Jij in de overgang, je kind in de pubertijd

Hoe ga je met je puber om? 5 tips!

Overgang

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

1. Ga de strijd aan, maar speel het wel eerlijk

Heb je steeds knallende ruzie met je puber? Vliegen de verwijten over en weer langs je oren? Probeer het dan eens op de volgende manier aan te pakken. Ruzie niet om het gevecht te winnen wie er nu gelijk heeft, maar probeer te ontdekken waarom je puber A zegt en jij B. Gebruik hierbij zinnen als: ‘ik voel me verdrietig als jij dit zegt’ of ‘ik krijg het gevoel dat je niet naar me luistert’ in plaats van: ‘jij bent ook altijd zo gevoelloos’ of ‘jij luistert ook nooit hè’. Hierdoor leg je geen verwijten bij je kind en wordt jullie discussie geen knallende ruzie.  

2. Vraag om begrip

Vertel je zoon of dochter wat jij doormaakt nu je in de overgang zit en wat dit met je doet. Door hem of haar deelgenoot te maken van jouw gevoelens en worstelingen, zorg je voor meer begrip. Het is belangrijk om dit op een rustig moment eens met elkaar te bespreken, want pubers….tja die zijn vooral met zichzelf bezig in deze periode. Ze zijn zich erg bewust van zichzelf; hoe ze zich gedragen en hoe ze eruit zien. Dit slokt hun empathisch vermogen op. Hierdoor hebben ze vaak geen oog meer voor andermans gevoelens en behoeften.

3. Laat elkaar vrij 

Jij zit in een fase waarin je meer behoefte hebt om dingen voor jezelf te doen. Jouw kind wil zich op zijn beurt graag losmaken van zijn ouders. Het test zijn grenzen (en die van jou!) en wil zijn eigen pad ontdekken. Dit kan nogal botsen en je aandacht behoorlijk opslokken. A omdat hij of zij dingen doet die jij niet ziet zitten (een tongpiercing willen, stiekem roken of te laat thuiskomen) en B omdat je gewoon dit ‘gedoe’ niet aan je hoofd wilt hebben op dit moment. Onze tip? Stel tot op zekere hoogte grenzen, maar laat elkaar daarbuiten vooral los. Maak duidelijke afspraken wat wel en niet kan en mag en vertrouw erop dat je kind ook zelf de wereld kan ontdekken. Dat hij hierdoor wel eens de fout in kan gaan? Tja, van vallen en opstaan leert hij alleen maar.

4. Voel je niet beledigd

Pubers kunnen nogal ongevoelig en hard uit de hoek komen. Ze vinden het heerlijk om tegendraads te zijn en vinden dat hun mening de beste is. Het kan dan hard aankomen als je te horen krijgt ‘het maakt me geen bal uit wat jij vindt’. Denk maar zo: het is een fase. Daarnaast is de tijd dat je om drie uur met koekjes en thee klaar zat om alle schoolverhalen aan te horen voorbij. Het antwoord op de vraag: ‘hoe was het op school?’ komt vaak niet verder dan: ‘Oké.’ Vraag je vervolgens: ‘wat heb je allemaal gedaan?’ Dan is het enige wat je terugkrijgt een ongeïnteresseerd ‘weet ik veel’ of ‘niets boeiends’. Accepteer dit. Ze willen je niet alles meer vertellen. Er zal genoeg zijn gebeurd, maar dit willen ze gewoon niet met jou delen. Ze bouwen nu aan de band met vrienden en zoeken hun feedback bij leeftijdsgenoten. En als je eerlijk bent: doe jij dat ook niet met jouw vrienden en leeftijdsgenoten? 

5. Uit regelmatig je waardering

Het kan donderen en knallen in huis, maar je puber doet heus wel wat dingen goed. Probeer dit ook te zien. En als je het ziet, zeg het hem of haar gewoon! Het kan iets heel simpels zijn: ‘dat heb je slim gezegd’ of ‘wat lief dat je dit voor je vriendin hebt gedaan’. Je hoeft er verder geen tekst of uitleg bij te geven. Gewoon dit terloopse compliment is al voldoende om hem of haar even te doen stralen (al zul je vaak alleen zien dat ze hun schouders ophalen. Maar diep van binnen…;-)).

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 05-10-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >