Vakantiestress? 3 tips om relaxed op vakantie te gaan

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Als je worstelt met vakantiestress ben je zeker niet de enige. Voordat je eenmaal op weg bent en goed en wel in het vliegtuig of de auto zit naar je vakantiebestemming, heb je al het nodige werk achter de rug.

Wikken en wegen over de vakantiebestemming, je koffer inpakken, last minute paspoorten zoeken, je reisapotheek compleet maken, nog snel even muggenspul en zonnebrandcrème halen en oh ja, wie zorgt er voor je huisdier en de planten? En in een vies huis thuiskomen is ook zo wat, dus hup je doet ook nog even een grote schoonmaak. En dan vertrek je vaak ook nog meteen de dag nadat je vrij bent van je werk en daar de laatste dingen hebt afgehandeld. Niet gek dat je stress hebt.

De onderstaande drie tips helpen je een eindje op weg, zodat je uitgerust en ontspannen van je vakantie kunt genieten.

Vakantiestress tip 1: begin op tijd

Begin op tijd met je voorbereidingen, het is een inkopper van jewelste maar echt, deze tip is goud waard omdat je daarmee zoveel last minute irritatie weg neemt. Voordat je op vakantie gaat is er zoveel om te regelen en als je daar niet twee dagen van tevoren mee begint maar twee weken van tevoren dan zal je moeiteloos op reis kunnen. Zet je koffer alvast klaar want er zijn heel veel spullen die je alvast kunt inpakken: badhanddoeken, zwemkleding, ondergoed, sokken, slippers, zomerkleding. En die reisapotheek en handige kleine shampoo- en douchegelflesjes kun je ook ruim van tevoren klaarleggen. Doordat de koffer al klaarstaat kom je meteen in de vakantiestemming.

Ook je reisverzekering, wie er op je huis past en bepaalde schoonmaakklussen in huis kun je in de week voor je vakantie al regelen. Op internet kun je ook allerlei handige lijstjes vinden over wat je wel en niet mee moet nemen op vakantie. Een voorbereid mens telt voor twee. Idealiter is het ook heel fijn als je eerst een paar dagen thuis bent om af te kicken van je werk en dan pas op reis te gaan. De knop gaat nou eenmaal niet zomaar om en het duurt vaak drie a vier dagen tot het zalige besef tot je doordringt dat je echt even niets hoeft. Plan ook een paar dagen thuis na je vakantie, zodat je niet vers uit het vliegtuig weer aan je bureau hoeft te zitten.

Vakantiestress tip 2: laat je perfectionisme varen

Op tijd beginnen om je vakantie voor te bereiden is natuurlijk prachtig en dat zal je een hoop stress schelen, vandaar dat we met die tip beginnen.  Maar soms lukt dat nou niet eenmaal en zit je huizenhoog in het werk en/of andere zaken. Je helpt jezelf dan niet om alles perfect te willen achterlaten of regelen. Vaak willen we als mensen overal controle over hebben en pas als we alles geregeld hebben en er bovenop zitten kunnen we ontspannen. Maar in de realiteit werkt het nou eenmaal niet altijd zo, hoe meer je het idee dat alles perfect moet zijn kunt loslaten hoe meer je kunt ontspannen.

Dus je hebt geen tijd gehad om nog je huis tot in de puntjes schoon te maken? Hoe erg is dat? Let it go. Je propt op de ochtend van vertrek nog van alles in je koffer en vergeet de helft? Let it go, op je bestemming hebben ze ook winkels. Dus je bent chagrijnig en snibbig en totaal niet ontspannen als je vertrekt? Het zei zo, hoe meer je het laat hoe sneller het overwaait. Wees niet te streng voor jezelf en geef je innerlijke criticus ook een welverdiende vakantie.

Vakantiestress tip 3: oefen in niets doen

Niets doen? Dat is toch de bedoeling van de vakantie? Nou dat valt nog te bezien, want amper aangekomen op je vakantiebestemming moet de omgeving al driftig verkend worden. Is het strand in de buurt? Wat is er allemaal te doen in het hotel? Waar gaan we eten vanavond? Ook de rest van de vakantie wil je vaak allerlei bezienswaardigheden bezoeken en van alles ondernemen, want je bent er nu eenmaal en het is toch zonde om helemaal niets te doen?

Over het algemeen hebben de meeste mensen een hoog arbeidsethos, we zijn het helemaal niet meer gewend om gewoon eens een of twee dagen compleet aan te lummelen; een beetje hangen, slapen en van seconde tot seconde volgen waar je echt zin in hebt. Dat voelt vaak heel onnatuurlijk en lui, zeker op vakantie, want hoe worden de facebook en Instagram accounts anders gevuld met fantastische beelden van je vakantie? Ook heb je met je reisgezelschap te maken die allemaal een eigen ritme en willetje hebben. Toch is het de kunst om jezelf echt vrijaf te geven van al het moeten. Volg je instincten, misschien wil je wel de hele dag slapen geef daar dan aan toe en ook als je juist wil bewegen en lekker actief wil zijn, geef daar dan aan toe. Het gaat erom dat je jezelf echt toestaat niets te moeten.

Lees ook dit blog over hoe je makkelijker kunt ontspannen

Of schrijf je in voor de ontspanningscoach, dan krijg je nog meer handige tips om je lichaam en geest te ontspannen.

Laatste wijziging op deze pagina: 19-09-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >