5 misverstanden over de overgang

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

Misverstand 1: het hoort erbij, dus zeur niet

We kunnen niet vaak genoeg benadrukken: ja de overgang is een natuurlijk proces, maar….aan de verschijnselen kun je wél wat doen. Daar hoef je niet mee rond te lopen. Het druist misschien wat in tegen onze nuchtere Hollandse inslag: ‘niet klagen, maar dragen’, om hulp te zoeken. Toch willen we je meegeven om dit wel te doen als de verschijnselen je leven gaan beïnvloeden.
Praat er over met de huisarts of een overgangsconsulente.

Ook kun je prima natuurlijke middelen proberen om je te ondersteunen tijdens de overgang*, zoals de overgangslijn van A.Vogel: Famosan.  Deze producten helpen je tijdens de overgang* en verstoren het natuurlijke overgangsproces niet.
* Op basis van Cimicifuga

Misverstand 2: de menopauze is hetzelfde als de overgang

De overgang en de menopauze zijn twee verschillende dingen. De overgang is de totale reis naar een nieuw hormonaal stelsel. Deze begint veelal al 5 jaar voor de menopauze en kan daarna nog 2 tot 5 jaar duren. De menopauze is de laatste menstruatie die de vrouw zal hebben.

Misverstand 3: de overgang is iets voor oude vrouwen

Zeker niet. De overgang is voor elke vrouw anders. Gemiddeld bereiken vrouwen rond hun 52e de menopauze. Hiervoor is het lichaam al 5 jaar bezig om naar dit punt te werken. Vanaf dat moment ben je dus in de overgang. Is dat oud? Dacht het niet. Daarbij zijn er ook vrouwen die als dertiger al de laatste menstruatie hebben gehad of pas rond hun 60e. Dus is de overgang iets voor ‘oude’ vrouwen? Het is iets voor vrouwen in alle soorten en maten!

Misverstand 4: ik ben niet in de overgang, want ik heb geen opvliegers

Het klopt dat de opvlieger het meest gehoorde verschijnsel is bij de overgang. Zo’n 90% van de vrouwen krijgt hier mee te maken. Ben je een van de ‘lucky few’ die geen opvliegers heeft? Dat betekent helaas niet dat je niet door de overgang gaat. Elke vrouw zal vroeg of laat deze verandering doormaken naar een nieuw hormonaal stelsel. Dit kan zonder en met opvliegers.

Misverstand 5: als ik de pil blijf slikken, hobbel ik ongemerkt door de overgang heen

Of je nu vroeg of laat met de pil stopt: je lichaam zal hoe dan ook moeten wennen aan het feit dat het geen hormonen van buitenaf krijgt. En dat het oorspronkelijke oestrogeenniveau in het lichaam al een stuk lager ligt. Sterker nog: je kunt je lijf er ook behoorlijk mee verwarren en er kunnen gezondheidsrisico’s ontstaan als je de pil ver na je 50e nog blijft slikken. De kans op borstkanker wordt namelijk groter. Ook het cholesterolgehalte en de bloeddruk kunnen stijgen.

Laatste wijziging op deze pagina: 14-05-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >