6 x verrassende overgangsverschijnselen

Overgang | Overgangsklachten

barbara Kuiper

Barbara Kuiper
WhatsApp je vraag

Bij sommige overgangsverschijnselen weet je direct dat je in de overgang zit, maar er zijn er ook een aantal waarbij je het misschien niet direct verwacht. Er zijn namelijk genoeg symptomen waarbij je niet direct (wilt) denken aan de overgang. Daarom hebben wij de 6 meest verrassende overgangsverschijnselen voor je op een rij gezet.

6 x verrassende overgangsverschijnselen

1. Allergieën

Tijdens de overgang kunnen vrouwen ineens last krijgen van allergieën waar ze daarvoor geen last van hadden. Dit is mogelijk door de verandering in de hormonen. Met name hooikoorts, astma en eczeem zijn bekende allergieën waar vrouwen mee te kampen krijgen.

2. Reukzin

Van de één op de andere dag kun je ineens niet meer tegen een bepaalde geur, waarvan je daarvoor geen last had. Zelfs alledaagse geuren als koffie kunnen je tegen gaan staan. Door de hormonale veranderingen tijdens de overgang kun je beter ruiken, kun je gevoeliger worden en beleef je de geuren anders dan voorheen.

3. Lichaamsgeur

Naast dat je geuren anders gaat beleven kan het ook zijn dat je lichaamsgeur verandert. Dit kan te maken hebben met de verhoogde transpiratie tijdens de overgang, maar je lichaamsgeur kan ook veranderen door de verandering die in je hormonen plaatsvindt.

4. Smaakbeleving

Dat je trek krijgt in ander eten door de verandering in je hormoonhuishouding is bekend. De bekende augurk tijdens de zwangerschap en de hunkering naar chocola tijdens de menstruatie zijn goede voorbeelden hiervan. Ook tijdens de overgang verandert je hormoonhuishouding en daarmee je smaakbeleving. Net als je reukzin kun je gevoeliger voor smaken worden. Daarnaast hebben vrouwen in de overgang vaak te maken met vermindering van de speekselvorming. Speeksel heb je nodig om voedsel op te lossen en dus smaken te proeven.

5. Lagere stem

De stembanden worden minder soepel tijdens de overgang. Dit komt doordat het lichaam minder oestrogeen en progesteron aanmaakt. Opmerkelijk is dat de iets stevigere vrouwen hier minder last van hebben. Dit komt omdat de productie van oestrogeen in de vetcellen plaatsvindt, in deze cellen wordt het mannelijke hormoon omgezet in vrouwelijke hormonen.

6. Draagkracht

Veel vrouwen willen ook in de overgang gewoon doorgaan met leven zoals ze daarvoor deden. Dat is zeker mogelijk als je draagkracht groot genoeg is om je draaglast te dragen. Maar door innerlijke stress in de overgang kunnen beiden uit balans raken waardoor je minder aankan en je daadkracht verliest. Dit heeft te maken met het stresshormoon dat we aanmaken.

Kortom: onze veranderende hormoonhuishouding is de schuldige. Heb jij ook één van de bovenstaande overgangsverschijnselen?

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 14-11-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >