Komen dieren in de overgang?

Opmerkelijk: deze dieren komen in de overgang

Overgang

Gast Blogger
WhatsApp je vraag

Orka-oma en grootmoeder griend

 Volgens het tijdschrift Trends in Ecology & Evolution (2015) komt de menopauze voor bij sommige vissen, vogels, zoogdieren en ongewervelde dieren. Maar veel van deze diersoorten leeft niet lang meer als ze zich niet meer kunnen voortplanten.
Met uitzondering van de orka. Vrouwelijke orka's zijn namelijk vruchtbaar tot hun 40ste levensjaar, maar ze kunnen wel 80 tot 90 jaar(!) oud worden. Een leeftijd die mannetjes orka's niet halen. Waarom? Volgens onderzoekers zijn de vrouwtjes in de periode na de menopauze juist zo belangrijk om de familie te beschermen. Ze nemen een leidersrol op zich en geven hun kennis en vaardigheden door aan de volgende generatie. Dit vergroot de overlevingskans van de groep. Dit verschijnsel wordt ook wel 'de grootmoederhypothese' genoemd.
Hetzelfde geldt voor de Indische griend, een dolfijnsoort die in tropische en subtropische zeeën leeft. Deze zeezoogdieren zijn tussen hun 7e en 35e vruchtbaar en kunnen 60 jaar oud worden.

'De grootmoederhypothese' bij mensen

Naast deze walvissoorten is er één andere soort bekend die ook een lange menopauze kent: de mens. Voor veel biologen blijf het een raadsel waarom vrouwen nog zo lang leven na de menopauze. Evolutionair gezien zouden wij ook geen nut meer hebben als we ons niet meer kunnen voortplanten.
Een nieuwe theorie wijst ook bij ons in de richting van de grootmoederhypothese. Uit een onderzoek, gepubliceerd in PLOS Computational Biology blijkt dat oudere vrouwen het succes van hun nageslacht vergroten door te zorgen voor de kleinkinderen. Net als de orka en de griend kunnen ze hun familie helpen door hun jarenlange ervaring en kennis. Zo heeft de menopauze wél evolutionair nut; de energie wordt niet meer gestoken in de voortplanting, maar in het sterker maken van de familie.

Laatste wijziging op deze pagina: 10-07-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

In de overgang? Ontvang maandelijks e-mails met tips van Ellen.

tip

In de overgang? Ontvang maandelijks gratis tips.

Inschrijven >>