5 misverstanden over de overgang

Lifestyle | Overgang

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

Misverstand 1: het hoort erbij, dus zeur niet

We kunnen niet vaak genoeg benadrukken: ja de overgang is een natuurlijk proces, maar….aan de verschijnselen kun je wél wat doen. Daar hoef je niet mee rond te lopen. Het druist misschien wat in tegen onze nuchtere Hollandse inslag: ‘niet klagen, maar dragen’, om hulp te zoeken. Toch willen we je meegeven om dit wel te doen als de verschijnselen je leven gaan beïnvloeden.
Praat er over met de huisarts of een overgangsconsulente.

Ook kun je prima natuurlijke middelen proberen om je te ondersteunen tijdens de overgang*, zoals de overgangslijn van A.Vogel: Famosan.  Deze producten helpen je tijdens de overgang* en verstoren het natuurlijke overgangsproces niet.
* Op basis van Cimicifuga

Misverstand 2: de menopauze is hetzelfde als de overgang

De overgang en de menopauze zijn twee verschillende dingen. De overgang is de totale reis naar een nieuw hormonaal stelsel. Deze begint veelal al 5 jaar voor de menopauze en kan daarna nog 2 tot 5 jaar duren. De menopauze is de laatste menstruatie die de vrouw zal hebben.

Misverstand 3: de overgang is iets voor oude vrouwen

Zeker niet. De overgang is voor elke vrouw anders. Gemiddeld bereiken vrouwen rond hun 52e de menopauze. Hiervoor is het lichaam al 5 jaar bezig om naar dit punt te werken. Vanaf dat moment ben je dus in de overgang. Is dat oud? Dacht het niet. Daarbij zijn er ook vrouwen die als dertiger al de laatste menstruatie hebben gehad of pas rond hun 60e. Dus is de overgang iets voor ‘oude’ vrouwen? Het is iets voor vrouwen in alle soorten en maten!

Misverstand 4: ik ben niet in de overgang, want ik heb geen opvliegers

Het klopt dat de opvlieger het meest gehoorde verschijnsel is bij de overgang. Zo’n 90% van de vrouwen krijgt hier mee te maken. Ben je een van de ‘lucky few’ die geen opvliegers heeft? Dat betekent helaas niet dat je niet door de overgang gaat. Elke vrouw zal vroeg of laat deze verandering doormaken naar een nieuw hormonaal stelsel. Dit kan zonder en met opvliegers.

Misverstand 5: als ik de pil blijf slikken, hobbel ik ongemerkt door de overgang heen

Of je nu vroeg of laat met de pil stopt: je lichaam zal hoe dan ook moeten wennen aan het feit dat het geen hormonen van buitenaf krijgt. En dat het oorspronkelijke oestrogeenniveau in het lichaam al een stuk lager ligt. Sterker nog: je kunt je lijf er ook behoorlijk mee verwarren en er kunnen gezondheidsrisico’s ontstaan als je de pil ver na je 50e nog blijft slikken. De kans op borstkanker wordt namelijk groter. Ook het cholesterolgehalte en de bloeddruk kunnen stijgen.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 02-07-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Samen door de overgang. Ontvang gratis e-mails met tips van Magda

tip

Samen door de overgang. Ontvang gratis tips.

Inschrijven >>