De overgang: 5 dingen die je nooit durfde te vragen

Van vieze geurtjes tot zwarte haren op je kin

Overgang

Ilze ter Heide

Ilze ter Heide
WhatsApp je vraag

Hoe kan het toch dat ik mezelf ineens vind stinken?

Eén van de rottigste bijkomstigheden van de overgang is dat al die slingerende hormonen je lichaamsgeur kunnen beïnvloeden. Zo kan het dus maar zo zijn dat je ineens geurtjes produceert waarvan je het bestaan niet eens kende. En nou maken we er hier misschien ietwat een grapje van - want hey, met humor overwin je alles - maar het maakt je als vrouw natuurlijk hartstikke onzeker.
Eén ding is goed nieuws: je veranderende hormonen zorgen er vooral voor dat jij geuren heel anders waarneemt (je reukzintuig staat ineens heel scherp afgesteld, net als tijdens een zwangerschap). Dus het kan ook heel goed zijn dat jij je nare geurtjes opmerkt, maar anderen helemaal niet.

Als ik in de sportschool op en neer spring voel ik soms ineens dat ik een paar druppels verlies, kan dat door de overgang komen?

Ja, dat kan zeker. Tijdens de overgang zijn er op dat gebied eigenlijk twee dingen aan de hand.

  1. door krimpende eierstokken zakt je baarmoeder iets naar beneden en geeft zo meer druk op de blaas
  2. de sluitspier van je blaas kan wat verslappen onder invloed van dalend oestrogeen

Prachtige theorie natuurlijk, maar feit is: jij zit daardoor steeds met natte vlekken in je ondergoed. Wat je kunt doen? Train de bekkenbodemspieren! Zittend, staand of liggend......het kan de hele dag door, zonder dat iemand het in de gaten heeft.
Heb je zoveel last  van urineverlies dat je bang bent dat iemand anders je ruikt? Neem dan katoenen inlegkruisjes mee en verwissel die steeds als je een 'ongelukje' hebt gehad.

Is het bijzonder dat ik ineens zwarte haren op mijn kin krijg?

Tja, die zwarte haren op je kin doen je misschien denken aan Eucalypta op haar bezemsteel, maar gelukkig zie jij ze vooral uitvergroot in de spiegel en vallen ze anderen veel minder op.
Hoe dan ook, bijzonder is het niet. Het heeft er alles mee te maken dat het dalende oestrogeen tijdens de overgang plaats maakt voor testosteron. Juist, dat mannelijke geslachtshormoon. En dat gaat dus gepaard met mannelijke haargroei. De één heeft er meer last van dan de ander, maar altijd geldt: ga niet scheren. Trek zwarte haren er met een pincet uit en ze komen veel minder snel terug.

Waarom kan ik die paar boodschapjes niet eens meer onthouden?

Waarschijnlijk denk je met enige regelmaat weemoedig terug aan de tijd dat je vergat om je boodschappenlijst mee te nemen naar de supermarkt en je van de 30 dingen op je lijstje er toch met 28 thuis kwam. Eenmaal in de overgang gaat dat niet zo makkelijk meer. Dat kan twee oorzaken hebben. Enerzijds slaap je in de overgang soms minder goed, doordat je bijvoorbeeld wakker wordt van nachtelijke zweetaanvallen. Anderzijds zijn de hersengebieden die met je geheugen samenhangen gevoelig voor oestrogeen. Dus nu je minder oestrogeen hébt...goed, je snapt het.
Mocht het enige troost bieden: vrijwel elke vrouw in de overgang heeft te maken met geheugenverlies.

Tot grote frustratie van mijn man heb ik bijna nooit meer zin in seks. Hoe leg ik hem dat uit?

Minder zin in seks is misschien wel het grootste taboe van de overgang. Maar feit is: 2 op de 3 vrouwen in de overgang heeft er last van. Een oorzaak kan een drogere vagina zijn - waardoor vrijen pijn gaat doen - maar ook een toegenomen stressgevoeligheid, vermoeidheid, een vol hoofd of het gevoel dat je minder aantrekkelijk bent bijvoorbeeld.
Belangrijk is om open en eerlijk te zijn tegen je partner, dat is waarschijnlijk voor jullie allebei prettiger dan een bot 'ik heb geen zin'. Leg hem uit dat 'de zin' bij jou niet meer vanzelf komt, dat je misschien moeite hebt met ontspannen en je door je hormonen gewoon minder makkelijk vochtig wordt. Neem de tijd met elkaar. Soms kan een glaasje (geen fles ;-) ) wijn je helpen ontspannen. En...misschien wordt de seks ook wel weer aangenamer met een glijmiddel erbij.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 15-11-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Samen door de overgang. Ontvang gratis e-mails met tips van Magda

tip

Samen door de overgang. Ontvang gratis tips.

Inschrijven >>