Altijd Lente(kuur)

Voeding | Lentekuur

Gast Blogger
WhatsApp je vraag

Mijn moeder probeerde van alles om me te laten eten. Ik zou een lekker toetje krijgen of een leuke verrassing. Ik zou ziek worden of altijd een klein meisje blijven. Ik moest blij zijn met zo'n heerlijke maaltijd, want de arme kindertjes in Afrika... enfin, je kent het wel. Natuurlijk zei ik dat ze mijn eten rustig mocht opsturen. Maar dat bleek toch ook weer niet de bedoeling te zijn.
Toen ik jaren later zelf moeder was geworden, zag ik mezelf in mijn dochter terug. Met een somber gezicht keek mijn kleine grietje naar haar bord met daarop veel verantwoord voedsel. “Die sperziebonen zijn gewoon groene frietjes”, riep ik dan vrolijk. Maar zo jong als ze was, ze liet zich niet foppen. En ze ging er al helemaal niet door eten.

Lentekuur-2016-dag-5-banana-pancakes

Foto: Gezonde pannenkoeken van Havermout!

Uiteindelijk komt de wijsheid met de jaren en is smaak te ontwikkelen. Inmiddels lusten mijn dochter en ik vrijwel alles. Wat ik tot verdriet van mijn moeder vroeger niet wilde eten, daar ben ik nu dol op. Ik varieer naar hartenlust met groenten, alleen spruitjes blijven voor mij een no go (al las ik laatst dat je ze kunt roerbakken met knoflook, uitjes en champignons, ga ik toch een keer proberen). Lekker en gezond gaan echt heel goed samen en de Lentekuur bewijst dat ook! Zo leuk om 21 nieuwe recepten te krijgen. Verandering van spijs doet eten, helemaal als het goed is voor je lijf.

Toch kan mijn gezonde eetgedrag ook zomaar omslaan. Als ik het druk heb bijvoorbeeld. Of als ik mij druk maak. Als de dingen van alledag me opslokken en ik vind dat ik getroost moet worden. Met iets lekkers, chocola bijvoorbeeld, mijn guilty pleasure. Maar ook friet, drop en koek zijn dan bijna onweerstaanbare verleiders.

De 80/20 regel

Natuurlijk mag ik dit lekkers af en toe best eten van mijzelf. En werd ik helemaal blij toen ik van de 80/20 regel hoorde: als je 80 procent lekker gezond eet, mag je 20 procent onbezorgd snacken. Daarmee zwaaide ik mijn schuldgevoel uit dat ik bij een patatje toch voelde kriebelen. Ik vind het soms alleen lastig om maat te houden en kan dan behoorlijk doorschieten. Waarna ik op een gegeven moment denk ‘Het maakt nou toch niks meer uit’. Terwijl ik dan eigenlijk het goede gevoel van de Lentekuur terug wil hebben.

Gelukkig komt dit doorschieten steeds minder voor. Ik denk omdat ik wat liever voor mijzelf ben geworden. Ik weet dat ik elk moment mijn gezonde eetpatroon weer kan oppakken. En dat ik dat ook altijd weer doe. Dat geeft rust. Als ik voel dat ik net te vaak iets ongezonds wil pakken, dan volg ik mijn beproefde uitstelstrategie en ga ik eerst iets anders doen. Dat is vaak al genoeg om het moment voorbij te laten gaan. Wat me ook helpt is om de kleuren, geuren en smaken van het gezonde lekkers uit de Lentekuur voor me te zien. Net zoals ik zelfs op een drukke werkdag het vakantiegevoel even helemaal kan terughalen: de geur van de zee, de zon op mijn huid en het zand tussen mijn tenen.

Tips voor 365 dagen per jaar Lentekuur

Positief denken dus. En gewoon gezond genieten. Dan heb je een Lentekuur in alle seizoenen.

Nog meer tips voor 365 dagen per jaar Lentekuur:

  1. Wees voorzichtig met producten waar je moeilijk vanaf kunt blijven
    Chocola bijvoorbeeld. Zo lekker, dat je ervan wilt blijven eten. En dat klopt ook wel, want bij het eten van chocolade komen endorfinen vrij, stofjes die je een lekker gevoel geven waardoor je er al snel meer van wilt eten dan goed voor je is. Kun je het niet bij één stukje chocola houden? Eet dan liever iets anders waar je ook van geniet.
  2. Eet de gezonde dingen die je lekker vindt en varieer
    Ben je fan van courgettes en champignons? Zet ze dan vaak op het menu, samen met andere gezonde ingrediënten. Van gezonde groenten kun je bijna niet te veel eten. Snuffel ook regelmatig in leuke kookboeken en kookwebsites voor nieuwe recepten. Dan eet je telkens verrassend lekker én kom je niet zo snel in de verleiding om te snacken.
  3. Luister naar je lichaam en zorg er goed voor
    Je gooit je auto toch ook niet vol met de verkeerde brandstof, waarom je lichaam dan wel? Eet gezond en je bruist van energie, zowel fysiek als mentaal. Zeg nou zelf, dat is toch veel fijner dan het vermoeide gevoel van te veel koolhydraten en suikers?!
  4. En last but not least: wat je niet in huis haalt, kun je ook niet eten ;-)

Linda-elzinga-profielfoto-245-

Linda

Linda Elzinga-Bol is tekstschrijver van beroep en levensgenieter van nature. Ze houdt van bewust leven, lekker en (meestal) gezond eten en bovenal van genieten.
www.tekstdiewerkt.nl

Meer lezen?

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 03-07-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >