Afvallen, hoe doe je dat nou?

Deel 3: vetten

Voeding | Afvallen | Spijsvertering

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Is vet slecht?

Sinds de jaren tachtig is vet behoorlijk in de ban gedaan. Zo zou je er dik van worden en kreeg je hart- en vaatziekten op de koop toe. Cholesterol was het slechtste jongetje van de klas. De voedingsindustrie speelde hier op in en bracht allerlei light margarines en cholesterolverlagende bakboters op de markt. Ook veel andere producten werden als vetvrij gepromoot. Wat er niet bij gezegd werd, is dat het vet in deze producten vaak vervangen werd door suikers om het toch smakelijk te maken.

Zoveel meningen over vetten

Toch worden we maar dikker en dikker en obesitas is een ware epidemie aan het worden. Over gezonde voeding zijn er zoveel verschillende opvattingen en onderzoeken die elkaar dikwijls tegen spreken. Vaak is het niet zwart -wit, eerder tja vijftig tinten grijs misschien? Ik ben van mening dat puur en onbewerkt eten wat je voornamelijk zelf klaarmaakt je een heel eind op weg helpt om slank te worden en te zijn. Producten met ingrediënten die je haast niet kan uitspreken zijn vaak niet gezond. En hoe het ons ook door de reclame wordt voorgespiegeld, de meeste cruesli's, ontbijtgranen en tussendoortjes maken je niet slank maar dik! Ze zitten boordevol suikers die ze zo knapperig en lekker maken.

Functies van vet

Doordat vet zo lang in het verdomhoekje heeft gestaan, zou je bijna vergeten dat je lichaam de juiste vetten ook gewoon nodig heeft. Vet heeft heel belangrijke functies in je lichaam. Wist je bijvoorbeeld dat je hersenen voor bijna 60% uit vetzuren zijn opgebouwd die lijken op vetten die in vette vis zitten? Ook het membraan of velletje om alle cellen in je lichaam bestaat uit vet. En het aantal cellen in je lichaam met zo'n velletje, dat zijn nogal wat teveel nullen om hier te vermelden. Vet heb je ook nodig om hormonen aan te maken en ze spelen een rol in het geven van een juiste reactie van je immuunsysteem. Heel belangrijk allemaal. Dus hoog tijd dat arme vet nog een kans te geven.

Kokosolie

Zo kan kokosolie je juist helpen bij het afvallen. Dit geweldige vet is heel makkelijk te verteren door je lichaam. In tegenstelling tot andere vetten, heeft het geen gal nodig om opgenomen te worden. Het levert direct energie en werkt heel verzadigend. Bovendien versnelt het je stofwisseling aanzienlijk. Ik raad je aan om in kokosolie te bakken en braden. Ook kun je er perfect in frituren. Omdat het een verzadigd vet is, kan het op hoge temperaturen verhit worden, zonder transvetten te vormen. Tussen de maaltijden door kun je een schepje kokosolie zo uit de pot nemen, doe je dit 3x per dag dan zul je zien dat je geen hongerbuien meer hebt. Kies wel voor de biologische Extra Virgin-variant in glas. Vet wat in plastic verpakt zit, kan schadelijke stoffen uit het plastic opnemen. Nu ook te koop in de A.Vogel-webwinkel: Royal Green kokosolie! Ook roomboter is met mate helemaal prima. Het bevat goede vitaminen en is minimaal bewerkt. Dat verzadigd vet slecht voor je is en dat je het moet mijden als die irritante buurvrouw waar je een hekel aan hebt, is wat achterhaald. Ook verzadigd vet heb je in de juiste hoeveelheden nodig.

Vetwijzer

Kies bij bakken en braden voor kokosolie of roomboter. Voor over de salade kun je kiezen voor een keur aan heerlijke oliën zoals: olijfolie, pompoenpitolie, hazelnootolie, macadamia-olie, walnootolie, lijnzaadolie. Eet ook regelmatig vette vis zoals: haring, zalm, makreel en sardines, deze leveren omega 3 vetzuren. Het gebruik van zonnebloemolie en pinda-olie raad ik af. Ook chips en koekjes die gemaakt zijn met plantaardige oliën bevatten veel transvetzuren, deze worden ook wel aangeduid als: geharde vetten. Kom je dit tegen op verpakkingen, wees dan op je hoede. Het zal je verbazen hoeveel ogenschijnlijk gezonde producten dit soort vetten bevat. Nu ook te koop in de A.Vogel-webwinkel: Royal Green kokosolie!

Margarine is plastic

Alle margarines en bak- en braadproducten zie ik als plastic! Hoe mooi de claims op de verpakkingen ook zijn, doordat de vetten in deze producten zo bewerkt zijn, verandert de structuur ervan. Hierdoor kan het lichaam het moeilijk gebruiken en werkt het juist averechts. Vermijden dus. Dus grijp die pot kokosolie en neem een flinke hap het zal je goed doen! Volgende keer een aantal voorbeeld ontbijten, zodat je de dag goed kan starten.

Lees verder

Vergroot uw kennis Doe de kennisquiz Doe de kennisquiz

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 11-10-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >