Waarom word je verkouden of grieperig in de herfst?

Zo weet je het verschil tussen griep en verkoudheid

Verkoudheid | Weerstand

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Tot voor kort reisde ik veel met het openbaar vervoer en ik hoefde niet eens naar buiten te kijken en de kale bomen te zien om te weten dat het herfst was. Nee dat hoorde ik door het hoesten en proesten van de mensen om me heen. Snotneuzen die veelvuldig werden opgehaald een symfonie van niezende mensen en verkoudheden in alle stadia kwamen voorbij. Ik was altijd blij als ik zo snel mogelijk weer de frisse lucht in kon, weg van al die rondwarende virussen.

Warm, droog en vol

Die volle treincoupé is een mooi voorbeeld om aan te geven waarom we juist in de herfst vatbaarder zijn voor verkoudheidsvirussen en er zelfs een griepgolf kan ontstaan. Zo'n coupé heeft namelijk precies de omstandigheden die ervoor zorgen dat virussen goed kunnen overleven. Je zit er dicht op elkaar met de ramen potdicht, terwijl de verwarming op volle toeren loeit. De lucht wordt daardoor veel droger en laat dan nou net zijn wat virussen lekker vinden; ze kunnen zich daardoor makkelijker verspreiden. Onze slijmvliezen worden daarentegen door die droge lucht juist vatbaarder voor die virussen, 1 en 1 is twee dus.

Vieze deurknoppen

Verkoudheidsvirussen en griepvirussen houden zich schuil in druppeltjes snot, slijm en speeksel. En die druppeltjes weten zich op allerlei manieren razendsnel te verspreiden; we hebben allemaal weleens in de nevel laag van een enthousiaste spreker gestaan (ieuw).
Door hoesten en niezen worden deze slijmdruppeltjes ook in grote aantallen verspreid. Vandaar dat je moeder altijd streng zei: 'hand voor je mond". Maar eigenlijk is dat geen goed advies, beter kun je in de holte van je elleboog hoesten of niezen, want die hand houdt maar een klein deel tegen.
Met die hand vol virussen raak je ook nog eens van alles aan: van deurknoppen, handen van andere mensen tot je telefoon.
Virussen zijn taaie rakkers die wel drie uur lang blijven leven. Ze gaan dus van hand tot deurknop en verhuizen net zo snel mee naar de volgende hand. Je gezicht raak je vervolgens met je handen wel duizenden keren per dag aan. Een koud kunstje voor die virussen om daardoor op de slijmvliezen van je mond, neus of ogen terecht te komen. En hopsa, voordat je het weet heb je wat onder de leden.

Verkoudheid of griepverschijnselen?

Als je wat onder de leden hebt bel je al snel je baas met de mededeling dat je griep hebt. Maar tussen griepverschijnselen en een fikse verkoudheid zit wel een verschil. De belangrijkste griepsymptomen zijn; koude rillingen, keelpijn, hoofdpijn en spierpijn in je hele lichaam. Deze symptomen komen vaak in een heel korte tijd opzetten. Je wilt en kunt dan niets liever dan zo snel mogelijk naar bed gaan. Ook al zou je het willen, tv kijken of lezen, daar ben je te beroerd voor. Zo lig je met griep al snel een week lang als een uitgeknepen vaatdoekje in je bed.

Verkoudheidsverschijnselen

Bij een fikse verkoudheid heb je ook een aantal symptomen die gelijk zijn aan de griep zoals: een snotneus, hoesten, niezen en een algemeen gevoel van misère. Maar vaak kun je nog wel functioneren met een verkoudheid, de symptomen komen ook geleidelijk opzetten en je hebt geen koorts. Maar toch beide zijn geen pretje! Daarom hebben we alles rondom griep en verkoudheid voor je op een rijtje gezet in deze griep en verkoudheidsspecial. Zo kom je deze herfst beslagen ten ijs!

Meer griep-blogs

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 12-07-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang 7 dagen gratis e-mails met tips van griepcoach Marcel

tip

Ontvang gratis grieptips van griepcoach Marcel

Inschrijven >>