6 tips voor een sterke weerstand als moeder

Hoe komen Kelly, Kim en Elise fit door de griepperiode?

Lifestyle | Lekker in je vel!

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

Wist je bijvoorbeeld dat kleine kinderen wel 10x per jaar verkouden kunnen worden? En dat jij – mede door de gebroken nachten – meer kans hebt om deze virussen mee te pikken? Daarnaast heb je als moeder veel meer direct contact. Want ja, natuurlijk knuffel jij je zieke kind en veeg je zijn snottebellen af.

Maar tijd om zelf ziek te zijn... dat heb je als moeder niet. De kinderen gaan voor en de planning gaat door. Zaak dus om aan de weerstand te werken om de kans op griep en verkoudheid zo klein mogelijk te maken. Hoe je dat kunt doen? We vroegen het aan onze eigen gezondheidsdeskundige Hetty en drie ervaringsdeskundigen: moeders Elise, Kim en Kelly. Deze moeders zijn bekend van hun blog, Instagram of Youtubekanaal, waar ze andere vrouwen inspireren met hun persoonlijke verhalen over hun moederschap.

6 tips voor een sterke weerstand als moeder

 

1. Hygiëne on point

Kelly CaresseKelly: "Met drie kleine kinderen in huis, vind ik het best lastig om alles goed schoon te houden. Helemaal als ze niet helemaal fit zijn. De snottebellen worden afgeveegd aan de trui, de bank, het speelgoed, aan MIJN broek enzovoort. Toch is het verstandig om altijd goed de handen te wassen met water en zeep. Met name als je van de wc komt, het eten gaat bereiden of je kindje hebt verschoond. Niet even vlug, maar zo'n 15 seconden onder stromend water. Maak ook plekken die vaak aangepakt worden, maak ik vaker schoon. Denk aan deurklinken, trapleuningen, speelgoed en lichtknoppen."

2. Gezond eten was nog nooit zo belangrijk

Hetty: "Als jonge moeder sta je na je bevalling eigenlijk al 0-1 achter. Je hebt net een enorme prestatie geleverd waarvan je moet herstellen en je hebt ineens een kindje dat compleet van jou afhankelijk is. Gezonde voeding schiet er dan vaak bij in. Een patatje is bij tijd- en energiegebrek makkelijker besteld dan het maken van een groentestoof. Toch is gezonde voeding erg belangrijk om de weerstand op peil te houden. Helemaal nu! Probeer echt om minimaal 300 gram groente te eten, 2 stuks fruit en lekker te variëren met peulvruchten, noten, vis en volle granen. Onthoud: het hoeft geen culinair hoogstandje te zijn, als het maar gezond is. Hou het lekker praktisch: maak bijvoorbeeld een grote pan soep met verse ingrediënten en vries deze in."

3. Vergeet niet te drinken!

Kim: "Hoe vaak ik wel niet denk in de loop van de dag: heb ik wel eens gedronken? Niet dus! Het is niet goed, ik weet het. Want water drinken is juist belangrijk om allerlei processen in je lichaam goed te laten verlopen. Denk bijvoorbeeld aan het transporteren van afvalstoffen, het functioneren van je organen en je energie. Toch schiet het er vaak bij in, terwijl je eigenlijk minimaal 2 liter per dag nodig hebt. Het liefst gewoon puur water of kruidenthee. De tip die ik tegenwoordig toepas: zet een kan water met verse citroen neer bij je bureau of op de keukentafel en zorg dat deze aan het einde van de dag leeg is."

4. Slaap voldoende (hoe onmogelijk het ook klinkt)

Elise Joanne: "Voldoende slaap als moeder... Hoe dan? Maar hoe onmogelijk het ook klinkt: rust en slaap is zo belangrijk voor je weerstand (en gemoedstoestand niet te vergeten). Daar zou je als moeder gewoon tijd voor móeten pakken. Geen tijd? Dat betekent keuzes maken en hulp durven inschakelen. Nee, dat is niet altijd zo makkelijk als dat het klinkt, maar ik weet zeker dat anderen je graag willen helpen. En dan hangt de was nog maar een dagje langer aan de lijn. Vraag je partner het laatste flesje op de avond te geven, zodat jij vroeg je bed in kunt duiken. Kinderen middagdutje? Mama ook een middagdutje. En wat ik ook heb moeten leren: regelmatig even een ochtend of middag voor mezelf vrij plannen om dingen te doen waardoor ik weer oplaad.

5. Haal regelmatig een frisse neus

Hetty: "Een frisse neus halen is niet alleen erg lekker. Het zorgt ook voor een energiek gevoel én geeft je weerstand een boost. Met name door de vitamine D die je opdoet van het zonnetje. Helaas zie je onze gele vriend in het najaar veel minder dan zomers. Des te meer reden om tussen 11 en 15 uur even lekker een frisse neus te halen."

6. Echinforce tabletten* bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid

Als de weerstand wat wankel is of je bent al verkouden of grieperig, dan kun je wel wat extra's gebruiken. Echinaforce tabletten wordt gemaakt van rode zonnehoed (Echinacea purpurea). Deze geneeskrachtige plant stimuleert de activiteit van het immuunsysteem, waardoor de weerstand tegen bacteriële en virale infecties toeneemt. Hierdoor verklein je de kans op griep en verkoudheid en herstel je sneller in geval van ziekte.


* Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Echinacea purpurea. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 30-10-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Bestel nu je tickets voor het Famosan Festival: Samen door de overgang!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >