Dilemma: begrip kweken voor reuma

Hoe doe je dat op het werk?

Ilze ter Heide
WhatsApp je vraag

Een diagnose kan een hele opluchting zijn, maar brengt meteen ook vragen met zich mee. Want hoe functioneer je optimaal met deze ziekte? En hoe zorg je ervoor dat anderen ook begrijpen dat er het één en ander verandert? Onbegrip is iets waar veel mensen met reuma mee te maken hebben. Gelukkig is het iets waar je zelf invloed op kunt uitoefenen. Reuma heb je, de klachten heb je, maar hoe jij ermee omgaat maakt veel uit voor je werksfeer, werkplezier en je gezondheid.

Blijven bewegen

Heb je een vorm van reuma, dan kan dit ook invloed hebben op je werk. Zo is het belangrijk om in beweging te blijven. Maar bewegen onder werktijd? Dat moet je jezelf écht aanleren. En dat is omschakelen. Mieke ervaart dat ook. "Op het werk heb ik de neiging om maar te blijven zitten. Uit gewoonte, omdat ik vastzit aan een headset om klanten te woord te staan, maar ook mijn plichtsbesef zat me in de weg. Hoe kan ik nou een rondje gaan lopen, terwijl mijn collega's gewoon doorwerken?"

Luisteren naar je lichaam

Ook lastig: wanneer je merkt dat je minder kunt dan voorheen of dan collega's. Hoe ga je ermee om als je lichaam bijvoorbeeld aangeeft dat je vandaag beter een halve dag kunt werken of dat je geen extra taken kunt oppakken? Ook hier maakt plichtsbesef het lastig.

Begrip kweken

Het kweken van begrip is vaak de sleutel. Mieke: "Ik besloot van meet af aan om open te zijn over wat wel en niet lukte en hoe ik worstelde met mijn plichtsbesef. Juist die openheid leverde me begrip en betrokkenheid op. Op een gegeven moment begonnen mijn collega's me zelfs te herinneren: 'Mieke, doe je weer even een loopje?' Dat meeleven en meedenken gaf me een fijn en veilig gevoel."

Open communicatie

Maar hoe doe je dat: open zijn over wat wel en niet lukt. Dat klinkt makkelijk, maar soms worstel je ermee hoe je zo'n gesprek start of hoe je voorkomt dat mensen je als 'zieke' gaan zien. Drie tips voor een open communicatie met collega's:

  • Wees duidelijk, heel duidelijk. Het voelt misschien onaardig om duidelijk te zijn, maar uiteindelijk wil je collega alleen maar weten wat hij of zij van jou kan verwachten en wanneer. Bedenk dus bij een vraag wat jij daarin kunt betekenen, zonder je eigen gezondheid in de weg te zitten. Je reactie kan dan zijn: 'Morgenochtend heb ik daar een uur de tijd voor', of 'Als jij het voor me voorbereid, kan ik het vanmiddag afmaken'. Datzelfde geldt als je wat vaker op een dag uit je stoel komt. Door het uit te spreken en aan te geven dat je lichaam hierom vraagt en je hierdoor juist beter en mogelijk zelfs langer kunt werken, stimuleer je misschien zelfs mensen om ook beter naar hun lichaam te luisteren.
  • Laat in je communicatie ook zien dat je zoekt naar een alternatief en geef bij je collega aan hoe het voor jou wel kan. Je kunt ook zeggen dat je er een dag later op terugkomt. Zo heb je tijd om het overzicht terug te pakken.
  • Check of je collega heeft begrepen wat je hebt gezegd. Het komt vaak voor dat je denkt dat je duidelijk bent, maar dat het voor de ander niet zo is. Dat zorgt voor ergernissen. Leg het eventueel een tweede keer op een iets andere manier uit. Je zult het nu eenmaal moeten herhalen; niet iedereen is bekend met iemand met een chronische ziekte als reuma.

Geef extra informatie

Vind je het lastig om er zelf over te communiceren? Of merk je dat dit voor collega's niet voldoende is om echt inzicht te krijgen in jouw situatie? Geef waar nodig je collega's op verschillende manieren informatie over je gezondheidsklachten en wat het voor je betekent.

Dat kan bijvoorbeeld door:

  • een brief of mail te schrijven naar je collega's, waarin je eventueel wat linkjes of artikelen toevoegt;
  • een informatiefolder te geven;
  • een filmpje op te zoeken of zelf een video te maken;
  • een buitenstaander of deskundige voorlichting te laten geven.

Bewegen op de werkvloer

Mieke heeft ook nog een paar praktische tips om in beweging te komen op je werk. "Beweeg ieder uur even. Gan naar de wc, haal een kopje koffie en loop zo net even dat stukje extra. En heb je een collega nodig? Loop naar hem of haar toe in plaats van te mailen of te bellen. En ga wandelen in de pauze, dat is zoveel beter dan stilzitten in de kantine. Ook als je geen artrose hebt trouwens."

Natuurlijke pijnstiller

Mieke had artrose in de heupen en in haar enkel. Had, want voor haar heupen bleek een operatie toch onvermijdelijk. De pijn in haar enkel is nog steeds aanwezig. Ter verlichting van de pijn kiest ze voor Harpagophytum (duivelsklauw). "Het extract van de wortels van deze plant staat bekend als natuurlijke pijnstiller. Als ik het gebruik, ervaar ik echt minder pijn."

Laatste wijziging op deze pagina: 11-03-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >