Goede voornemens? Begin nu!

Lifestyle

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Kies de juiste voornemens

De aantrekkingskracht van een nieuw begin is enorm, het is als onder een frisgewassen dekbed stappen, de bezem erdoor, out with the old in with the new. Wacht maar af wereld want in 2017 ben ik sterker, slanker, rookvrijer en gezonder dan ooit denk je, en je ziet jezelf al shinen. En ook al zijn je voornemens de eerste weken van januari sterk en houd je moedig vol, vaak sluipt er begin februari al de klad in.

Onhaalbare doelen

Het probleem met goede voornemens dat we vaak onhaalbare doelen stellen, waarvan we eigenlijk bij voorbaat al weten dat we het niet zullen halen, maar helemaal niks beslissen voelt ook niet letterlijk, je gedrag zit je toch niet helemaal lekker. Het is krachtig om goede voornemens te maken, maar het kan geen kwaad je voornemens wat beter te onderzoeken en er langer bij stil te staan; dan bijvoorbeeld het algemene: ik ga in 2017 gezonder leven. Vaak zit er namelijk onder het gedrag wat niet per se goed voor je, zoals ongezond eten of roken een oorzaak. Het is veel krachtiger je goede voornemen op de oorzaak te richten, dan heb je de meeste kans dat je daarna bijna als vanzelf gezonder gaat eten, of stopt met roken omdat je er geen behoefte meer aan hebt.

Voornemens gestoeld op de kern van de zaak

Een voorbeeld: Je wilt gezonder gaan leven en afvallen, tot nu toe besteedde je niet al te veel aandacht aan je eten want; je maakt lange dagen, hebt stress op je werk en je relatie loopt momenteel ook niet echt lekker. Zo nu is het mijn tijd denk je, als je avond aan avond verwikkeld in een Netflix marathon chips en koekjes wegwerkt. Dat geeft wel even ontspanning, maar de volgende voel je je daardoor niet optimaal.
Als je maar gezonder zou eten en slanker zou zijn, denk je, dan zou je vast lekkerder in je vel zitten, waardoor de stress op je werk en in je relatie ook zou verminderen. En ja, tuurlijk voel je je beter en krachtiger als je gezond leeft, maar je zou in deze situatie beter het voornemen kunnen hebben om je stress aan te pakken. Bijvoorbeeld door uit te vinden hoe jij het beste ontspant en oplaadt los van bank en tv.

Misschien betekent dat wel dat als je uit je werk komt, je eerst gaat douchen en even 20 minuten gaat liggen, voordat je je in het avondprogramma van eten koken, wassen, opruimen et cetera begeeft.
Misschien betekent het dat je een abonnement op de bibliotheek neemt, omdat je eigenlijk heel erg van lezen houdt.
Misschien betekent het wel dat je alle boodschappen van de week in 1x haalt, zodat je een beter idee hebt van wat er in huis is en je niet steeds in de supermarkt in de verleiding komt alle lekkers mee te nemen. Of misschien betekent het dat je je opgeeft voor yogalessen om beter contact te maken met je lichaam en ademhaling.
Van het een komt dan het ander en doordat je beter voor jezelf gaat zorgen en het onderliggende probleem van stress aanpakt, komt er ruimte om weer een volgende stapje te zetten en bijvoorbeeld weer beter te gaan kijken naar je voeding. Dus, maak eerst een lijstje met je goede voornemens, en ga ze dan nog eens langs. Waarom rook je eigenlijk? Of waarom drink je regelmatig, wat betekent dat snoepen voor je en wanneer doe je het? Kun je bedenken wat de onderliggende oorzaak of behoefte is? Maak vervolgens daar een voornemen van.

Kaizen en de kunst van het olifant eten

En als je dan een goed voornemen hebt gemaakt, deel dit dan op in kleine haalbare stapjes. Deel het zelfs op in ministapjes. De Japanners hebben hier een mooie term voor namelijk: Kaizen. Het houdt in dat je elke dag met hele kleine aanpassingen werkt aan zelfverbetering. Stel je voor dat je elke dag 0.1 procent zou verbeteren op het gebied wat je verkozen hebt, moet je zien wat dat voor een verandering in een maand geeft, laat staan een heel jaar. Dus niet je hele dieet omgooien, maar eerst elke dag een beetje meer groente eten, daar voeg je dan telkens weer een stapje aan toe, bijvoorbeeld een wandelingetje in de lunchpauze, een uurtje eerder naar bed gaan. Mijn zus zei tegen mij toen ik een heel groot project voor me had liggen: Hoe eet je een olifant? In kleine stukjes…Je begint dus gewoon bij het staartje en elke dag een hapje meer, zo komt dat bakbeest wel op.

Begin nu!

En last but not least, begin nu vandaag nog met je goede voornemen in de praktijk te brengen! Het get wat ongezellig denk je, de feestdagen komen er toch aan, laat me nou nog even… vul zelf weer in. Maar vertrouw me het is veel krachtiger om al ruim voor nieuwjaar je aan je voornemen te houden, zo ga je pas echt krachtig het nieuwe jaar in. Bedenk je dat op al die momenten waar je het misschien lastig gaat hebben, zoals op een feestje, en bij alle lekkere hapjes met kerst, er in het dagelijks leven ook zijn. Je kunt maar beter al door een paar van die moeilijke momenten heen zijn gegaan.

Dat is ook het krachtige aan de campagne van Stoptober, waarin je wordt aangezet om te stoppen met roken in Oktober. Als je dat doet dan heb je tegen de tijd dat het nieuwjaar is al 3 maanden niet gerookt. Flinke jongen die dan nog gaat beginnen. Dus ik zou zeggen aan de slag! Formuleer een mooi, goed gefundeerd voornemen voor jezelf en begin er stapje voor stapje met de methode van Kaizen meteen mee.

Succes!

Blogster Hetty

Als natuurgeneeskundig en orthomoleculair therapeut ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik schrijf voor A.Vogel en ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 22-06-2017

Heeft u een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

U kunt bij ons terecht voor al uw vragen over de uw gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of uw bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Gratis boek Vullen of Voeden bij bestelling > €20

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >