Maak jouw BBQ overgangsproof

7 tips om gezond te barbecueën

barbara Kuiper

Barbara Kuiper
WhatsApp je vraag

Barbecueën is op zich niet ongezond. Vlees, vis, salade dat kan allemaal prima gezond zijn. Het probleem is dat we vaak te veel gaan eten, te veel sausjes bij onze gerechten doen en een te dikke laag smeersel op ons stokbroodje doen. Zoals iedereen weet: waar te voor staat is vaak niet het beste. Helemaal niet als je in de overgang zit en de kilo's er makkelijker aankomen dan afgaan. We hebben 7 tips voor je om je barbecue weer gezond te maken.

Overgangsproof barbecueën

Het klinkt mooi een overgangsproof barbecue, maar wat houdt dat precies in? Het gaat er om dat je uitkijkt met te veel, te vet en te ongezond eten. Dat je bewuste keuzes maakt, maar wel geniet van een heerlijke avond. Bekijk onze 5 tips.

Tip 1: ga voor vis en mager biologisch vlees

Bij een barbecue eet je vaak veel vis of vlees. Daarom is het belangrijk om hier gelijk stappen in te maken. Ga voor mager (en liefst biologisch) vlees zoals kipfilet, kalkoen of mager rundvlees bijvoorbeeld. Vis kan ook goed op de barbecue. Een lekkere spies met scampi's mag natuurlijk niet ontbreken!

Tip 2: kies voor veel groenten en salades

Zorg dat je veel snackgroentes met een lekkere, zelfgemaakte dip hebt klaarstaan. Net zo lekker als een stokbrood met kruidenboter maar veel gezonder. Daarnaast vult het ook sneller. Snijd komkommer, wortels, bleekselderij en paprika in lange dunne reepjes en maak er bijvoorbeeld een tzatziki dip bij.

Tip 3: maak zelf sausjes

Als je de sausjes voor bij de barbecue zelf maakt, weet je wat erin gaat en kun je ze zo gezond als je zelf wilt klaarmaken. Hieronder een aantal simpele, maar lekkere sausjes die in een handomdraai klaar zijn:

  • Tzatziki: rasp een 1/4 komkommer en laat die uitlekken. Meng vervolgens de komkommer met 250 ml Griekse yoghurt, Herbamare kruidenzout, peper en 2 uitgeperste teentjes knoflook.
  • Knoflooksaus: meng 2 eetlepels Griekse yoghurt met naar smaak uitgeperste knoflook, bieslook, peterselie, Herbamare kruidenzout, peper en een klein beetje limoensap.
  • Kerriesaus: meng 2 eetlepels yoghurt met 1 eetlepel mayonaise (light) en voeg naar smaak kerriepoeder, Herbamare kruidenzout en peper toe.

Tip 4: stil je trek van te voren

Waar de één niet luncht om zoveel mogelijk te kunnen eten tijdens de barbecue, zorgt de ander ervoor niet te veel honger te hebben. En dat laatste zouden we adviseren. Zorg dat je overdag goed eet zodat je 's avonds niet meer dan normaal trek hebt. En probeer goed naar dat gevoel te luisteren zodat je jezelf niet overeet. Dat is namelijk een zware belasting voor je lijf.

Tip 5: drink water

Om je trek te stillen kun je het beste water drinken. Je hoofd wil honger en dorst namelijk nog wel eens met elkaar verwarren. Water vult en stilt de trek. Zorg dat je het extra lekker voor jezelf maakt door er fruit en groenten aan toe te voegen. Doe er bijvoorbeeld aardbei, citroen en munt in of komkommer, limoen en frambozen. Dan krijgt je water een heerlijk, subtiel smaakje.

Tip 6: barbecue met papillot

Door je vlees en vis in aluminiumfolie te leggen krijg je papillot. Hierdoor heb je geen marinades nodig om het vlees of de vis sappig te houden, want alles wordt gegaard in eigen vocht en stoom. De smaken en geuren blijven hierdoor goed bewaard. Ideaal voor een gezonde en vetarme barbecue.

Tip 7: toetje van fruit

Heb je de barbecue overleefd en het er redelijk gezond van afgebracht? Dan is het tijd voor het toetje. Kies voor een gezond alternatief, zodat alle moeite niet voor niets is geweest. Hieronder een aantal simpele, maar absoluut lekkere recepten. Om je vingers bij af te likken!

  • BBQ ananas: schil de ananas, maar laat het binnenste gedeelte zitten. Snijd de ananas in dikke plakken. Smeer op één kant van de plak een beetje honing. Doe het in een rooster (waar je ook wel vis in klaar maakt) en leg op de barbecue.
  • Bananasplit: snijd de banaan over de lengte (niet helemaal door), maar laat de schil wel om de banaan. Breek pure chocola (70% cacao) in kleine stukjes en stop die tussen de banaan. Duw de banaan een beetje dicht en wikkel 'm in aluminiumfolie. Leg de banaan ongeveer 10/15 minuten op de barbecue tot de chocolade goed is gesmolten.

Kortom: gezond barbecueën is zeker mogelijk én lekker. Probeer van te voren te bepalen wat je mag eten en houd een beetje de verhoudingen aan die je normaal gesproken 's avonds ook eet. Ga bijvoorbeeld voor een stukje vlees en stukje vis, veel groenten en salades en dan als afsluiter zo'n lekkere bananasplit.

Laatste wijziging op deze pagina: 03-07-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >