele dag fietsen, maar nog wel prima kortere tochtjes maken. En ik loop dan misschien geen dertig kilometer meer, maar wel tien! Samen met mijn jongste dochter van elf maak ik wekelijks een flinke wandeling. Goed voor mijn lichaam en een heerlijk momentje samen. Zijn we weer helemaal bijgekletst.”

Verder lezen over reuma?

Reuma: zes etenswaardigheden

Meer reuma-blogs

Advies van Mieke

Mieke en haar collega’s Iris, Bram, Jacolien en Lucy staan iedere dag voor je klaar om vragen over jouw gezondheid te beantwoorden. Je kunt de A.Vogel Informatielijn telefonisch bereiken via 0900-2464646, per mail via info@avogel.nl of via het contactformulier op www.avogel.nl/advies.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 20-06-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Elke maand tips van Mieke over reuma en pijnlijke gewrichten?

tip

Gratis tips ontvangen over leven met reuma

Inschrijven >