Nierstenen? 5 voedingstips

Voeding | Lekker in je vel! | Spijsvertering

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Waar zitten de nieren?

De nieren zijn van vitaal belang en worden daardoor, net als de hersenen die onder een dikke schedelpan zitten, goed beschermd. Ze zitten vrij hoog in het lichaam achter op je rug, veilig weg gestopt achter de onderste ribben.
Deze 2 boonvormige organen zijn ingenieuze filters die 24 uur per dag al het bloed in het lichaam zuiveren. Zo wordt er per minuut wel een liter bloed gezuiverd.

De nieren vormen een team met de lever, omdat ze de afvalstoffen die de lever produceert uit scheiden in de vorm van urine.
De selectie gebeurt heel streng. Zo worden waardevolle stoffen als vitaminen en mineralen behouden en weer teruggeven aan het bloed. Maar niet alleen bloedzuivering behoort tot de taak van de nieren, ze zijn ook betrokken bij het reguleren van de bloeddruk en het vochtgehalte in het lichaam en ze maken samen met het beenmerg rode bloedcellen aan.

Welke klachten treden op bij nierstenen?

In de urine zitten allerlei soorten stoffen: afbraakproducten van de lever, maar ook bepaalde zouten die moeten worden afgevoerd. Normaal verdwijnen deze stoffen ook gewoon met de urine, maar soms slaan vooral de zouten neer en vormen dan kristallen.

Die kristallen of nierstenen kunnen in de nier blijven, maar ook op pad gaan en in de urineleider of blaas terecht komen. Stenen die kleiner zijn dan 5 millimeter kunnen worden uitgeplast. Maar zijn ze groter dan kunnen ze heel vervelende klachten geven.

Symptomen van nierstenen

 • vage pijn in de onderrug die steeds heftiger wordt en kan uitstralen naar de liezen;
 • de drang om constant te bewegen om maar een houding te vinden die niet pijnlijk is;
 • zweten, misselijkheid en soms zelfs overgeven;
 • bloed in de urine.

Als de steen op zijn weg naar buiten vast komt te zitten, kunnen er ook ontstekingen ontstaan. Het is dan zaak direct naar de dokter te gaan. De symptomen zijn dan:

 • koorts en koude rillingen;
 • stinkende, troebele urine;
 • een branderig gevoel bij het plassen en heel veel aandrang.

Verschillende soorten nierstenen

Er zijn verschillende soorten nierstenen die alle een andere samenstelling hebben.

Calciumstenen

In zo’n 80% van de gevallen zijn de nierstenen calciumstenen, ze zijn dan opgebouwd uit calciumzouten, calciumfosfaat en calciumoxalaat, de meeste zijn gelukkig vrij klein en kunnen dan makkelijk uitgeplast worden, vaak zonder dat je het merkt, maar sommige groeien uit tot wel 10 millimeter en kunnen daardoor ernstige koliekpijn geven.

Struvietstenen

Struvietstenen komen vooral bij vrouwen voor. Deze stenen groeien snel en ontstaan doordat een bepaalde bacterie ureum omzet in ammoniumcarbonaat. Ze veroorzaken vervelende ontstekingen aan de urinewegen.

Urinezuurstenen

Urinezuurstenen komen niet veel voor, maar in zo’n 5 % van de gevallen gaat het om dit type steen. Ze ontstaan door een ophoping van urinezuur en kunnen ontstaan bij te weinig drinken en ziekten als jicht

Cysteinestenen

Deze stenen zijn zeer zeldzaam en komen voor in het geval van een genetische afwijking en bestaan dan uit het aminozuur cysteïne.

Wat zijn de oorzaken van nierstenen

 • te weinig drinken, de urine is dan te geconcentreerd waardoor de zouten makkelijk kunnen kristalliseren
 • infecties aan de urinewegen
 • samenstelling van de urine, nierstenen komen vaker voor als de urine rijk is aan calcium, oxalaat of urinezuur
 • tekort aan stoffen in de urine die de vorming van kristallen tegengaan zoals citraat

Voeding bij nierstenen

Om nierstenen te voorkomen kun je de voeding op een aantal punten aanpassen:

Tip 1: verminder oxaalzuur

De meeste nierstenen zijn calciumstenen die kunnen ontstaan door het kristalliseren van oxaalzuur. Heb je een voorgeschiedenis met nierstenen wees dan voorzichtog met voedingsmiddelen die veel oxaalzuur bevatten zoals; rabarber, spinazie, postelein, knolselderij, pastinaak, cacao en chocolade.

Tip 2: drink voldoende

 • in alle gevallen is het voor het lichaam goed om voldoende te drinken, maar zeker in het geval van nierstenen is voldoende drinken 1 van de belangrijkste dingen je kunt doen. Door voldoende vocht binnen te rijgen is de urine minder geconcentreerd en krijgen de zouten veel minder de gelegenheid om te kristalliseren;
 • streef naar 2 a 2,5 liter per dag;
 • drink het liefste water of kruidenthee van solidago, brandnetel en peterselie;
 • vermijd zwarte thee en koffie;
 • ook cola is absoluut geen aanrader bij nierstenen omdat het veel fosfor bevat.

Drink Water. Woman's Hand Pouring Fresh Pure Water From Pitcher Into A Glass. Health And Diet Concept. Healthy Lifestyle. Healthcare And Beauty. Hydratation.

Tip 3: verminder de inname van zout en suiker

Zowel suiker als zout kunnen het calciumgehalte in de urine verhogen. Vermijd daarom (alle kant- en klare) producten waar veel zout in zit zoals; ketjap, zoute haring, soepen en sauzen uit pakjes, chips, zoute drop enzovoort.

Vermijd ook alle koek en snoep, in het begin is het soms even afkicken van suiker, maar wanneer je volhoud heb je er naar verloop van tijd geen trek meer in.

Tip 4: verminder de inname van zuurvormend voedsel

Wees spaarzaam met vlees, kip, ei, melkproducten en kaas, deze kunnen ervoor zorgen dat de urine zuurder wordt, waardoor er sneller nierstenen ontstaan. Je hoeft ze niet helemaal te vermijden, maar zorg altijd dat je bij deze producten een grote portie groente neem, wat de zuren neutraliseert.

Tip 5: gebruik peterselie, selderij en brandnetel

Peterselie en selderij activeren de nieren en werken vocht afdrijvend. Ook brandnetel heeft deze eigenschap. Tegenwoordig kun je overal brandnetelthee halen. Selderijstengels zijn een lekker knapperig tussendoortje en peterselie kun je als smaakmaker over je eten strooien.

Nieuwe inzichten bij nierstenen

Wat betreft nierstenen zijn er ook nieuwe inzichten. Zo werd vroeger gedacht dat de inname van te veel vitamine C ook tot nierstenen kon leiden. Dit omdat er uit vitamine C oxaalzuur gemaakt kan worden. Maar uit laboratoriumonderzoeken blijkt dat deze omzetting op een gegeven moment stopt op een punt van verzadiging. Het is dan ook geen probleem om vitamine C in te nemen ook al heb je last van nierstenen. Vroeger kregen mensen met nierstenen een streng calciumbeperkt dieet voorgeschreven. Die inzichten zijn ook veranderd. Wie normaal en gevarieerd eet, zal niet snel te veel kalk (calcium) binnenkrijgen.

Lees ook:

http://www.avogel.nl/blog/jicht-dieet-purinerijke-voeding-vermijden/

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 02-07-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >