De 4 meest voorkomende slaapproblemen

Slaap

Krista van der Horst

Krista van der Horst
WhatsApp je vraag

Slaapstoornissen bestaan in verschillende vormen. Ik zet hier de meest voorkomende slaapproblemen op een rij.

1. Slaapapneu – ademhalingsproblemen in je slaap

Een klein deel van de bevolking heeft met slaapapneu te maken. Slaapapneu zorgt ervoor dat je luchtpijp toeklapt waardoor mensen tot 60 seconden stoppen met ademen. Hierdoor daalt het zuurstofniveau waardoor je brein wakker wordt. Als je vervolgens terug begint te ademen, is dit vaak met een snurk. Vaak komt het voor bij mensen met overgewicht. Patiënten beseffen vaak niet dat ze hiermee kampen. Slaapapneu kan worden vastgesteld door een slaapdokter. Bij het vaststellen van de apneu kan je beslissen om een operatie te ondergaan of je te laten voorlichten over andere andere behandelingen om dit slaapprobleem aan te pakken.

2. Insomnie of slapeloosheid

Dit is het bekendste slaapprobleem. Eén van de symptomen van slapeloosheid ligt voor de hand, moeilijk inslapen. Andere symptomen zijn meerdere en langere periode wakker worden, ’s morgens niet uitgerust zijn en je prikkelbaar en suf voelen doorheen de dag. Je lichaam heeft behoefte aan regelmaat, een ritme van opstaan en slapengaan. Zo kan je lichaam zich een uur op voorhand voorbereiden om op te staan. Zonder routine moet je lichaam nog wakker worden wanneer je opstaat. Probeer dit ritme ook in het weekend aan te houden.

3. Ongewone gedragingen in je slaap (Parasomnie)

Dit is slaapgedrag dat niet thuishoort in je slaap. De meest voorkomende bij volwassenen zijn nachtmerries en praten in je slaap. Dit is het bekendste slaapprobleem en af en toe een nachtmerrie is normaal. De oorzaak hiervan is vaak stress. Als je praat in je slaap ligt de oorzaak bij een deel van je hersenen dat nog wakker is. Praten in je slaap is erfelijk, maar iedereen kan er mee te maken krijgen. Dit kan wanneer je slaappatroon verstoord is door bijvoorbeeld alcohol of medicatie. Al is dit een redelijk onschuldig slaapprobleem.

4. Hypersomnie, te veel slapen

Dit is vaak een teken van slechte gezondheid. Veel mensen met een chronische aandoening slapen te lang. Het kan duiden op een depressie. Symptomen hiervan zijn dat je elk ogenblik van de dag ongewenst en onwillekeurig in slaap kan vallen. Ook moeite met opstaan en veel dutten over dag kunnen hier op wijzen. Praat hierover met je arts als je een lange periode veel slaapt.

Tips om beter te slapen

Om slaapproblemen te vermijden kan je het best zo veel mogelijk op hetzelfde tijdstip gaan slapen en opstaan. Zo ontwikkel je een vast slaap-waakritme en dit bevordert de kwaliteit van je slaap. Zoek voor jezelf het nodige aantal uren slaap. Voor sommigen is dit 8 uur, voor anderen ligt dit dan weer lager. Maak er een gewoonte van om in je bed te slapen, niet eerst nog even lezen of tv kijken. Daarnaast doen een goede kwaliteit van matras en hoofdkussen ook al wonderen. Je valt moeilijk in slaap als een matras te hard of te zacht is.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 10-07-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang 2 weken gratis e-mails met slaaptips van slaapcoach Karin

tip

Ontvang gratis slaaptips van slaapcoach Karin

Aanmelden >>