Gezonde BBQ recepten en tips

Voeding | Kruiden

Krista van der Horst

Krista van der Horst
WhatsApp je vraag

"Vroeger" maakte ik echte spiesen, inmiddels heb ik de grillpan voor op de bbq ontdekt. Daar gooi je het hele zwikkie op en dat scheelt veel voorbereidingstijd.

tips-recepten-gezonde-bbq

Gezond bbq-recept 1: stoere groentespiesen

Bron: Het Barbecueboek
Specificaties

  • type gerecht: hoofdgerecht
  • aantal personen: 2
  • bereidingstijd: 15 min, voorbereiden 10 min, wachten 60 min
  • vegetarisch

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie (met rozemarijnaroma)
  • 2 eetlepels balsamicoazijn, wit
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 8 middelgrote kastanjechampignons
  • 1 groene paprika, in 8 stukken
  • 1 paprika geel, in 8 stukken
  • 1 courgette, in 8 lange plakken
  • 1/2 aubergine, in 8 stukken
  • 4 kleine tomaten (bijv. tasty tom)
  • 8 laurierblaadjes (verse)
  • 8 gedroogde tomaten
  • 1 ui
  • Ook lekker: asperges

Bereiding

  1. Snij alle groenten in grove stukken en doe ze in een grote schaal.
  2. Doe de olie, azijn, laurier, knoflook erbij en laat een uur in de koelkast staan.
  3. Een klein kwartiertje op de bbq en eet smakelijk!

 Asperges met ansjovisdip

Gezond bbq-recept 2: Asperges met ansjovisdip

Bron: Het Barbecueboek
Specificaties

  • type gerecht: hapje
  • aantal personen: 8 personen
  • bereidingstijd: 5 min, voorbereiden 10 min

Ingrediënten

  • 1 blikje ansjovisfilets (48 g), uitgelekt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 4 eetlepels olijfolie1 citroen, schoongeboend
  • 500 gram groene asperges

Voorbereiding

  1. In vijzel ansjovis en knoflook fijnstampen of met vork heel fijn prakken en 3 el olijfolie erdoor kloppen.
  2. Dip op smaak brengen met peper.
  3. Schil dun van citroen raspen en naar smaak citroenrasp door dip roeren. Tot gebruik op kamertemperatuur bewaren.
  4. Asperges dun met rest van olie bestrijken en op goed ingevette grilltopper of grillschaal in ca. 8 min. aan beide kanten bruin en gaar grillen.
  5. Asperges op schaal leggen en met dip serveren.

Lekker met gegrild stokbrood.

Welke vlees- of vissoorten op de barbecue?

Er zijn heel wat vleessoorten geschikt om te grillen op de barbecue. Wat rundvlees betreft, is een sappige steak heerlijk of maak eens zelf hamburgers in plaats van voorverpakte. Veel lekkerder! Kalfskoteletten en kalfslende zijn de beste stukken van het kalf. Ook lamsvlees is heel lekker op de barbecue: lamsbouten en lamskoteletten zijn het meest geschikt.

Hoewel de meeste mensen kiezen voor een traditionele vleesbarbecue, kan je ook vis op de barbecue bereiden. Vaste vis zoals heilbot, zeeduivel, zeewolf, dorade of zeepaling lenen zich perfect voor de barbecue. Laat bij de bereiding de schubben op de vis, want die voorkomen dat de vis uitdroogt.  Minder vaste vis kan je het best klaarmaken in aluminiumfolie, omdat deze vissoorten de neiging hebben om snel uit te drogen.

BBQ recepten: gezonde bbq-tips

Kies voor

  • kipfilet, biefstuk;
  • zalm, vis;
  • groenten, Rauwkostsalade, fruitsalade;
  • ketchup, zigeunersaus.

En laat dit staan

  • karbonades, speklapjes, satéstokjes, saucijsjes, hamburgers, gepaneerd vlees, frikadellen;
  • salades uit de supermarkt;
  • stokbrood, kruidenboter;
  • mayonaise, cocktailsaus, knoflooksaus;
  • frisdrank en alcohol.

Barbecue marinades

Als je houdt van een pittig stukje vlees, zijn barbecue-marinades een aanrader. Marinades geven niet alleen meer smaak, ze zorgen er ook voor dat het vlees mals is binnenin en knapperig aan de buitenkant. Schroei het vlees daarom altijd eerst dicht op een lage stand dicht bij de kolen. De grote hitte zorgt ervoor dat de suikers in het vlees karamelliseren. Nadien plaats je het vlees hoger om te garen. De grilltijd is afhankelijk van de dikte van het vlees, de hitte van de kolen en je persoonlijke smaak.

Wil je zelf een kruidige barbecue-marinade maken, meng dan een deciliter olijfolie met 2 takjes tijm, 1 gehakte sjalot, 1 gehakte preiwit, 2 takjes rozemarijn, 1 takje marjolein, 2 geplette knoflookteentjes, peper en zout. Marineer het vlees één dag van te voren, zodat de marinade een hele dag kan inwerken.

Barbecue-kruiden en specerijen

Er bestaan verschillende soorten kruiden en specerijen om je barbecue gerechten meer smaak te geven. Provençaalse kruidenmengsels geven je barbecue een typische zuiderse smaak. Meestal bestaat zo’n kruidenmengsel uit rozemarijn, basilicum, tijm en oregano. Rookkruiden dienen dan weer om de barbecue een rokerig aroma te geven of om ingrediënten te roken. Je kunt deze kruiden het best in een schaaltje tussen het houtskool plaatsen. Vuurkruiden doen daarentegen niets aan de smaak van je ingrediënten, maar geven een authentiek grillaroma. Typische barbecuekruiden zijn tenslotte ideaal om je ingrediënten af te kruiden of om te gebruiken in marinades.

Herbamare

Is de barbecue-maaltijd klaar? Dan gebruik je Herbamare kruidenzout om de smaak van het gerecht nog meer te verfijnen. Deze 100% natuurlijke smaakmaker is bereid met verse groenten, kruiden en specerijen. Het bevat tevens kelp, een zeewier dat rijk is aan mineralen en jodium. Bovendien is Herbamare kruidenzout volledig glutenvrij.

Download hier het gratis Herbamare-receptenboekje!
Meer recepten van A.Vogel!
Met dank aan de (vegatarische) bbq-recepten van het grote bbq-boek.

Eet smakelijk!

Krista

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 03-07-2018

Heeft u een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

U kunt bij ons terecht voor al uw vragen over de uw gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of uw bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >