Aambeien tijdens of na de zwangerschap?

Tips en behandeling

Wat zijn aambeien eigenlijk?

Aambeien zijn gezwollen (uitgezakte) bloedvaten ter hoogte van de sluitspieren van de anus. Gek genoeg heeft iedereen aambeien. Het zijn namelijk zwellichamen om de anus lucht- en lekdicht af te sluiten. Maar, wanneer het normale aambeiweefsel zodanig gezwollen en geïrriteerd is dat het klachten veroorzaakt, spreken we van aambeien zoals we die in de volksmond kennen.

Waarom heb ik last van aambeien tijdens mijn zwangerschap?

Het is heel normaal om tijdens je zwangerschap last te hebben van aambeien. Wanneer de baby in je buik groeit, oefent hij of zij namelijk druk uit op je ingewanden, inclusief het uiteinde van je darmen. Daarnaast spelen ook de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap een rol bij de ontwikkeling van aambeien. Ze kunnen er voor zorgen dat je aderen opzwellen. Hierdoor krijgt naar schatting 70% van de zwangere vrouwen last van aambeien tijdens het tweede deel van de zwangerschap.

Aambeien na de bevalling

Veel vrouwen krijgen net na de bevalling last van aambeien. De oorzaak? Je aders komen onder enorm druk te staan tijdens met name het persen. Er is echter goed nieuws: zwangerschapsaambeien verdwijnen meestal vanzelf enkele weken na de geboorte van je baby. Maandenlang met dit vervelende probleem rondlopen is geen pretje. Het is dan ook aan te raden om je aambeien te behandelen.

Handige tips tegen aambeien

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen! Wil je het risico op aambeien tijdens je zwangerschap verkleinen, lees dan de volgende tips (en nog beter, doe er wat mee!):

  • drink veel water, minimaal anderhalve liter per dag;
  • begin de dag met een lauw glas water;
  • eet veel vezels uit groenten en fruit;
  • houd je ontlasting niet op;
  • zorg voor een goede toilethouding;
  • beweeg zo veel je kunt.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 07-08-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >