Afvallen hoe doe je dat nou?

Deel 1: de juiste mindset

Voeding | Afvallen | Energie | Lekker in je vel!

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

De juiste mindset

Ken je dat? Je hebt besloten: morgen ga ik afvallen! De volgende dag is het dan zover, daar ga je! Dat strandlijf, het gaat je lukken, Doutzen Kroes here I come! Je begint rigoureus, laat alle lekkers staan, leeft op een slablaadje of wat je dan ook bedacht had. Maar de dag is nog niet voorbij, het laatste slablaadje achter je kiezen verdwenen of je krijgt een onbedwingbare trek. Voor je het weet staan je tanden in die Snickers. Poging mislukt. Ach dan kan dat toetje vanavond ook wel, en dat pak koekjes eet je ook maar op, immers dik was je toch al en nu ook nog een mislukkeling. Herkenbaar? De juiste mindset kan je maken of breken. Waarschijnlijk had je die Snickers helemaal niet gegeten als je niet het besluit had genomen af te gaan vallen. Je geest werkt namelijk af en toe net als een klein kind. Bij het geringste zuchtje dwang of moeten reageert hij stampvoetend en met flink wat weerstand. Onlangs zag ik een prachtige documentaire over voeding en obesitas die je kunt zien op YOUTUBE: Hungry For Change. Een prachtige documentaire over het belang van puur en onbewerkt eten. Hierin werd het volgende onderscheid gemaakt: Ik wil wat lekkers, maar ik mag het niet of ik mag wat lekkers, maar ik wil het niet. Lees deze zinnen twee, drie keer en laat de implicaties hiervan diep tot je doordringen. Voel je het verschil? In plaats van met je wilskracht je doel te bereiken, kan je je beter richten op een positieve mindset zonder dwang.

Afvallen? Wat is je doel?

Vaak staren we ons blind op de kilo’s, als je maar eenmaal afgevallen bent zal alles beter gaan. Maar wat dacht je ervan om in plaats van een cijfertje op de weegschaal je op je gezondheid te richten. Het leuke is namelijk zo dat als je een gezonde leefstijl hebt, je niet alleen het gewicht hebt wat bij jouw lichaam past. Maar ook dat je bruist van de energie, een stralende huid hebt,glanzend haar, wit oogwit, een positieve stemming en een gezond libido. Klinkt goed of niet? Wat zijn jouw gezondheidsdoelen die je wilt bereiken? Misschien is het wel zonder hijgen de trap oplopen of meer kunnen ravotten met je kinderen, eindelijk die mooie huid krijgen of je ingedutte seksleven een boost geven. Schrijf het op en lees het elke dag. Bij elke verleiding kun je tegen jezelf zeggen. Ik mag het wel, maar ik wil het niet. Nee, je wilt namelijk puntje puntje puntje en vul maar in wat jouw doelen zijn.

Verlaag Stress

Voordat ik in de volgende blogs verder inga op de voeding die je lichaam zal laten stralen van gezondheid, is het belangrijk onderliggende factoren die gewichtsverlies in de weg zitten, te tackelen. Naast de juiste mindset is een groot struikelblok stress. Ook al leven we in een moderne tijd, ons DNA bevindt zich nog in het stenen tijdperk. Wanneer er gevaar was moest je rennen, klimmen en klauteren anders werd je opgegeten. Was het gevaar verdwenen, dan daalde de stresshormonen in het lichaam snel. Tegenwoordig hebben we te maken met langdurige stress; de crisis die de media gretig blijft opkloppen, hypotheek, dagelijkse files, lawaai, luchtvervuiling en noem het maar op. Bij langdurige stress maakt je lichaam cortisol aan, wat er voor kan zorgen dat je gewicht vasthoudt, vooral op je buik. In plaats van dat wij klimmen, klauteren en wegrennen wanneer we stress hebben, zitten we uren achter ons bureau. En de auto brengt ons overal. Door de dagelijkse stress zijn we vaak ‘s avonds te moe om ons naar de sportschool te slepen of een wandelingetje te maken. Een eenvoudige manier om de stresshormonen in je lijf te verlagen is mediteren. En nee daar hoef je niet eenzaam voor op een bergtop in Tibet te gaan zitten, tenzij Brad Pitt naast je zit;-). Dagelijks 10 minuten gewoon gaan zitten met je ogen dicht en ademen, that’s all. Alle gedachten die langskomen laat je als wolkjes aan de lucht voorbij trekken. Het heerlijke van meditatie is dat je nou juist eens niets hoeft met alle gedachten en ideeën die zich opdringen. Telkens breng je jezelf terug naar je ademhaling. Hoe druk je ook bent, 10 minuten heb je altijd. Met de juiste mindset en een stressvrij lijf ben je al een heel eind op weg om je gezonde gewicht te verkrijgen. Volgende keer meer!

http://www.hungryforchange.tv/

Lees verder

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 11-10-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >