Burn-out of in de overgang?

Herken het op tijd

Overgang | Overgangsklachten

barbara Kuiper

Barbara Kuiper
WhatsApp je vraag

Veel vrouwen worden na hun 40e onder invloed van hormonen gevoeliger voor stress. Zo kan het je wat sneller teveel worden, kan het lastiger zijn om veel ballen tegelijk in de lucht te houden en ja...je kunt je ook neerslachtiger gaan voelen. Soms worden deze gevoelens zelfs wel eens verward met een burn-out...

Knuffelhormoon: oxytocine

Waarom raken we sneller geïrriteerd en kunnen we niet meer zoveel tegelijk regelen? Dit alles heeft te maken met ons knuffelhormoon, ook wel oxytocine genoemd. Dit hormoon stijgt bij aanrakingen, massage of een warm bad en is op z'n hoogst als vrouwen borstvoeding geven. Door onze vrouwelijke hormonen zijn wij gevoeliger voor dit hormoon dan mannen. Vaak wordt ook gedacht dat wij door oxytocine beter kunnen multitasken dan mannen. Helaas kun je hier niet je hele leven gebruik van maken, want als je hormoonhuishouding begint te schommelen is ons voordeel verdwenen.

Stresskip op je 40e

Jarenlang heb je je huishouden, werk en sociaal leven prima onder controle. Kon je multitasken als de beste. En van de ene op de andere dag is het afgelopen. Kortom: stress! Hoe ga je nu alles bolwerken? Aan je innerlijke stress kun je weinig veranderen, maar het zijn de externe elementen die de stress aanwakkeren en juist die kun je wel beïnvloeden. Zorg dat je het bijvoorbeeld niet alleen hoeft te doen, zijn je kinderen oud genoeg? Vraag of zij mee willen helpen en denken. En probeer vooruit te plannen voor zover dat kan. Op die manier raak je minder snel gestrest als je voor een verrassing kom te staan.

Herken de overgang, stress en een burn-out

Dat we burn-out verschijnselen krijgen rond ons 40e is ook niet zo gek als je bovenstaande leest. Naast dat je hormoonhuishouding verandert en je meer kans op stress hebt, verander je zelf ook nog eens. En doordat de lijn tussen de overgang en een burn-out zo dun is, is het soms lastig te onderscheiden of je nu een burn-out hebt of in de overgang zit. Toch is het belangrijk dat je het op tijd herkent, want als het toch de overgang blijkt te zijn en je ontdekt het niet op tijd, dan kun je alsnog een burn-out krijgen.

Ga dus goed na welke verschijnselen bij jou een rol spelen. En of die bij de overgang of een burn-out passen. Bij twijfel: schakel altijd hulp in! Kijk naar oplossingen en mogelijkheden, om de verschijnselen de kop te drukken. En probeer zo positief mogelijk in het leven te staan.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 11-04-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >