Komen dieren in de overgang?

Opmerkelijk: deze dieren komen in de overgang

Overgang

Gast Blogger
WhatsApp je vraag

Orka-oma en grootmoeder griend

 Volgens het tijdschrift Trends in Ecology & Evolution (2015) komt de menopauze voor bij sommige vissen, vogels, zoogdieren en ongewervelde dieren. Maar veel van deze diersoorten leeft niet lang meer als ze zich niet meer kunnen voortplanten.
Met uitzondering van de orka. Vrouwelijke orka's zijn namelijk vruchtbaar tot hun 40ste levensjaar, maar ze kunnen wel 80 tot 90 jaar(!) oud worden. Een leeftijd die mannetjes orka's niet halen. Waarom? Volgens onderzoekers zijn de vrouwtjes in de periode na de menopauze juist zo belangrijk om de familie te beschermen. Ze nemen een leidersrol op zich en geven hun kennis en vaardigheden door aan de volgende generatie. Dit vergroot de overlevingskans van de groep. Dit verschijnsel wordt ook wel 'de grootmoederhypothese' genoemd.
Hetzelfde geldt voor de Indische griend, een dolfijnsoort die in tropische en subtropische zeeën leeft. Deze zeezoogdieren zijn tussen hun 7e en 35e vruchtbaar en kunnen 60 jaar oud worden.

'De grootmoederhypothese' bij mensen

Naast deze walvissoorten is er één andere soort bekend die ook een lange menopauze kent: de mens. Voor veel biologen blijf het een raadsel waarom vrouwen nog zo lang leven na de menopauze. Evolutionair gezien zouden wij ook geen nut meer hebben als we ons niet meer kunnen voortplanten.
Een nieuwe theorie wijst ook bij ons in de richting van de grootmoederhypothese. Uit een onderzoek, gepubliceerd in PLOS Computational Biology blijkt dat oudere vrouwen het succes van hun nageslacht vergroten door te zorgen voor de kleinkinderen. Net als de orka en de griend kunnen ze hun familie helpen door hun jarenlange ervaring en kennis. Zo heeft de menopauze wél evolutionair nut; de energie wordt niet meer gestoken in de voortplanting, maar in het sterker maken van de familie.

Onze tip!

60 tabletten

€ 18,99

8 (173)

In winkelwagen

Famosan Overgang Totaal

Het bevat een combinatie van plantenextracten en mineralen. Cimicifuga geeft een brede …
Meer info >

Voedingssupplement - kruidenpreparaat. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Laatste wijziging op deze pagina: 10-07-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Samen door de overgang. Ontvang gratis e-mails met tips van Magda

tip

Samen door de overgang. Ontvang gratis tips.

Inschrijven >>