Aanhoudende vermoeidheid bij artrose: 11 tips

Ogen dicht en slapen maar?

Lifestyle | Spieren en gewrichten

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Hoewel de meest voorkomende klacht bij artrose pijn en stijfheid in het gewricht is, hebben mensen met artrose vaak ook last van aanhoudende vermoeidheid. Bijna de helft geeft aan dat zij 'serieuze vermoeidheid' ervaren. Veel, toch?

Vermoeidheid en artrose

Die vermoeidheid wordt vaak veroorzaakt door pijn. Als je 's avonds pijn hebt, val je waarschijnlijk niet lekker in slaap. Heb je meerdere keren een slechte nachtrust, dan ligt vermoeidheid op de loer. Zo kun je makkelijk in een vicieuze cirkel terecht komen van vermoeidheid. Pijn kan er ook voor zorgen dat je minder gaat bewegen, terwijl bewegen je juist energie geeft. En zo kun je over je hele levensstijl dingen aanwijzen die duiden op een relatie tussen pijn en vermoeidheid.

De hamvraag: hoe verminder je vermoeidheid bij artrose? In veel gevallen zal dat zijn door de pijn te verlichten, maar soms ook door je lichaam te leren kennen of je mindset onder de loep te nemen. We geven je tips bij aanhoudende vermoeidheid en zoomen eerst in op de nachtrust, omdat die erg belangrijk is.

Goed slapen met artrose

Een goede nachtrust is van levensbelang. Zeg nou zelf, niets fijner dan het laten dichtvallen van je oogleden en het resetten van je brein. Een paar uur niets. Even ontspannen. Hoe vervelend is het dan als dit niet lukt? Je blijft woelen, draaien en pijn voelen. Wat kun je doen?

6 tips om goed te slapen

 • leg een kussen tussen je knieën om de pijn te verlichten;
 • investeer in een extra glad hoeslaken. Omdraaien wordt hierdoor misschien minder pijnlijk;
 • plaats een rekje boven je voeten waar het hoeslaken op kan leunen. Zo raakt het hoeslaken je voeten en knieën niet aan;
 • beweeg rustig terwijl je in bed ligt, zonder druk. Zo krijg je de bloedsomloop op gang en dit kan helpen om stuwingen te verminderen;
 • schaf een goed matras aan, eentje die al je gewrichten ondersteunt. In de medische zorg zijn bijvoorbeeld matrassen ontwikkeld om doorligklachten te voorkomen. Deze matrassen, vaak van traagschuim, verminderen de druk op je lichaam en zijn daardoor ook geschikt voor mensen met artrose;
 • neem je bed eens onder de loep. Kom je in de ochtend moeilijk uit bed, dan kan het zijn dat je bed te laag is. De ideale instaphoogte is persoonlijk en afhankelijk van je eigen lichaamslengte, maar een hoogte rond de 60 tot 70 centimeter wordt vaak als comfortabel ervaren. Verhoog je bed eventueel met klossen (verstelbare bedverhogers) of schaf een seniorenbed aan.

Wat kun je nog meer doen?

Dat een goede nachtrust een belangrijk wapen tegen vermoeidheid is, mag duidelijk zijn. Maar daar houdt het niet bij op. We geven nog wat tips die aanhoudende vermoeidheid bij artrose kunnen verminderen, soms door de pijn te laten afnemen:

 • gebruik warme of koude kompressen bij pijnlijke, gezwollen of stijve gewrichten. Het kan de tip zijn om pijn te verlichten en daarmee vermoeidheid te verminderen;
 • gebruik hulpmiddelen om taken te verlichten, zoals grijpers, speciale bad- en douchestoelen en aankleedstokken. Deze hulpmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je minder snel moe wordt, omdat je minder energie verspilt;
 • volg een gevarieerd en volwaardig voedingspatroon waar je energie van krijgt. Zorg voor een menu waar groente bovenaan staat, maar vergeet ook de koolhydraten (volkorenbrood, pasta, rijst), gezonde vetten (avocado, noten) en eiwitten (kwark, kaas) niet;
 • blijf actief. Beweeg dagelijks minimaal 30 minuten. Uit diverse onderzoeken blijkt dat yoga een effectieve oefentherapie kan zijn voor mensen met artrose. De ontspannende bewegingsvorm heeft een positieve invloed op pijn en stijfheid. Heb je veel pijn of een gebrek aan spierkracht? Dan kun je de oefeningen ook op/met een stoel uitvoeren, ook wel stoelyoga genoemd. Online kun je vinden waar stoelyoga-lessen worden gegeven. Ook op Youtube zijn diverse video's te vinden met oefeningen;
 • let op je mindset. Piekeren, negatieve gedachten en stress zijn triggers voor vermoeidheid. Je hersenen raken overvol en slurpen energie. Hierdoor houd je bijna geen energie over. Misschien helpt het om je negatieve gedachten op te schrijven en ze te analyseren. Waarom heb je deze gedachten? Komen deze gedachten vaker terug? Hoe kun je ze omzetten in een positieve gedachte?

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 08-01-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >