Back to basic je huis schoon!

Goed voor je portemonnee en goed voor het milieu

Lentekuur

Zelf hebben we al jaren afwasmiddel, toiletreiniger en allesreiniger van Ecover. Biologisch afbreekbaar. Prima. Maar wat ik al die jaren gewoon niet heb gezien? En ik schaam me er gewoon een beetje voor, is dat we bijvoorbeeld liters shampoo gewoon het riool in laten lopen na een wasbeurtje. En de toiletblokjes van de gewone supermarkt hebben gebruikt. En ons vertrouwde wasmiddel, die ook niet zo best lijkt te zijn…Kortom, na een lange zoektocht deel ik in deze blog mijn lijstje “life-hackers” die je helpen bij een duurzame en vriendelijke manier van schoonmaken in je eigen huis. Overigens, de zogenaamde babyboomers zullen deze tips niks nieuws vinden, zij zijn er wellicht mee opgegroeid. Vroeger had je toch namelijk toch geen wc-verfrisser met appelbloesem-geur?

Back to basic en lief voor het milieu je huis schoon? 5 duurzame tips

1. Allesreiniger

Deze kan je sowieso “bio” kopen, maar een andere tip is gewoon ouderwets zuiveringszout (baking soda of natriumbicarbonaat). Werkelijk, hier kan je alles mee! Het is niet alleen een rijsmiddel, het werkt ook anti-bacterieel. Je kan het als scrub gebruiken, schoonmaakmiddel, als geurtjesverwijderaar in je koelkast, als deodorant en ga zo maar door. Op de site van Juglen Zwaan kan je maar liefst 75 toepassingen vinden. Tip: wel afspoelen met water, anders blijft er een witte waas over. Doe er eventueel een beetje azijn bij of wat citroensap.

2. Wc-reiniger

Ook dit kan je gewoon bio kopen. Maar wil je back to basic? Dan pak je gewoon het zuiveringszout erbij. Voeg een kop toe aan het toiletwater met een goede scheut azijn en laat het voor een uur staan, spoel dan door. Het maakt het toilet schoon en absorbeert geuren.

3. Vaatwasblokjes/ vaatwaspoeder

waspoeder-1
Foto en recept: Legally Raw

Elke dag weer een vaatwasblokje in die vriendelijke vaatwasser. Die vaatwasser is wel echt mijn vriend. Maar of het milieu en je portemonnee blij moeten zijn met die blokjes? Ik denk het niet. Kijk maar eens op de doos: grote oranje kruizen. Waarom? Omdat er chemische troep in zit. Na een korte zoektocht vond ik op de site van van Legally Raw een mooi en makkelijke manier om zelf vaatwasmachinewasmiddel te maken.

Ingrediënten

  • 1 kopje natriumbicarbonaat, zuiveringszout
  • 1 kopje zeezout
  • 3 kopjes citroenzuur
  • 3 kopjes driehoek kristalsoda

Bereidingswijze

  • Meng alles door elkaar en doe het in een glazen pot.
  • Goed de deksel afsluiten, want anders word het hard.
  • Als je het poeder (1 afgestreken eetlepel) in de vaatwasser doet, kan je er nog een paar druppeltjes etherische olie bij doen. Bijvoorbeeld citroen, munt of lavendel.

TIP: Zet trouwens de vaatwasmachine ook een keer per week op het hoogste programma met wat zuiveringszout erin. Dan wordt ‘ie goed schoon.

4. Antikalk voor in de badkamer

Hiervoor gebruik je gewoon natuurazijn. Doe een scheut natuurazijn in een emmer met warm water en poetsen maar. Schoonmaakazijn lost kalk en vet op en is daarom heel goed te gebruiken om kranen, tegels en douchekop te ontkalken. Ook ramen wassen kan natuurlijk heel goed met een scheut azijn.

5. Wasmiddel

Van de bekende bio-merken kan je biologisch afbreekbaar wasmiddel kopen. Wil je echt back to basic, dan kan je ook op zoek gaan naar wasbollen en wasnoten. Je kan ook minder (bio-)wasmiddel gaan gebruiken en er per was een beetje zuiveringszout bij doen. Dan wordt je was ook goed schoon!

6. Wasmachinereiniger

Soms moet je ook lief zijn voor je trouwe wasmachine. Ik hoorde laatst dat de uitvinding van de wasmachine eigenlijk de grootste impact heeft gehad op het leven van de huisvrouw. Tig jaar geleden was de huisvrouw echt 9 uur per dag bezig met alleen het huishouden. Echt! Ik ben natuurlijk enorm blij dat dat is veranderd, maar dan moeten we af en toe wel die machine even vertroetelen. Maar hoe doe je dat dan "duurzaam"?

Doe na een stuk of 10 wasbeurten een liter schoonmaakazijn met een beetje soda in een lege trommel. Zet de machine op de hoogste stand 90-95 graden. Zo wordt de wasmachine goed schoon en kalkvrij. Door te wassen op lage temperaturen (goed voor de was) in combinatie van het gebruik van vloeibare zeep blijft er echter veel vet en vuil achter in de wasmachine. Dus met deze tip doe je langer met je wasmachine en belast je het milieu niet met dure anti-kalk-achtige middelen.

Is zuiveringszout wel natuurlijk? Het klinkt zo gevaarlijk…

Zuiveringszout (ook bekend als Baking soda, Baksoda, Bicarbonaat, Natrium Bicarbonaat, NaHC03, Natriumwaterstofcarbonaat) wordt overal in de natuur gevonden, in zeeën, op de aarde en in ons voedsel. Ook in ons lichaam komt zuiveringszout voor. Het is zoals alles in de wereld een chemische verbinding, maar niet schadelijk voor het milieu.

Is zuiveringszout hetzelfde als soda?

Zuiveringszout is niet hetzelfde als soda. Soda (ook bekend als schoonmaaksoda, huishoudsoda of wassoda) is niet geschikt voor consumptie en sterker basisch en agressiever dan zuiveringszout.

Zuiveringszout kopen?

Ik kom vaak het merk Arm & Hammer tegen als zuiveringszout. Ook via Drogisterij.net kan je zuiveringszout van Jacob Hooy kopen!

Volgend blog over natuurlijke alternatieven voor verzorgingsproducten

In een volgend blog zal ik alternatieven geven voor shampoos en verzorgingsproducten die niet bepaald duurzaam zijn.

Cheers!
Krista

<< Terug naar Lentekuur dag 7

Onze andere Lentekuurblogs!

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 20-08-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >