Behandelingen vergrote prostaat

Welke behandelmethoden zijn er bij een goedaardige prostaatvergroting?

Prostaat

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Doordat de prostaat rondom de urineleider ligt kan de groei er voor zorgen voor allerlei hinderlijke plasproblemen zoals: vaker moeten plassen, een zwakkere straal, nadruppelen en de urine niet lang kunnen ophouden ontstaan. Bij dit soort klachten is het altijd verstandig naar de huisarts te gaan en u te laten onderzoeken. In dit blog gaan we wat dieper in op de behandelingen die mogelijk zijn bij een goedaardige vergroting van de prostaat.

Prostaatonderzoek bij de huisarts

Als u plasproblemen heeft, is dat niets om u voor te schamen of daardoor een bezoek aan de huisarts uit te stellen. Beter is het u te laten onderzoeken als de eerste klachten zich aandienen. De huisarts ziet dagelijks veel van dit soort problemen voorbijkomen en kijkt nergens van op.
Als u op spreekuur komt, zijn er verschillende methoden om de prostaat te onderzoeken.

 • Zo zal de huisarts meestal een rectaal toucher doen, waarbij hij voelt aan de prostaat. De arts gaat dan met een vinger via de anus naar binnen en voelt of de prostaat normaal en gelijkmatig is of juist knobbelig en ongelijk is.
  behandelingen prostaatvergroting: rectaal toucher
 • Een echo van de prostaat is ook mogelijk, dit gebeurt ook via de anus.
 • Daarnaast kan er een bloedonderzoek worden gedaan, waarbij wordt gekeken naar het gehalte aan PSA (ProstaatSpecifiekAntigeen) en een plastest (uroflowmetrie). Aan de hand van de uitslag van deze testen maakt de arts een risico-inschatting en stuurt u indien nodig door naar een uroloog.

Behandelingen vergrote prostaat

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk als er bij u een goedaardige vergroting van de prostaat is vastgesteld. De dokter zal aan de hand van de duur en de ernst van uw klachten bekijken wat in uw geval de beste optie is. Hieronder vindt u een aantal veel gebruikte behandelingen:

Afwachten en monitoren

In het beginstadium van goedaardige prostaatvergroting verschillen de klachten vaak van dag tot dag en zijn ze ook weleens een hele tijd weg.  Wanneer uw klachten heel licht zijn en uw dagelijks leven niet in de weg zitten, zal er dan ook meestal niet meteen een behandeling worden ingezet. U krijgt dan het advies uw klachten in de gaten te houden en bij verergering meteen aan de bel te trekken.

Medicijnen bij goedaardige prostaatvergroting

Wanneer u steeds meer last krijgt van plasproblemen kan erover gegaan worden tot het geven medicijnen. Deze vertragen de groei van de prostaat en kunnen in sommige gevallen de prostaat verkleinen.

Er zijn 3 groepen van medicijnen:

 • 5 alpha reductase remmers
  Deze remmen de werking van bepaalde hormonen op de prostaat waardoor de groei geremd wordt.
 • Alpha 1 blokkers
  Deze groep van middelen ontspant de spieren van de blaashals, prostaat en het prostaatkapsel waardoor het plassen beter gaat.
 • Natuurlijke middelen
  Wanneer uw dokter heeft geconstateerd dat het gaat om een goedaardige prostaatvergroting is het ook een mogelijkheid om natuurlijke producten te gebruiken op basis van zaagbladpalm zoals Prostaforcemed*.
  Dit is een natuurlijk geneesmiddel dat plasproblemen als gevolg van een vastgestelde vergrote prostaat vermindert. Het helpt bij vaak, moeilijk en onvolledig plassen, nachtelijk plassen, nadruppelen en een zwakke urinestraal.
  Prostaforcemed kan niet in combinatie met andere medicijnen voor de prostaat worden ingenomen. Raadpleeg bij twijfel dan ook altijd uw huisarts of bel met het A. Vogel infocentrum; 0900-2464646.

Operatie aan de prostaat

Wanneer medicijnen niet goed aanslaan of niet verdragen kunnen worden en als de plasklachten steeds erger worden kan overgegaan worden tot een operatie aan de prostaat. Een aantal veel gebruikte methodes zijn:

 • Transurethrale resectie
  Hierbij wordt de binnenkant van de prostaat weggenomen, dit wordt ook wel ‘uitzuigen’, ‘uitpellen’ of wegbranden genoemd.
  De buitenste schil van de prostaat blijft hierbij zitten. Bij de ingreep gebruikt men een door elektriciteit verwarmde lus, waarmee de prostaat in kleine stukjes door de plasbuis wordt weggenomen. Een zaadlozing komt in 90% van de gevallen na deze operatie niet meer voor. Het sperma verdwijnt in de blaas en verlaat met de urine het lichaam. Op de erectie heeft deze operatie meestal geen effect, deze zal even krachtig zijn als voor de operatie.
 • Open (suprapubische/ retropubische) prostatectomie
  Bij deze ingreep wordt via een incisie in de onderbuik het binnenste van de prostaat verwijderd. Deze 'grotere' vorm van chirurgie is zeker niet 'erger' dan de vorige vorm. Hij wordt gebruikt indien de prostaat echt te groot is om door andere methoden verwijderd te worden zonder problemen.
 • Lasertherapie bij vergrote prostaat
  Lasertherapie wordt vaak ingezet bij kleinere vormen van prostaatvergroting. De prostaatklier wordt hierbij door middel van laserwarmte verschrompeld. Dit is een pijnloze ingreep die praktisch geen bloeding veroorzaakt. Wel duurt het langer voor het merkbare effect van deze ingreep optreedt in sommige gevallen zelfs pas een jaar later.
 • Elektrovaporisatie
  Bij elektrovaporisatie wordt de prostaat verdampt met elektrische warmte. Het effect hiervan is te vergelijken met de transurethrale resectie.

Hoe ziet een vergrote prostaat eruit? prostaatklachten, veel en vaak plassen

Meer prostaat!

*Traditioneel kruidengeneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter. Toepassing is uitsluitend gebaseerd op reeds lang bestaand gebruik.

Laatste wijziging op deze pagina: 03-07-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >